Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Na Balkanu jedan jak potres svakih 10-15 godina

Naslovnica
Foto: VL
04.05.2015.
u 00:01

Područje Grčke, Italije i hrvatska obala, posebice dubrovačko epicentralno područje, seizmički su prilično aktivni

Prije desetak dana Nepal je pogodio katastrofalan potres magnitude 6,9 po Richteru, dubine hipocentra samo oko 2 km. Nakon tog glavnog udara, dogodilo se još nekoliko desetaka naknadnih čije su magnitude bile 3,5 – 6,7. Epicentri potresa nalazili su se u seizmotektonski aktivnom mediteransko-transazijskom seizmičkom pojasu. Taj pojas na području Nepala nalazi se između indijske i južnoazijske ploče, koje su se prije oko 50 milijuna godina sudarile i pritom se indijska ploča podvukla pod azijski kontinent.

Bila je to najveća i najjača tektonska kolizija iz koje je izrastao najveći planinski lanac na svijetu – Himalaja s najvišim vrhom na svijetu Mount Everestom. To je područje i danas tektonski vrlo aktivno jer se Mount Everest podiže nekoliko milimetara do nekoliko centimetara godišnje, no njegov rast sprečavaju procesi erozije. Istodobno se kreće u smjeru sjevera oko 6 cm/god. Budući da se Nepal nalazi u zoni interkontinentalne kolizije, koja je i u današnje vrijeme aktivna, ne iznenađuje pojava jačih potresa u tom području. Sve ovo objasnio nam je dr. sc. Marinko Oluić, autor knjige “Potresi – uzroci nastanka i posljedice s posebnim osvrtom na Hrvatsku i susjedna područja”. Ovo izdanje započet će strašnom činjenicom: u posljednjih desetak godina potresi su širom svijeta odnijeli gotovo milijun ljudskih života.

Cijeli članak pročitajte u izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista

Foto: VL

Komentara 1

Avatar Hazl113
Hazl113
07:37 04.05.2015.

Teorija je teorija, a praksa, praksa. Ne postoji tehnologija koja bi ranije upozorila na potres, ali neke ga životinje osjete barem par sati prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije