Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.03.2015. u 14:00

Tragedija njemačkog niskotarifnog prijevoznika Germanwingsa, koji je u vlasništvu moćne Lufthanse, pokazala je da nema savršenog sustava

Tragedija njemačkog niskotarifnog prijevoznika Germanwingsa, koji je u vlasništvu moćne Lufthanse, pokazala je da nema savršenog sustava. Naše televizijske kuće dobro su pratile sve važne točke povezane s nesrećom. Školski su poslale reportere u Njemačku, ali i na mjesto nesreće u francuske Alpe. Tijekom dana došlo je do obrata u istrazi jer su francuski istražitelji nakon pregledavanja crne kutije otkrili da je najvjerojatnije kopilot Andreas Lubitz ubio 150 putnika. Direktor Lufthanse pokušao je uvjeriti svijet da njegova tvrtka ima gotovo savršenu selekciju, ali je ipak ostao upitnik zašto je na početku školovanja za pilota masovni ubojica Andreas Lubitz napravio šestomjesečnu pauzu. Malo mi je teško povjerovati da šef Lufthanse ne zna zašto je kopilot napustio Lufthansin kamp u Bremenu. U tako uređenoj kompaniji vjerojatno je odmah nakon tragedije mogao dobiti sve podatke o pilotu i kopilotu. U dosjeu je morao pisati i razlog zašto je došlo do misterioznog prekida školovanja.

Njemački mediji su otkrili da je Lubitz bolovao od depresije ili je jednostavno "psihički izgorio" jer se nije mogao nositi sa stresom. Gotovo sam siguran da će sada mediji otkriti i neka druge podatke iz Lubitzova života koji će se moći tumačiti na razne načine. Ovdje sada dolazimo do jednog drugog problema. Uz sve svoje manjkavosti, mediji još uvijek nekako prate i , kontroliraju političare. Nažalost, gotovo se uopće ne usuđuju skenirati moćne kompanije koje su uvijek i dobri potencijalni oglašivači. Ovakva tragedija samo potvrđuje koliko su potrebni neovisni mediji koji će se usuditi problematizirati i poslovanje korporacijskih bogova.

PLUS
Vrhunska produkcija nije baš uobičajena pojava kada je riječ o domaćim serijama. Stoga je serija "Počivali u miru" zaista osvježenje. Producenti očito nisu "počivali".

MINUS
Milan Bandić nije u zatvoru zaboravio kako funkcioniraju mediji. Novinari su došli pratiti rad zagrebačke Skupštine, a on je to iskoristio i plasirao smjenu Sandre Švaljek.

>> Hrvatski aircrash investigativci odgonetali pad aviona

Komentara 1

CO
coolman
16:47 27.03.2015.

Desetci, možda i stotine milijuna u svijetu boluje od depresije. To ih ne čini potencijalnim nasovnim ubojicama. Depresija ne može biti jedini uzrok ove tragedije. Objašnjenje je skriveno mnogo dublje. Ne nasjedajmo površnim objašnjenjima. Dozvolimo istrazi da osvjetli sve aspekte ove tragične nesreće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije