Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nacionalni interesi

Matko Glunčić o Kurikularnoj reformi: Nema vremena za odgodu i zaustavljanje. Proces mora ići dalje!

Matko Glunčić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
09.07.2016.
u 13:40

Komentirajući karizmu i ambicioznost Borisa Jokića u radu na Kurikularnoj reformi, Glunčić je rekao kako ovako važan projekt ne može ovisiti o jednoj osobi jer ako je to slučaj onda se " sve sruši".

Docent Matko Glunčić sa zagrebačkog PMF-a, jedan je od nasljednika Borisa Jokića za Kurukularnu reformu, a gostujući u emisiji Novi dan na N1. najavio je "žestoku reviziju nekih stvari", ne cijele reforme.

"Reforma je zaustavljena ostavkom Borisa Jokića i njegove ekipe. Sada ide javna rasprava o reformi i netko to sve mora vodi. S obzirom da se radi o nacionalnim ciljevima, interesima naše djece, nema vremena za odgodu i zaustavljanje. Proces mora ići dalje. Ne znamo što će biti u devetom mjesecu, hoće li se Vlada oformiti. Moramo nastaviti s radom", poručio je Glunčić. 

Istaknuo je da je s obzirom na velik broj prigovora, potrebna "žestoka revizija određenih stvari".

"Postoje dvije bitne mane. Prva je što je okvir nacionalnog kurikuluma trebao biti donesen u rujnu 2015., no donesen je tek u ožujku 2016. To je kao da pokušavate napraviti kuću, a niste napravili temelje. Problem je što su svi dokumenti nastali bez temeljnog dokumenta. Drugo je ono što je i Boris Jokić rekao - nema zakonskog okvira. Imamo trenutni zakon i nastavni plan koji uopće ne predviđaju postojanje kurikuluma. To se mora srediti."

Bilo je premalo vremena, tvrdi Glunčić i naglašava da se bunio na tako kratak rok. 

"Ja sam se od početka bunio na kratak rok. Mi smo sve te dokumente napisali u nešto manje od pet mjeseci. Možete misliti koliko grešaka i loših rješenja se potkralo. Takav posao se ne radi u pola godine. Velike države ga rade 20 godina. Ne možete obrazovanje mijenjati naglim skokovima jer se ne mogu prilagoditi ni učenici ni nastavnici ni roditelji. Obično se locira jedan problem i s njim se počne. Mislim da se kod nas krenulo megalomanski, a ne možete previše varijabli kontrolirati u istom trenutku."

Komentirajući karizmu i ambicioznost Borisa Jokića u radu na Kurikularnoj reformi, Glunčić je rekao kako ovako važan projekt ne može ovisiti o jednoj osobi jer ako je to slučaj onda se " sve sruši". Pozitivna je stvar da je Jokić uspio senzibilizirati javnost da je to toliko bitna stvar. To što je on sad obavio svoj dio posla... hvala mu,  idemo dalje. Nemamo tu mesijanske uloge. Mora biti kontinuirani znatnstveno temeljni proces jer jedino on može donijeti do dobroga."

>>Ured predsjednice: Kurikularna reforma mora se nastaviti

Komentara 11

DD
dr dragon
14:37 09.07.2016.

Tko je taj Jokic da se bez njega nemoze.Pokvareni licemjer nam.ne treba,imao ja prilike zadnjih 5 god mjenjati kako je htio sada je dosta

DE
Demokracija6
16:48 09.07.2016.

4 godine je nakupina Srba uzimala ogromne plaće da bi ubacili u hrvatski jezik ekavicu i što više srpskih riječi, da bi govorili hrvatskoj djeci da su pedofilija i pederi ok. Nastrana nakupina SDP neradnika.

SE
sebaa
17:04 09.07.2016.

Gospon Matko, svjetan si da ces egizistirati ..3-4 mjeseca.. i gubiti autoritet..ime ???..a znati da ce te sutnuti..i jedni i drugi... ee to se zove samunistenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije