Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bahatost političara

Traže odricanja, a sami se nisu odrekli ni jedne privilegije!

Milanović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
16.12.2013.
u 17:51

Kada ste vidjeli ikoga od njih da se vozi tramvajem, da je došao na burzu rada... na sva ta gadna mjesta?

Kada se u samo posljednjih desetak godina prisjetite svih bahatih, nerazumnih, licemjernih pa i lopovskih poteza naših političkih elita koje sada zbog krize od hrvatskih građana traže da pristanu na manje plaće, manja prava... shvatite da zapravo i nije populizam kada se racionalnost i odricanje od raznih beneficija traži i od onih koji uživaju u opojnoj moći vlasti.

Ima i poštenih

Kako čovjek koji cijeli mjesec radi, a ne dobiva plaću ne bi poludio kada se sjeti da je, primjerice, svojevremeno Zoran Vinković od Sabora naplatio 17.000 kuna putnih troškova iako je na sjednice iz Đakova dolazio službenim automobilom jer je ondje gradonačelnik?! Ili kako ne bi bacio televizor kroz prozor kada sluša premijera da je veslom tjerao ministra Jakovinu na službeni put na Bali gdje je noćio u skupom hotelu, a ministar Jovanović uoči Božića učitelje ostavio bez plaćenih putnih troškova jer se nema novca... Naravno, nikoga ne bi spasilo da se ministri umjesto u luksuznim audijima i passatima voze u automobilima srednje klase, no kome se neće zamračiti pred očima kada mu političar dođe kresati prava i plaće ili dati otkaz u luksuznoj limuzini. Odabirom skromnijih automobila i općenito stila života i rada pokazali bi da su svjesni trenutka u kojem žive i da nisu “cijepljeni” od naroda koji ih je na vlast i doveo. Zašto župani, kojih zapravo uopće ne bi trebalo biti jer su županije samo mjesta transferiranja državnog novca, smatraju da samo zato što su na toj funkciji moraju imati i preskupe automobile?

Zašto u državi koja ima 17 milijardi kuna deficita i može samo sanjati o gospodarskom rastu političke elite drže da zaslužuju luksuz? Sociolog Dražen Lalić objašnjava da se ne smije generalizirati jer i među političarima ima poštenih i dobronamjernih ljudi, ali tumači da je problem u tome što se način vladanja u 23 godine hrvatske demokracije nije promijenio.

Kreću se jedino na špici

– Ova vlast u usporedbi sa Sanaderovom definitivno manje krade i manje je korumpirana. Ali vlast se i dalje shvaća kao najveća vrijednost koju treba iskoristiti za ostvarivanje partikularnih interesa, a ne za rješavanje problema od općeg interesa. Pa zašto bi se političari ičega odricali kada oni ne zalaze među ljude? Kada ste vidjeli ikoga od njih da se vozi javnim prijevozom, da dođe na zavod za zapošljavanje, na sva ta gadna mjesta? – pita se Lalić i dodaje da je jedino mjesto na kojem se politička kasta kreće – špica. Psihijatar Vlado Jukić drži da si, barem zbog simbolike, političari ne smiju dopustiti boravak u skupim hotelima ili luksuzne automobile, no napominje da njihovo odricanje od dijela plaće nikoga ne bi spasilo.– Smanjenje plaće je demagogija jer će oni jednakim standardom živjeti sa 15.000 ili 13.000 kuna. Pitanje je da li oni ne smanjuju plaću jer ne žele biti demagozi ili ne osjećaju puls naroda, no puls naroda neće osjetiti ni ako si smanje plaću. Primjerice, gradonačelnik Bandić demagoški je sebi smanjio plaću, no ima iskrenu stalnu potrebu biti među ljudima. Poludio bi da ga se zatvori u ured na osam sati – povukao je paralelu među političarima Jukić.

Komentara 35

AS
asi2013
18:02 16.12.2013.

Mene posebno zanima, koliko ima nezaposlenih u obiteljima nekoliko tisuca politicara. Nisu valjda toliko slabi sa prijateljima, da im je netko nezaposlen!

PR
primorka7
18:02 16.12.2013.

Lijepo bi bilo da je saznamo kako je ova vlast poštena i krade manje od Sanaderove. Ali, pričekajmo malo s tvrdnjama. I Sanader je bio velika poštenjačina sve dok je bio na tronu.

FR
Franko55
19:16 16.12.2013.

Arsen Bauk je u prošlom mandatu uštedio, zaradio.... preko 600000 kuna.Čovjek koji stalno stanuje u Zagrebu naplaćuje odvojeni život. Što je najinteresantnije, javna je tajna da se putni troškovi zastupnika i ostalih "vilenjaka" isplaćuju na "majke mi... ", dakle bez računa i putnih karata....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije