Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi pravilnik

S početkom srpnja stižu promjene kod povratnih naknada, evo što se mijenja

Boce i povratna naknada
Foto: Ilustracija/ Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
16.06.2015.
u 21:38

Za manje od mjesec dana na snagu treba stupiti novi pravilnik o ambalaži kojim se ukida povratna naknada za mlijeko i mliječne proizvode čime će oni u trgovinama biti jeftiniji za 50 lipa

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u ambalaži s povratnom naknadom već od idućeg mjeseca trebale bi pojeftiniti 52 lipe, potvrdio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Novi pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, bit će objavljen za dva tjedna, a osam dana po objavi stupit će i na snagu. Time su, čini se, dokinute sve ministrove dvojbe bi li ukidanjem povratne naknade više bili zakinuti siromašni građani koji je sakupljaju ili okoliš u kojemu bi ona sada sakupljačima postala ''bezvrijedna“. Zmajlović računa kako je u brojnim gradovima sustav recikliranja već dobro razrađen i građani prilično osviješteni da bi takvu ambalažu ostavljali u okolišu.

No iako se mislilo da će se tom mjerom najviše pomoći domaćoj mliječnoj industriji koja je u problemima zbog nekontroliranog uvoza iz EU, riječ je tek o tzv. cirkularnoj naknadi koju su građani plaćali da bi prošla kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ruke trgovaca, a potom se opet vratila u njihove džepove.

- Mi svakako podržavamo ukidanje svakog parafiskalnog nameta pa tako i povratne naknade koja je za mljekarsku industriju samo prolazna stavka, no u konačnici poskupljuje krajnji proizvod na polici u trgovini – kaže Rašeljka Maras, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, ističući kako je Hrvatska sada jedina zemlja u EU i rijetka u svijetu koja ima povratnu naknadu za mlijeko i mliječne proizvode. Mnogi sumnjaju kako „oprost“ povratne naknade neće pojeftiniti mlijeko i mliječne proizvode na policama, budući da trgovci, prema izračunu Zelene akcije, od Fonda dobivaju 10,5 milijuna kuna godišnje samo da bi prikupili ambalažu od građana. No i trgovci tvrde kako je i njima to samo prolazna naknada, a ne trošak, kojega kad pravilnik stupi na snagu neće zadržati u cijeni. Stupanjem pravilnika na snagu mliječna industrija će industrija automatski biti oslobođena te prijelazne naknade, dok će zbog roka trajanja i slično, građani prazne boce od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda zapremnine veće od 0,2 litre uz naknadu moći vraćati još iduća tri mjeseca.

U sustavu povratne naknade lani je prijavljeno 576,7 milijuna boca i limenki, a prikupljeno 534,8 milijuna ili 93,6%. Udio boca mlijeka i mliječnih proizvoda u tome je bio 11%, što je, prema Zmajlovićevim riječima, za mliječnu industriju bilo opterećenje od 30 milijuna kuna godišnje. Za alkoholna i bezalkoholna pića, vodu, voćne sirupe i ostalo, u PET i staklenoj, odnosno aluminijskoj ambalaži zapremine veće od 0,2 litre, povratna naknada i dalje ostaje na snazi.

>>Od rujna bez 50 lipa za vraćenu bocu mlijeka

>>Farmeri još nekonkurentniji, a uvoz mlijeka sve alarmantniji

Foto: Alcatel

>> Od rujna bez 50 lipa za vraćenu bocu mlijeka

Komentara 94

TR
Trnjanec
19:24 16.06.2015.

Super, sad će oni najsiromašniji ostati bez prihoda, a mlijeko NEĆE pojeftiniti, jer nikada ništa ne pojeftini. Samo još da ukinu naknadu na svu plastiku i boce, pa da opet oko sebe posvuda gledamo smeće.

VI
viviann
20:17 16.06.2015.

A siromašni će onda morati prositi, valjda? Jer restrikcije za dobivanje socijalne pomoći su sve veće. Bilo bi bolje da su naknadu za povrat ambalaže povećali za 1 kn.

AN
anonimus00
21:00 16.06.2015.

a sta ako ne pojeftini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije