Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viadukt probio rokove

Most kopno – Čiovo neće biti otvoren do ljeta

čiovo
18.03.2017.
u 09:10

Viadukt je trebao dovršiti gradnju mosta krajem 2016. pa polovicom ove godine, a sad zbog nelikvidnosti traži novi rok – 26. prosinca 2017.

 Viadukt nije ispunio svoje obećanje dano krajem prošle godine da će most Čiovo – kopno biti otvoren za promet do 15. lipnja ove godine, odnosno do početka turističke sezone. Most čija je gradnja trebala biti gotova krajem prošle godine, prema novoj obavijesti koju je Viadukt poslao Hrvatskim cestama, neće biti gotov uopće ove godine, nego tek početkom sljedeće.

Zbog toga će u Hrvatskim cestama ovih dana, nakon provedene analize, odlučiti hoće li raskinuti ugovor s Viaduktom i raspisati novi natječaja za dovršetak radova. Odluka o tome će ovisiti koliko bi dugo trajao novi natječajni postupak.

Neprihvatljiv plan

U Hrvatskim cestama navode da su 15. ožujka od Viadukta dobili novi prijedlog dinamičkog plana izgradnje mosta Čiovo s pristupnim cestama s predloženim novim završetkom radova do 27. veljače 2018. godine. – Inicijalni i predloženi plan napravljen je prema trenutno raspoloživim resursima izvođača radova, stanju radova i tehnološkim ograničenjima, te je naručitelju radova Hrvatskim cestama u ovom trenutku isti i neprihvatljiv – poručuju iz HC-a. Neprihvatljivost se, navode, ponajprije odnosi na nepovjerenje njih kao investitora prema izvođaču koje je uzrokovano nepridržavanjem službenih i predanih dinamičkih planova tijekom trajanja izgradnje te zbog problema poslovanja i financijske nelikvidnosti u kojoj se trenutno izvođač radova nalazi.

Unatoč takvom stavu prema novom dinamičnom planu, u Hrvatskim cestama kažu da će zajedno s resornim ministarstvom tijekom idućeg tjedna sagledati sve aspekte i moguće konstrukcije razrješenja ove novonastale situacije, a isključivo, kako navode, u interesu pozitivnog ishoda ovog strateškog projekta.

– U ovom trenutku možemo konstatirati kako eventualni raskid ugovora nije isključen, međutim, prije konačne odluke potrebno je provesti projekcijsku analizu mogućih scenarija, i to tako da se odlukom donese isključivo ispravna odluka koja će biti najpovoljnija te dovesti do realizacije projekta u vremenski prihvatljivom roku – poručuju iz Cesta. Pri tome napominju da financiranje gradnje mosta Čiovo iz EU fondova nije upitno jer je za projekt predviđeno faziranje koje je u skladu s pravilima Europske unije.

Viadukt je krajem 2016. tražio produženje rokova završetka mosta jer je imao problem s nabavom čelične konstrukcije. Taj problem je riješen uz pomoć Brodosplita, no sad je problem nelikvidnost izvođača radova.

Obećavali dodatni angažman

U Viaduktu kažu da je uz dodatni angažman u pogonu podizvođača i ubrzavanjem radova moguće skratiti rok završetka mosta do 26. prosinca 2017. Navode da su betonski radovi na mostu gotovi i da je sav čelik iz Makedonije isporučen prošli tjedan. 

>>Konačno raspisan natječaj za gradnju mosta Čiovo - kopno

>>Josipović: Gradnja mosta Čiovo – kopno izvrsna je vijest!

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
18:28 18.03.2017.

Most je loše projektiran, a izvođač očito ne poštuje ugovor. Loše je projektiran jer za jačeg vjetra (jugo) i plime poplavljuje prilazne ceste i platforme. Moguć je utjecaj valova pri visokoj vodi i na opremu za podizanje mosta. Izvođač jee neozbiljan jer nije u stanju izvršiti ugovor kojeg je sam potpisao. Kod mosta je jedino dobro financiranje od kojeg je 85% iz EU. Ovo je najveći HDZ-ov prometni projekt u ovoj godini i totalni fijasko. Zašto tako?

SO
Sotona
08:06 19.03.2017.

Makedonski čelik ... Beton iz Kosova ,konstrukcija iz Tirane, Čelik hrđa sam po sebi a u blizini slane vode daleko intenzivnije... TraŽi se najjeftiniji izvođać potom i svjesni da po starom sistemu neče uspijeti termi i a da i kvalitetu nemože pružiti...Uvijek ista priča problemi i petljanija.. Važno da je dobio posao a isporuka na balkanu zn se....

Avatar deziderij
deziderij
11:20 18.03.2017.

Ministar Butković - ministar !? Imali smo i čudnijih imenovanja, ala Crnića, a ovaj je izgovorio već dosta nebuloznih izjava kao onu s vinjetama koju je samo jednom spomenuo dok nije dobio "po nosu" s tom izjavom. Više to ni u šali ne spominje. Prijavio je stan u Novom V. od 150 kvadrata s cijenom od 1.000 kuna po kvadratu. Gdje to ima na moru ? Bio je on i u Trogiru pa se nešto "pjenio" i prijetio s drugim izvođačima radova ali i to se pretvorilo u "vinjete". Nevjerodostojan kao i sva klika na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije