Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 87. godini

Umro je Martin Špegelj, umirovljeni general i ratni ministar obrane

Martin Špegelj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
11.05.2014.
u 18:15

Kako neslužbeno doznajemo, preminuo je nakon duže bolesti u zagrebačkoj bolnici Rebro, a predstavnici Oružanih snaga trenutno se nalazi kod obitelji Špegelj kako bi dogovorili detalje u vezi komemoracije i ispraćaja

Noćas je u Zagrebu u 87. godini života preminuo ratni ministar obrane i umirovljeni general Martin Špegelj.

Tu nam je informaciju potvrdila Ana Bulić, glasnogovornica MORH-a, koji će tijekom dana izići i s priopćenjem. Kako neslužbeno doznajemo, preminuo je nakon duže bolesti u zagrebačkoj bolnici Rebro, a predstavnici Oružanih snaga trenutno se nalazi kod obitelji Špegelj kako bi dogovorili detalje u vezi komemoracije i ispraćaja.

Špegelj je tijekom vojne karijere bio general u JNA, zapovjednik teritorijalne obrane SR Hrvatske do 1985. godine, a nakon demokratskih izbora u Hrvatskoj, 1990. godine, imenovan drugim ministrom obrane, no tu je funkciju obnašao nešto kraće od godine dana. S funkcije je otišao kada su u javnost procurile takozvane "Špegeljeve vrpce", na kojima je snimljen prilikom pregovora o kupovini oružja na crnom tržištu.

Vrlo rano došlo je do njegovog neslaganja s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, a potpuno je napustio politiku već završetkom rata.

>>Špegelj: Imam ja puno odlikovanja, nisam siguran da sam sva zaslužio

>>Špegelj: Zagorec se pojavio kad smo obranili Hrvatsku

Komentara 92

Avatar Retardo
Retardo
11:59 11.05.2014.

Ne sumnjam da će udba i jugoslaveni od Špegelja stvarati mučenika i "ispravnog" hrvatskog generala, iako je njegova uloga u stvaranju Hrvatske minorna, dapače vjerojatno je napravio više štete nego koristi. Zanimljivo kako svi zaboravljaju njegove rečenice iz filma o Špegelju u kojima naređuje likvidacije i da se za žene i djecu ne pita, i to je jedina snimka tog tipa. Da slučajno postoji takva snimka od strane Tuđmana, Šuška, Glavaša i Gotovine, vrtila bi se dan i noć i to bi bio dokaz genocidnosti Hrvata, a već bi imali i kazališnu predstavu o tome, te nekoliko nagrada za humanost koji i dijelili Pupovac, Josipović i Teršelička. Zanimljivo kako nitko npr. ne pokušava povezati slučaj Špegelj i njegovo o ženi djeci za koje se ne pita prilikom likvidacije i slučaja Zec. O njegovom vojničkom i generalskom umijeću dovoljno govori to da ga je vlastiti nećak snimao u vlastitoj kući kako odaje podatke o rutama uvoza oružja, te o rasporedu i budućim potezima hrvatskih snaga. Srećom da za vrijeme rata ipak nije imao nikakvu zapovjednu dužnost, ako se ne varam bio je nekakav "inspektor", pa smo u tom ratu ipak pobijedili. Ipak, laka mu zemlja.

JU
juma
12:10 11.05.2014.

Ne gledam ga baš tako pozitivno. Ona snimka o nabavci oružja i njegove izjave na njoj mirišu mi baš na udbašku kuhinju. Ideja o napadu na vojarne JNA kada Hrvatska vojno nije bila zrela za takav pothvat isto tako. Bilo kako bilo znakovito je kako je brzo maknut s rukovodećih pozicija u HV.

Avatar Robert28
Robert28
14:14 11.05.2014.

Pročitao sam Kadijevićevu knjigu gdje on detaljno opisuje koje poteze je JNA priželjkivala da Hrvatska povuće, a upravo ti potezi se poklapaju sa Špegeljovom taktikom. Pametnome dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije