Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK PREGOVORA

Plenković: Svih osam zastupnika manjina podržat će Vladu. Pupovac: Na Plenkoviću je da u povjerenju donese najbolje odluke o kadroviranju

pupovac plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
22.09.2016.
u 17:25

Hasanbegović je izjavio kako je s predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem razgovarao o pregovorima HDZ-a s nacionalnim manjinama, istaknuvši kako se u stranci još uopće ne razgovara o funkcijama u budućoj Vladi

Danas je održan drugi krug razgovora HDZ-a i predstavnika manjina. Osam saborskih zastupnika došlo je u središnjicu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu na nastavak pregovora o sastavljanju nove Vlade. Na pregovorima s manjinskim zastupnicima bili su Andrej Plenković, Zdravko Marić, Ivana Maletić, Gordan Jandroković, Davor Ivo Stier.

– Mogu reći da smo na osnovi prijedloga predstavnika manjina precizno dogovorili koje ćemo elemente uvrstiti u program buduće Vlade. To se temelji na Ustavu, Ustavnom zakonu i nizu drugih zakona koji se bave pravima manjina i naša je želja da svih osam zastupnika podržava buduću Vladu – rekao je Plenković nakon sastanka. Dodao je da je ukupno ozračje puno povjerenja i dobre volje da Hrvatska dobije stabilnu parlamentarnu većinu i vlast u kojoj će se poštovati prava manjina.

Plenković je komentirao medijske špekulacije o sastavu Vlade rekavši da je to račun bez krčmara.

– Nikakvog razgovora ni s kolegama iz Mosta ni s predstavnicima manjina o sastavu Vlade, o pojedinim ministrima, nije još bilo – rekao je Plenković, dodajući da će govoriti o konkretnim imenima kada za to dođe vrijeme.

Milorad Pupovac nije odgovorio na izravno pitanje hoće li uvjetovati podršku Vladi izostavljanjem Zlatka Hasanbegovića iz ministarske križaljke:

– Na Plenkoviću je da u povjerenju donese najbolje odluke o kadroviranju – rekao je Pupovac, dodavši da je ostao samo još jedan korak do završavanja pregovora i podrške manjinaca HDZ-ovoj Vladi.

Plenković je komentirao i referendum o Republici Srpskoj.

– Smatramo da nije potreban, nije dobar, ne pridonosi stabilizaciji BiH. Ono što je za nas puno važnije jest ovotjedna odluka Vijeća ministara EU, koje je dalo nalog EK da pripremi mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Hrvatska i nas nekoliko zastupnika dalo je ključni poticaj da 15. veljače Dragan Čović podnese zahtjev. Europski put BiH najbolje je jamstvo za jedinstvo, učinkovitost BiH i zaštitu prava Hrvata i drugih naroda. Okvir naše politike prema BiH bit će vrlo jasan, ona će biti vanjskopolitički prioritet broj jedan buduće hrvatske Vlade – rekao je Plenković.

Pupovac bez konkretnog odgovora na pitanje o Hasanbegoviću

– Uz puno sudjelovanje svih osam zastupnika, nakon nekoliko dana rada, danas smo usuglasili točke koje su predložene u zajedničkom sporazumu i usuglasili smo se da točke budu sastavni dio programa Vlade u iduće četiri godine – rekao je Pupovac nakon završetka pregovora. Dodao je da je ostalo da usuglase programske točke za svaku manjinsku zajednicu koju predstavlja njih osam. – Te točke su posebno važne za ostvarivanje konkretnih prava pripadnika nacionalnih manjina Mi želimo da pregovori završe što prije, i što se nas tiče, vjerujemo da će to biti u nekoliko dana – rekao je Pupovac.

Rekao je i da je sljedeća faza priprema za sjednicu Sabora i izglasavanje nove Vlade.

Novinare je zanimalo hoće li Pupovac dati potpis ako ministar kulture bude Zlatko Hasanbegović. – Mi smo razgovarali o temeljnim pravima nacionalnih manjina i o tome kako ćemo pristupiti posebnim točkama u drugom krugu, a o svim drugim aspektima nismo razgovarali – rekao je Pupovac, no nije dao konkretan odgovor na to pitanje. – Molim vas da pričekati da prođemo sve faze pregovora – rekao je Pupovac novinarima.

– Nakon toga ćemo imati sve pretpostavke da kažemo da smo se usuglasili oko davanja povjerenja Plenkoviću za mandatara, a na njemu je da na osnovi povjerenja donese najbolje odluke o budućoj Vladi – dodao je.

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije sudjelovao u pregovorima HDZ-a i manjinaca. Za vrijeme trajanja sastanka napustio je središnjicu stranke ispred koje su ga dočekali novinari i fotoreporteri.

Hasanbegović: Još se ne razgovara o funkcijama u budućoj Vladi

Hasanbegović je izjavio kako je s predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem razgovarao o pregovorima HDZ-a s nacionalnim manjinama, istaknuvši kako se u stranci još uopće ne razgovara o funkcijama u budućoj Vladi.

 "Razgovaralo se o platformi HDZ-a za pregovore s nacionalnim manjinama, kako skupno tako i pojedinačno", kazao je Hasanbegović novinarima upitan o čemu je razgovarao s Plenkovićem.

 Nije želio odgovoriti na novinarski upit jesu li razgovarali o mjestu ministra kulture. Na upit novinarke u vezi s time kako je govorio da neće Pupovac formirati Vladu, Hasanbegović je rekao: "Pa neće, Vladu će formirati HDZ i Most." 

> > Plenković: Nikakvih ultimatuma Mosta nema, to je passé, evoluirano. Pupovac o Hasanbegoviću: Možemo imati puno povjerenje u Plenkovića

Komentara 97

Avatar tigarbbb
tigarbbb
16:42 22.09.2016.

ove novinare ništa drugo ne zanima već kadroviranje,tako da bi mogli izmišljat i bacat kosti

SS
Sveti@Stepinac
17:03 22.09.2016.

Treba kao poslušni kmet slušati sve Pupovčeve zahtjeve i prohtjeve. Ne daj Bože da ga ne poslušate jer će onda te proglasiti ustašom i cinkati te po Europi.

Avatar navijač
navijač
16:48 22.09.2016.

Jako poželjno je koalirati s Pupovcem' a Hasanbegovića žrtvovati.Inaće smo za to i dali glas Plenkoviću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije