Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teške optužbe

Ne znaju tko je nezakonito potrošio desetak milijuna kn

Foto: Danijel Prerad
11.03.2015.
u 17:00

Da je dio spornog novca potrošen za vrijeme SDP-ova upravljanja Sisačko-moslavačkom županijom, danas tvrde HDZ-ovci

Tko je i kada nenamjenski potrošio desetak milijuna kuna kreditnih sredstava, namijenjenih za gradnju nove Osnovne škole u Popovači, zasad je pitanje bez odgovora. Projekt je to težak 57 milijuna kuna, od kojih je 50 milijuna od kredita koji je za tu svrhu podigla Županija, a ostatak sufinancira Grad Popovača.

Manji intenzitet gradnje

– Kad sam ja odlazio s dužnosti krajem listopada prošle godine, oročeno je bilo 40 milijuna kuna te dotad plaćeno 10 milijuna kuna za obavljene radove – rekao je bivši sisačko-moslavački dožupan Zdenko Vahovec (SDP). Ističe da mu s terena stižu podaci o smanjenju intenziteta gradnje te kako je jasno da objekt neće biti u funkciji do početka iduće školske godine.

– Koliko ja znam, više od osam milijuna kuna potrošeno je nenamjenski, što je protuzakonito i kažnjivo – rekao je Vahovec upirući prstom u novu izvršnu vlast županije na čelu s HDZ-ovcem Ivom Žinićem.

Računali na Ministarstvo

Danas je stanje takvo da je od 50 milijuna kuna od kredita 20 milijuna i dalje oročeno, a 23 milijuna kuna potrošeno je za plaćanje obavljenih radova. Gdje je potrošen ostatak, nejasno je i nakon izjava nove HDZ-ove vlasti. Oni tvrde da je i za vrijeme upravljanja županijom zamjenika Vahovca dio novca utrošen nenamjenski.

– Nedostaje 11 milijuna kuna i to ćemo kad-tad morati riješiti. Radovi traju, no neće sve biti gotovo u roku. Izvođač je imao čak 117 kišnih radnih dana i jednostavno ne može stići rokove. Opremanje škole bit će na proljeće, a nastava će početi od školske godine 2016./2017. – rekao je župan Ivo Žinić.

– Kad je bivša vlast uzimala kredit, planirala je da će dio kredita namirivati iz decentraliziranih sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja. To je županica Marina Lovrić Merzel najavljivala, no ispalo je da Ministarstvo o tome ne zna ništa. Sada zbog toga nedostaje oko 11 milijuna kuna i bit će velik problem osigurati taj novac – rekao je župan.

>> Linić: Nenamjensko trošenje novca je hrvatska glupost

Komentara 5

PR
propalismoFranjoskroz
17:42 11.03.2015.

Brzi su u HDzu, tek je Zinic par mjeseci na vlasti i vec isparilo 10 miliona???

ST
stric5
18:13 11.03.2015.

...ispadaju kosturi iz ormara iza ...kume Marine....ovo je samo početak

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
19:07 11.03.2015.

Ovo je barem jednolstavno. SDP je preuzeo kredit od 50 milijuna. Od toga je izvođačima platio 10 a na računu prilikom primopredaje vlasti ostavio 40 milijuna. Odmah, ali odmah uzeti službene izjave od oboje župana i njihovih pomoćnika a zatim pozvati reviziju da utvrdi tijek novca. Jer netko je ukrao ogromna sredstva, danas kaže nisu, sutra će kazati da su potrošili na nešto drugo. Zato neka daju izjave čelnici županije, koliko je bilo stanje namjenskih kredditnih sredstava, a onda ih se na temelju lažnih izjava i pokušaja prikrivanja kriminala bilo koga može sudski progoniti. Isto kao u Vukovaru, gdje gpod HDZ osvoji vlast odjednom se pojave uhljebi a novci nestaju. Karamarko mora ali jako ozbiljno sagledati da li takvi junaci pomažu ugkledu stranke i osvajanju vlasti u Saboru. Jer kako sada izgleda, SDP ne mora raditi ništa, jer u Vukovaru, Sisku ili Omišu lokalni HDZ-ovci sve rade kako bi HDZ propao na izborima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije