Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamjena identiteta

Nakon 18 godina saznala da u grobu nije pokopan njen suprug

Amalija Počić
Foto: Branimir Bradarić
28.06.2016.
u 22:15

Đuro je ubijen u napadu na Vukovar, identificiran je 1998. prema odjeći, no cijelo vrijeme imala sam čudan predosjećaj, kaže Amalija Počić

Gotovo 18 godina Amalija Počić iz Sotina, naselja nedaleko od Vukovara, odlazila je na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata kako bi se pomolila i zapalila svijeću na grobu supruga Đure Počića ubijenoga u agresiji na Vukovar. Međutim, nedavno obavljena analiza DNK na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu pokazala je da je u grob, na kojem stoji nadgrobna ploča s imenom njezina pokojnog supruga, zapravo pokopana sasvim druga i još uvijek nepoznata osoba.

– Sve moje sumnje i strahovi pokazali su se točnima. Cijelo sam vrijeme imala nekakav čudan osjećaj da tu nije pokopan moj suprug i to se pokazalo točnim. Gotovo 18 godina polažem cvijeće i palim svijeće na grobu gdje je zapravo trebao biti pokopan moj suprug – rekla je Amalija s kojom smo razgovarali neposredno prije jučerašnjeg pokopa Đure Počića, nekadašnjeg pripadnika 204. vukovarske brigade. Objašnjavajući cijeli slučaj, Počić kaže da je njen suprug ubijen 20. listopada 1991. u vučedolskim vinogradima. Identificiran je 1998. prepoznavanjem odjeće i nekih osobnih stvari. Nekoliko mjeseci zatim ti posmrtni ostaci uz sve vojne počasti pokopani su na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Iako je upozoravala na svoje sumnje i tražila analizu DNK, to se zbog opsega posla nije moglo napraviti sve dok prošle godine među kostima koje se još uvijek nalaze na Zavodu za sudsku medicinu nisu pronađene kosti još jednoga mještanina Sotina, ali i njezina supruga. Tada je zatražila ekshumaciju kako bi se utvrdilo tko je pokopan u suprugovoj grobnici.

Analiza DNK potvrdila je da u grobnici nema nijedne kosti moga supruga. Zadovoljna sam jer sam konačno pokopala supruga, ali i žalosna jer se sve to moglo puno ranije napraviti. Ne krivim nikoga. Krivo mi je samo što se toliko čekalo – kroz suze je rekla Amalija Počić koja je o svemu izvijestila i ministra branitelja.

Igor Matijašević iz Inicijativnog odbora poginulih i nestalih Sotina kaže kako je ovo još jedan dokaz da institucije trebaju uvažavati mišljenja obitelji. Tvrdi kako je i slučaj Počić dokaz da pitanje Sotina nije riješeno, a dokaz je i da se uopće ne zna ime i prezime osobe čiji su posmrtni ostaci bili pokopani u grobnicu. 

>>Zamjena identiteta! Maloljetniku stigla treća ovrha na osobu koja je umrla prije 8 godina

Komentara 12

Avatar kravata
kravata
23:02 28.06.2016.

Nekima u ovoj drzavi nisu vazni ni zivi ni mrtvi branitellji.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
22:24 28.06.2016.

Samo ona zna kako joj je...

AC
Andeo cuvar 78
22:46 28.06.2016.

18 godina im je trebalo i to pukom igrom slucaja pristali su na dnk analizu..to ti je kad si sirotinja tko te jb..hvala sta si poginuo za drzavu ..e bem te drzavo, sve na glogov kolac nabit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije