Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KANDIDATI

‘Nemoralna ponuda’ HDZ-a odgodila izbor za Ustavni sud

17.05.2016., Zagreb - Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav nastavio  je  razgovore s kandidatima za ustavne suce. Marko Babic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.06.2016.
u 07:16

Nakon četiri mjeseca pregovaranja, HDZ se odlučio na “leteću izmjenu” s dvojicom aktualnih ustavnih sudaca, pa su doc. dr. sc. Marija Jelušića, s zagrebačke Katedre za ustavno pravo, zamijenili s doc. dr. sc. Markom Babićem, bivšim odvjetnikom iz Vinkovaca!?

Stoga je novu odgodu sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na kojoj je trebao biti definiran prijedlog kandidata za Ustavni sud, ovaj put tražio SDP, s čim se složio i HDZ. Nova sjednica bit će danas u 13.30 sati.

Porezni dug i Zdravko Mamić

SDP, kako doznajemo, preko kandidature Babića ne može prijeći. Babić je kao odvjetnik u Vinkovcima 2008. imao dug PDV-a od 270.000 kuna te je mjesec i pol dana nakon što je imenovan ustavnim sucem (SDP i HNS bili su suzdržani) nastupila apsolutna zastara tog poreznog duga. SDP-u je još problematičnije što je Babić zimus “uletio” u mjere praćenja (koje su se izjalovile) Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića zbog sumnje da pokušavaju utjecati na Ustavni sud da sruši Zakon o sportu.

Kako mogu postavljati pitanje političke odgovornosti Tomislava Karamarka, ako istodobno ljestvicu odgovornosti temeljem percepcije ne drže na istoj razini i za ustavne suce, neugodno je pitanje za SDP. Iako je SDP problematizirao i aferu koja se veže uz Davorina Mlakara i Hypo banku, odlučeno je da se njemu neće protiviti kako u pitanje ne bi došao izbor njihovih kandidata Josipa Leke i Ingrid Antičević Marinović. Tu aferu Mlakaru pak nije mogao zaboraviti Most, koji je već najavio da za neke kandidate neće moći glasovati.

Njima je sporna i Snježana Bagić zbog prepisivanja stručnog rada glavnog tajnika Ustavnog suda dr. sc. Teodora Antića, koji se također kandidirao za ustavnog suca. Dignu li zastupnici SDP-a ruku za Bagić, koja je pod moralnim teretom plagiranja, imaju li nakon tog “kukavičjeg jaja” koje im predlaže HDZ, više ikad pravo moralizirati čak i ako se sudski dokaže da je Milijan Brkić prepisivao diplomski rad!?

Zbog najave da neke kandidate neće podržati, SDP i HDZ iz posljednjeg kruga konzultacija isključili su Roberta Podolnjaka, predsjednika Odbora za Ustav, požalio se on. Ispričao se građanima zbog nove odgode te izrazio nadu da će se dvije najveće stranke ipak dogovoriti i da će se suci izabrati na vrijeme. Ne bi bio problem, dodaje, i da se sada izabere barem šest sudaca, a ostali u bolje vrijeme.

– Sada ćemo vjerojatno promašiti rok koji smo sami odabrali, to je loša poruka javnosti.

Kandidati bez repova

Ovaj put imamo stvarno izvanredno dobre kandidate i propustiti priliku da izaberemo najbolje vrlo je loše – kazao je Podolnjak. HDZ-ov Dražen Bošnjaković ustvrdio je da vjeruje da će novi razgovori uroditi plodom, dok je SDP-ov Peđa Grbin poručio da njegova stranka ima obvezu prema javnosti izabrati kandidate iza kojih neće biti repova.

Ključno je pitanje zašto se HDZ predomislio. Babića se doživljava kao predstavnika desne slavonske struje te se špekulira kako se s njime HDZ dodvorava HDSSB-u i Branimiru Glavašu.

Pitanje je i mogu li zastupnici Domoljubne koalicije svojim biračima pogledati u oči nakon što dignu ruku za Antičević Marinović i Leku. Kako je SDP pristao čak i na Mlakara, “žrtvovanjem” Babića kao “nemoralne ponude” neprihvatljive SDP-u, namjerava li HDZ razvlačiti tu sagu ili se nada obostranom odustanku od “nepodobnih kandidata”. Što bi i većina javnosti pozdravila, jer troje političara ionako su u sukobu interesa.

Komentara 62

GF
gfrancic
07:33 02.06.2016.

Ustavni suci moraju biti neovisni i nesmiju biti ni u jednoj stranci, kako je to moguce da se stavljaju iz HDZ-a i SDP-a ? uzas

KA
kapunjohan
08:30 02.06.2016.

Po mom mišljenju je nemoralna ponuda SDP, da je predložil za sudca, Ingrid, jer kad bi o tome mogli odlučiti građani, koji su jedini garant ustava države, ona sigurno nebi nikad došla na tu funkciju. Ovako, država je,, feudalni posjed,, interesno udruženih građana u stranke , koje dijele sebi i svojima ,,u ime naroda,, što je farsa. Što će biti takav sud, političko ,,nadjačavanje,, sudaca a ne najviši ,,hram,, pravde i pravednosti- lakrdija, bolje je, da ga nema, nego da je tako formiran.

DU
Deleted user
08:11 02.06.2016.

Ako ne možeš drgačije onda pošteno! Ovi mogu drugačije, pa zašto bi pošteno! I HDZ i SDP imaju svoje standardno, lojalno "pošteno" i stabilno biračko tijelo i onda mogu kako hoće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije