Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica oluje

Tko je odgovoran za bojkot mimohoda? Beograd iskorištava razmirice Vlade i predsjednice

vesna pusić ivica dačić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
21.07.2015.
u 10:37

Neslužbeno: da su došli Amerikanci, došli bi i ostali, kaže nam strani diplomat

        Nedolazak stranih vojski na mimohod u povodu 20-godišnjice Oluje nije fijasko, ali je pokazao da Hrvatska ima problema s diplomacijom, kao i to da je “zatočenica” geopolitičkih kretanja. Ali i da se opet preko Zagreba prelamaju interesi velikih sila, a Hrvatska postaje kolateralna žrtva u pokušaju Zapada da – više mrkvom nego batinom – namami Srbiju iz stiska Rusije, koja se pak takvim stavom Zapada obilato koristi. I tu ne pomaže ni to što je Hrvatska, kako Amerikanci ponavljaju, “vrijedna saveznica” koja se u NATO-ovim operacijama, proporcionalno svojoj veličini, isprsila i više nego neke druge članice, ni to što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović donedavno obnašala visoku funkciju u NATO-u, a ni to što je sada prvi dočasnik NATO-a Hrvat Davor Petek.

– Da su došli Amerikanci, došli bi i svi ostali – kazao nam je strani diplomat koji je upoznat s lobiranjima za dolazak uzvanika. No Amerikanci su od početka bili skeptični prema ideji slanja vojske u Hrvatsku. Dok su trajali dogovori između država članica NATO-a, neki su se zaletjeli s najavama da dolaze, poput slovenske ministrice obrane, ali i švedskog veleposlanika. Samo nekoliko dana poslije, obje su vlade odbile poslati vojsku.

Diplomatska ofenziva

Neminovno je otkazivanje povezati s izjavama Ivice Dačića da će sve države koje se odazovu biti smatrane neprijateljskima.

– Srbija je u diplomatskoj ofenzivi, prijeti bojkotom investicija. Beograd se trudi minirati svečanost jer su shvatili da je proslava u Zagrebu nešto drugo od proslave u Kninu, “seoske zabave”, i da time Oluja dobiva međunarodni legitimitet – kaže nam izvor blizak organizatorima te upozorava kako se oporba koristi mimohodom za politikantstvo. U Uredu predsjednice, koja ima ovlasti u kreiranju vanjske politike države, kažu da se sada vidi kako je bilo pogrešno “adhokratski” pristupiti tom poslu te da je predsjednica, očito, bila u pravu kada je predlagala da se mimohod održi iduće godine, kad se proslavlja 25. obljetnica osnivanja Zbora Narodne garde (ZNG).

Kažu kako nije imala utjecaja na organizaciju mimohoda, to je u odgovornosti MORH-a i Vlade, koji su toliko forsirali mimohod. Neslužbeno su i neki strani vojni atašei izražavali čuđenje što pozivnice nisu stigle znatno prije. Ministrica Vesna Pusić izjavila je jučer da neodazivanje saveznika neće biti udarac ugledu i imidžu Hrvatske.

– To je naša stvar. Svi koji žele dobrodošli su, a koji ne žele, nikom ništa – rekla je Pusić. Priznala je da se MORH obratio za pomoć njezinu ministarstvu “tek kad su se pojavili problemi”.U Zagreb će, kako je dosad potvrđeno, iz SAD-a doći dva generala, vojni ataše i veleposlanik, iz Britanije vojni ataše i veleposlanik, a Nijemci šalju – ratnu zastavu. Zajednički poziv koji su potpisali predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović poslan je dijelu članica NATO-a, a na tim je zemljama da odluče hoće li u Zagreb poslati “veleposlanika, generale, vojsku ili avion”, kažu iz Vlade.

– Olako se išlo u javnost s informacijom da dolaze predstavnici stranih vojski, potpuno je jasno da je u tako kratkom vremenu teško završiti operaciju jer postoji niz različitih interesa, a posebno interes Zapada da odvoji Srbiju od Rusije – objašnjava bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić i dodaje kako ovakvih problema sigurno ne bi bilo da je riječ o proslavi Dana državnosti, na primjer. Doajen diplomacije Ivica Maštruko ne vidi nikakav problem u nedolasku strane vojske.

– Na vojnim mimohodima ne sudjeluju predstavnici drugih zemalja, samo u slučajevima kad su posrijedi bile savezničke akcije, kao što su one iz 1. i 2. svjetskog rata. U ovom slučaju bilo je besmisleno očekivati da će strane postrojbe sudjelovati – kaže Maštruko.

Poraz unutarnje politike

Bivši predsjednik Ivo Josipović u ovome vidi “poraz unutarnje politike”.

– Vlada i predsjednica nisu uvjerili prijateljske države da sudjeluju. Izbjegavaju mimohod, kao što su mnogi izbjegavali proslave Oluje zato što Hrvatska nije našla načina da u obilježavanje Oluje integrira i srpsku zajednicu. Osobno sam prvi doveo predstavnike srpske zajednice na proslavu u Kninu. Valjalo bi, uz proslavu pobjede, uz počast hrvatskim žrtvama, komemorirati i civilne žrtve sa srpske strane – kaže Josipović.

>> Stavljanje sudjelovanja gostiju iz inozemstva u prvi plan je deplasirano

>> Delo: Zašto nam Srbija vodi vanjsku politiku?

>> Dačić o Oluji: Ne likujemo što su neki otkazali dolazak

Komentara 160

Avatar johny21
johny21
10:41 21.07.2015.

Kriva je Vlada RH i Vesna Pusić što nisu odradili svoj posao te što nas sramote po cijelom svijetu!

EL
Ela25
10:45 21.07.2015.

Odgovorna je Pusićka i ova nenarodna vlada!

CV
cvitan
10:44 21.07.2015.

Organizator (Milanović and Pusić)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije