Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Sve po zakonu'

Linić: Šegon će i dalje biti moj pomoćnik, ali...

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
16.01.2014.
u 14:08

– Uvijek će ostati pitanje transparentnosti kada sredstva koriste državni dužnosnici koji ih, kada gledate moralno, ne bi trebali koristiti neovisno o samom zakonu – rekao je Linić.

– Šegon će i dalje biti moj pomoćnik, ali nitko više neće moći raditi s državnim institucijama ako želi obavljati djelatnost. Oni mogu birati – kazao je ministar Slavko Linić.

Ministar financija nakon sjednice Vlade komentirao je pitanje sukoba interesa svog pomoćnika Branka Šegona, zakonitost rada Porezne uprave, HBOR-a i slučaj predstečajne nagodbe na Korčuli.

"Šegon je postupio po zakonu"

– S obzirom na to da je Šegon postupio po zakonu, smatram da nema sukoba interesa, ali to je ipak područje rada Povjerenstva i ono će dati stvarno rješenje postoji li ili ne sukob interesa. Moja saznanja govore da ne postoji – kazao je ministar financija Linić o Šegonu.

O pitanju regularnosti kredita koji je Šegon dobio od HBOR-a, Linić je rekao "da su uvjeti kredita za područje turizma vrlo povoljni". – Uvjeti koje je dobio nisu izvan onih koji su bili propisani politikom HBOR-a – rekao je Linić te dodao da je "kamata za investicije tri ili jedan posto, referentna kamata koja nije za investicije je 5,75 posto".

– Kredit je odobren u skladu s kriterijima HBOR-a i na temelju odluka uprave HBOR-a, s obzirom na manju vrijednost nego što su to kriteriji koji se prenose na odluke Nadzornog odbora – kazao je ministar i dodao da je uprava jasno obrazložila da je to "restrukturiranje ulaganja i završetak investicije".

– Osobno ocjenjujem da je to bilo u skladu s kriterijima i da nije bilo zloupotrebe pri odobravanju kredita – kazao je Linić te dodao da je u 2012. godini odobreno "77 takvih kredita i nije bilo neodobrenih kredita, iako su neki bili vraćeni jer nije bila potpuna dokumentacija ili nije bilo osiguranja".

Spora Porezna uprava

No, Linić je kritizirao Poreznu upravu vezano za prijavu o "neadekvatnosti prihoda i imovine". – Neprihvatljivo je da se četiri godine predmet rješava u Poreznoj upravi i da se o tome ne izvještava policija koja je dala nalog. Ne postoji razlog zbog kojeg nisu mogli odgovoriti u 2011. i 2012. godini i to je propust Porezne uprave – kazao je Linić i naglasio da su predmet ponovno počeli razmatrati kada su došli nova ravnateljica i nova "garnitura" u Poreznu upravu u Zagrebu te da je predmet sada u završnoj fazi.

– O predmetu Šegon nije bila obaviještena ni ravnateljica Porezne uprave, a ni ja. To je predmet o kojem nismo znali. Ne znam razloge zašto nas nisu izvijestili i zašto predmet nije procesuiran – kazao je Linić te dodao da je najveći dio kadrova koji su na njemu radili "već prije razriješen i smijenjen". – Predmet se počeo rješavati u zadnjem kvartalu prošle godine – kazao je Linić.

"Dužnosnici ne bi trebali biti korisnici sredstava HBOR-a"

Ministar je odbacio i mogućnost sukoba interesa pomoćnika Šegona vezano za privatizaciju HTP-a Korčule. – Sa svojim postupanjem Šegon nije ničim naštetio predstečajnoj nagodbi društva iz Korčule – rekao je Linić i dodao da o ovome nije želio govoriti dok nije "prikupio svu dokumentaciju".

Govoreći o HBOR-u rekao je da je sada jasno kako "državni dužnosnici ne bi trebali biti korisnici sredstava HBOR-a". – Uvijek će ostati pitanje transparentnosti kada sredstva koriste državni dužnosnici koji, kada gledate moralno, ne bi trebali koristiti sredstva neovisno o samom zakonu. To je i poruka premijera koji smatra da oni koji su se opredijelili za politiku mogu imati trgovačka društva i mogu poslovati, ali se moraju odmaknuti od državnih institucija – kazao je Linić, koji nije želio komentirati curenje dokumenata u medije, ali smatra da dokumenti nisu izašli iz HBOR-a.

>>Karamarko: Njima je svaki drugi ministar u sukobu interesa

>>Povjerenstvo istražuje Šegona

>>HRT objavio sporne ugovore Linićeva pomoćnika

Komentara 14

HR
hrvatska91
14:37 16.01.2014.

Naravno. On je najpopularniji političar u državi. Ljudi, probudite se iz sna.

DS
dugi.stefanic
14:34 16.01.2014.

Umisto da ga policija odvuče u zatvor, Lola daje intervjue "novinarima". Lipo.

IV
ivac
15:18 16.01.2014.

kada naši dragi veliki zabrljaju it namjerno jer im nitko ništa ne može a nas male tlače za svaku lipu to je ništa oni su u pravu jer su veliki . tako je i sa šegonom . njegov šef mu neče ništa još mu to sve odobrava jer mu je on to omogučio . vi mali možete lajati na mjesec skupa sa mnom ništa vam to neče pomoči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije