Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kombinirano izdanje

Marić najavio zaduženje države u prvom tromjesečju

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.01.2017.
u 14:21

Nije želio govoriti o iznosima, jer će ta odluka biti donesena nakon temeljite analize.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u četvrtak da se prvo zaduženje države priprema za prvo ovogodišnje tromjesečje, a za drugo tromjesečje i reprogram duga cestarskog sektora.

Na novinskoj konferenciji nakon sjednice Vlade, ministar Marić je, odgovarajući na upit novinara izjavio da se za zaduženje države priprema kombinirano izdanje, na inozemnom i domaćem tržištu. Nije želio govoriti o iznosima, jer će ta odluka biti donesena nakon temeljite analize.

Državnom proračunu ove godine dospijeva na naplatu 27,5 milijardi kuna, dok izvanproračunskim fondovima, ponajviše cestarskom sektoru, dospijeva oko 7,5 milijardi kuna.  

Marić se osvrnuo i na pregled ocjena kreditnog rejtinga za regiju na početku godine, koji je u srijedu objavila agencija Moody's.

Agencija Moody's u srijedu je, u pregledu ocjena za regiju na početku godine, navela da je od ukupno osam zemalja u toj regiji pola njih ušlo u 2017. godinu uz stabilne prognoze za rejting, dvije s negativnima, a dvije s pozitivnima.

Hrvatska i Poljska su dvije zemlje u regiji srednje i istočne Europe kojima Moody's drži negativne izglede za kreditne rejtinge, a ta agencija ističe da to odražava ranjivost fiskalne i strukturne politike te dvije zemlje - i u konačnici njihovih gospodarstava - na sve izraženije rizike u domaćoj politici.

"To nije pravorijek, već samo izvješće s pregledom stanja na ulasku u 2017.", rekao je Marić. Ta agencija, pojasnio je, nema unaprijed određen kalendar objava, ali njezina se nova ocjena očekuje vjerojatno u ožujku, prije čega bi novu ocjenu trebala objaviti i agencija Fitch, dodao je.

Podsjetio je da je agencija Standard & Poor's nedavno već objavila svoju ocjenu, u kojoj je zadržala kreditni rejting Hrvatske ali je izglede iz negativnih korigirala u stabilne. Marić je kazao kako očekuje da će i druge dvije rejting agencije prepoznati pozitivna makroekonomska kretanja te povoljno stanje javnih financija, kao što su to financijska tržišta već akceptirala.

"Tome bi trebala doprinijeti i Strategija upravljanja javnim dugom, koju bi Vlada trebala donijeti do kraja siječnja, a koja će sadržavati ne samo 'kalendar' dospijeća dugova, već i načine na koje će se upravljati javnim dugom", poručio je Marić.

Komentara 5

Avatar superhik74
superhik74
19:07 12.01.2017.

Sve na dug. Dug do grla. Tko ce to vracati vidjeti cemo. Do sada su govorili da ce to vracati unuci, medjutim tempom kojim se mlada populacija iseljava nece biti unuka za vracanje, tako da ce Maric i ekipa koji nabijaju dug ostati bez penzije s obzirom da je nece imati tko isplacivati.

TR
tragurion1954
18:48 12.01.2017.

Već viđeno! Lako je uzeti kredit, teško ga je vraćati! Ali svaka ekipa dosad, nakon Tuđmana, a sad i ova, kad dođe na vlast računa da će netko drugi štedjeti i vraćati. A trgovci stvaraju deficit, uvoze sve i svaštasvašta te uništavaju i ovo malo proizvodnje što je ostalo! I nitko im ne može stati na rep! Pouka: čeka se državnik koji će imati viziju za ovu zemlju.

OB
ObrenM
21:12 12.01.2017.

Imali tu prste i zdravkov tata Ivica?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije