Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'prekinimo šutnju'

Ministarstvo zdravlja kreće u nadzor: Obavit će inspekcije svih rodilišta u RH

bebe,rodilište,novorođenčad
Marijan Šušenj/PIXSELL
10.12.2014.
u 17:10

Odlučeno je to nakon sastanka članica Udruge RODA i predstavnika Ministarstva zdravlja

Predstavnice udruge RODA danas su u Ministarstvu zdravlja primili pomoćnik ministra doc. dr. sc. Dragan Korolija-Marinić i njegovi suradnici. Povod posjeta je akcija ''Prekinimo šutnju“ koju ta udruga provodi u sklopu svjetske akcije 16 dana aktivizma, priopćeno je iz Ministarstva.

Kako bi se unaprijedilo stanje u hrvatskim rodilištima, Udruga RODA ukazala je na tri elementa koja bi se zajedničkom suradnjom mogla poboljšati, a to su: rutinska praksa pri porodima u rodilištima koju je potrebno unaprijediti s ciljem usklađivanja s najboljim europskim praksama te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije; potreba unapređenja komunikacijskih vještina zdravstvenog osoblja; te bolja edukacija trudnica o predstojećem porodu, a koja je u Hrvatskoj nedostatna i neujednačena.

Zaključeno je kako će Ministarstvo zdravlja u periodu od siječnja do ožujka 2015. godine provesti zdravstveno-inspekcijski nadzor svih rodilišta u Hrvatskoj. Ministarstvo će također, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, UNICEF-om i nevladinim udrugama pripremiti program za poboljšanje i ujednačavanje prakse pružanja zdravstvene skrbi u svim rodilištima.

Pokrenut će se suradnja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, strukovnim komorama i stručnim društvima te udrugom RODA na izradi publikacija namijenjenih trudnicama u svrhu pripreme za porod. Dogovorena je priprema edukativnih programa vezano uz poboljšanje komunikacijskih vještina koji će biti usmjereni prema zaposlenima u rodilištima, liječnicima, primaljama i medicinskim sestrama. Pristupit će se također i izmjeni postojeće zakonske regulative vezano uz rad primalja s ciljem poticanja aktivnije uloge primalja u porodu.

Već 18. prosinca 2014. godine planiran je sastanak u Klinici za ginekologiju KBC Rijeka na kojem će sudjelovati predstavnici bolnice, udruge RODA te Ministarstva zdravlja.

>>Djeci bez potrebe daje antibiotike i infuziju, a nas i kolege vrijeđa

>>Prekinimo šutnju: Majke iz cijele Hrvatske dijele strašna iskustva s poroda

Komentara 2

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
17:56 10.12.2014.

... jer još uvijek nikome nije objasnio... kako će uštedjeti... ili kako će održati isto izvršenje usluga... ili kako će napraviti više nego do sada... jer mu je osnovni cilj preusmjeriti profitabilne poslove privatnim izvršiteljima... a neprofitabilne ostaviti javnima... i plaćati usluge više... da se njemu i partnerima isplati... i zato već mjesecima radi nove cjenike... s novim viših cijenama...kako je i obećao zubarima, ljekarnicima i drugima... a nije ga briga kako bi poslovale bolnice i druge javne ustanove ukoliko im ne bude plaćao, nego tek po izvršenju... stoga i ima potporu privatnih pružatelja zdravstvenih usluga i zakupaca... jer se radi o pogodovanju njima... i ponovnoj provedbi stihijskih izmjena... i pogodovanja odabranima na štetu pacijenata...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
17:59 10.12.2014.

...da li istovremeno prikupljaju i pozitivna iskustva iz rađaonica... zašto rode žele rađaonice prikazati kao klaonice... neka budu pošteni dionici... i prikažu stvarno stanje... i skupe dobre i loše priče.... zar jedna loša priča treba zasjeniti 9 dobrih... 40.000 poroda godišnje u RH... 400.000 u 10 godina... javilo se 400 žena... a uopće se ne zna da li je točno sve što su te žene napisale na svojim papirićima... i gdje su priče onih 399.600 žena...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije