Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija facebook

Mandarine se neće bacati u Neretvu! Na webu akcija: 3 kn/kg

05.12.2013., Split - Bogata ponuda na gradskoj trznici. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
24.10.2014.
u 13:30

Već sada na mreži upiti za više od 100 tona mandarina, hoće ih i – Danci

Više od 62 tisuće lajkova i komentara na Facebooku skupila je u manje od dva dana impulsna inicijativa Finoteke.com za spas domaćih proizvođača mandarina.

Ne daju trud u bescjenje

Nakon tragičnih slika kako dio rekordnog uroda zbog ucjena trgovaca i ruskog embarga završava u Neretvi, ideja o mandarinama za tri kune učas je dobila hrpu sljedbenika spremnih da potpomognu domaću proizvodnju i spase proizvođače da trud i muku ipak ne prodaju u bescjenje, po kunu, koliko im ovih dana nude otkupljivači.

Prvo su pljuštale pohvale, pa pokude, nakon što je krenula priča kako neki proizvođači od Dalmacije do Zagreba za tri kune ne žele dopremiti ni zrak.

No Hrvoje Kolman, osnivač i vlasnik portala koji već osam godina besplatno spaja potrošače i male proizvođače hrvatskih proizvoda, kaže da oni u cijeloj priči nude dobro uhodanu mrežu, potpuno besplatnu za korištenje. jihova će satisfakcija pak biti uspiju li se proizvođači ove godine riješiti mandarina bez posrednika i trgovaca i usput nešto i zaraditi, dok će potrošači jesti prave, slatke, sočne, domaće mandarine kakve ni približno ne nalaze u nekim šoping-centrima.

Princip je jednostavan.

Jučer je konačno objavljena lista 18 proizvođača koji su spremni svoje mandarine prodavati po zajamčenoj cijeni od tri kune, a možda i manje budu li u pitanju veće narudžbe – i dostavljati ih na kućni prag građana, koji će pak platiti dostavu. Koliko, ovisit će o naručenim količinama, povezivanju s drugim naručiteljima i slično.

100 tona u 24 sata

Kontakti svih proizvođača mogu se naći na portalu Finoteka.com. Prema tisućama mejlova u inboksu i upitima u svega 24 sata došlo se već do potencijalne narudžbe od 100.000 kilograma. Građani bi 10, 20 ili 50 kilograma, a portalu su se čak javili iz Danske zainteresirani za 10 tona mandarina. Neke bi banke kupile mandarine i podijelile ih zaposlenicima, a ima upita i od zagrebačkih vrtića, otkriva Hrvoje.

No još je puno posla s obzirom na to da se Hrvatska ove jeseni susreće s viškom od najmanje polovice uroda od oko 80.000 tona.

– Priča i te kako drži vodu. Mi smo spremni u Zagreb već u subotu starom cestom dovesti oko 4,5 tona u gajbicama po 10 kilograma – rekao nam je proizvođač iz Ploča, koji je želio ostati anoniman kako se ne bi zamjerio trgovcima.

>>'Treba što više voća i povrća utržiti, jer velika je razlika u cijeni'

>>Šaljite mandarine u škole i vrtiće, EU plaća

>>Zbog sankcija Hrvatska u Rusiju ne može izvesti 7900 tona mandarina

Komentara 3

ĐU
ĐuroKinez
13:59 24.10.2014.

Navedene mandarine su odlične, probao sam danas.

DI
dimnajac
14:24 24.10.2014.

Najsmješnije mi je ovo 'starom cestom'. Pa za koga smo gradili autoceste? Jesu li možda ti koji bi išli 'starom cestom' potpisali za referendum 'Nedamo naše autoceste!'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije