Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO Večernjak u posjedu dokumenta koji razotkriva nepravilnosti u dodjeli državljanstava Bosne i Hercegovine 741 osobi iz afričkih i azijskih zemalja

Mudžahedini u BiH stizali preko Hrvatske

hrv-mudza-txt.jpg
import
19.04.2005.
u 16:54

Večernji list u posjedu je dokumenta u kojemu se razotkriva način na koji je 741 osoba iz zemalja Afrike i Azije dobila državljanstvo BiH. Za većinu se sumnja da su pripadali terorističkim islamskim organizacijama. Do sada se o broju takvih državljana samo nagađalo, a u političke se svrhe ta brojka ili preuveličavala ili minimalizirala. U dokumentu obavještajno-sigurnosnih struktura od 25. siječnja 2002. identificirane su sve takve osobe. Razlog zbog kojega je ovaj sažetak tek sada ugledao svjetlost dana jest to što su sve do ove godine nacionalne obavještajne službe u BiH bile razjedinjene te da nije postojala razmjena podataka koji se tiču sigurnosti te zemlje. Osim stranih obavještajnih službi koje su došle s pripadnicima Stabilizacijskih snaga (SFOR), u BiH su djelovale i tri nacionalne obavještajne službe. U RS to je bila Obavještajno-bezbjednosna služba (OBS), a u FBiH su djelovale bošnjačka Agencija za istraživanje i dokumentaciju (AID) i hrvatska Služba nacionalne sigurnosti (SNS). U 2000. godini spajanjem AID-a i SNS-a nastala je Federalna obavještajna sigurnosna služba (FOSS), a danom stupanja na snagu zakona o osnutku FOSS-a prestao je rad tih dviju službi, koje su do tada obavljale sigurnosne i obavještajne poslove na prostoru FBiH. Od 2004. u BiH obavještajno-sigurnosni aparat podignut je na državnu razinu pa je osnovana državna Obavještajno-sigurnosna agencija, na čijem je čelu Almir Džuvo.

Veza s Al-Qaidom
Obavještajno-sigurnosna tijela istraživale su podrijetlo osoba te njihovu moguću povezanost s Al-Qaidom ili drugim inozemnim terorističkim organizacijama za koje se sumnjalo da su pružale logističku potporu teroristima. Rezultati istrage pokazali su nepravilnosti u zahtjevima za dobivanje državljanstva BiH osoba koje su dolazile iz zemalja Afrike i Azije. U detaljnoj istrazi zahtjeva pokazalo se da su mnogi predočili i nekoliko fiktivnih adresa. Devedeset je osoba krivotvorilo svoje osobne podatke. Neki su od njih dobili dokumente BiH, primjerice putovnicu, a da nisu imali bosanskohercegovačko državljanstvo. Neki su status državljanina BiH dobili u veleposlanstvo BiH i diplomatsko-konzularnom uredu u Njemačkoj, a da nikad nisu boravili niti stanovali u BiH. Državljanstvo i ostali osobni dokumenti dobivali su se u RMUP-u i njegovim ispostavama od 1992. do 1995. godine, a potpise su na te dokumente stavljali Boriša Arnaut i Mirsad Srebrenković ili njegov zamjenik Brkan A. Hadžović. U jednom slučaju potpis je dao i Nijaz Skenderagić te Vildana Kustura, zaposlenica u Ministarstvu pravosuđa i općih poslova.

Uputili političari
No, nepravilnosti je bilo i na području Federacije BiH. Nakon što je izbio rat, u BiH su ušli mudžahedini, i to mahom preko Hrvatske. Najviše ih je dolazilo preko humanitarnih organizacija, što znači da im je MVP RH morao izdati dokumente za kretanje po Hrvatskoj. Isto tako, prije nego što je ponovno otvorena sarajevska zračna luka, dio stranih boraca u redovima Armije RBiH otišao je preko Hrvatske, što su tajne službe u RH trebale dokumentirati i arhivirati. Jedan dio mudžahedina u BiH, prema nekim informacijama, uputili su bošnjački političari koji su se nalazili u Turskoj, a zadatak im je bio dopremati tadašnjoj vladi RBiH oružje, streljivo i pomoć u ljudstvu. Nakon što bi stigli u BiH, ti su ekstremisti raspoređivani u vojne postrojbe, a kada nisu ratovali, širili su islam među lokalnim bošnjačkim pučanstvom stavljajući težište na strogo poštovanje njegovih pravila i izvorno tumačenje Kurana. Smatra se da ih je u vrijeme rata bilo oko 3000 u BiH. Nakon završetka ratnih sukoba, jedan ih je dio ostao živjeti u BiH. Državljanstvo se dobivalo u uredima Ministarstva za civilne poslove i komunikacije BiH. U tim slučajevima dokumentacija koja prati proces izdavanja državljanstva nije mogla biti nađena premda su preporuke zabilježene u službenoj korespondenciji. Zabilježeno je da je RMUP odgovoran za najveći broj nepravilnosti. Npr., MUP Federacije BiH istražio je slučajeve 102 osobe. Od toga broja 94 osobe državljanstvo posjeduju od 1992., a stekle su ga na temelju veteranskog statusa premda rat u to doba, zapravo, nije niti počeo. Posjedujući dokumente o državljanstva BiH, koje su stekli na nelegalan način, te su osobe mogle dobiti i ostale osobne dokumente, kako u Federaciji BiH, tako i u inozemstvu. Identificirana je ukupno 741 osoba iz 33 zemlje Afrike i Azije.


Hrvati u mudžahedinskom obruču

Dolašavši u BiH, arapski su dragovoljci "zaposjeli" tri regionalna središta u srednjoj Bosni Travnik, Zenicu i Bugojno, općine u kojima je bilo više od 70.000 Hrvata. Kampovi u kojima su boravili Arapi bili su razmješteni u blizini regionalih središta te glavnih prometnica. Glavno nastavno središte nalazio se u selu Mehurići pokraj Travnika. U selu Rostovo pokraj Bugojna bio je kamp koji je kontrolirao cestu Bugojno Travnik. Selo Opara pokrivalo je cestu Novi Travnik Uskoplje, a sela Počulica i Kruščica cestu Novi Travnik Busovača. Drugih izlaza ili ulaza iz Lašvanske doline za više od 70.000 opkoljenih Hrvata nije bilo.


Neuspio pokušaj atentata na Papu

Veliku pozornost bosanskohercegovačke, ali i svjetske javnosti izazvalo je uhićenje Mehreza Adounija, bliskog suradnika Osame bin Ladena, u istanbulskoj zračnoj luci 9. rujna 1999. godine s putovnicom BiH. Adouni je došao u BiH u svibnju 1993., a bio je pripadnik postrojbe El Mudžahid do svibnja 1995. Državljanstvo BiH zatražio je 18. prosinca 1997., a putovnicu je dobio za pet dana. Nakon uhićenja, u zatvoru je izjavio da mu je žao što nije uspio atentat na papu Ivana Pavla II. prilikom njegova posjeta Sarajevu. Ispod jednog mosta u sarajevskoj općini Novi grad pronađen je eksploziv. Tim je putem poslije prošao Sveti Otac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije