Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremaju amandmane

Laburisti: HUP fingira nezadovoljstvo prijedlogom Zakon o radu

Lesar
Patrik Macek/PIXSELL
03.07.2014.
u 14:52

Lesar je podsjetio da je država lani kroz subvencije i potpore privatnicima transferirala 4,1 milijardu kuna

Hrvatska udruga poslodavaca fingira nezadovoljstvo prijedlogom novog Zakona o radu, kako bi ministru rada Mirandu Mrsiću osigurala bolju poziciju u saborskoj raspravi, a zadovoljni bi bili jedino da Zakona o radu nema, poručio je danas laburist Dragutin Lesar na konferenciji za novinare posvećenoj izmjenama Zakona o radu na koje će, najavio je, laburisti podnijeti niz amandmana.

Zbog novog zakona plaće u javnom i privatnom sektoru bit će manje, a radnici će imati manja prava iz rada i poslodavci veći prostor za ucjenjivanje radnika, vjeruju laburisti koji smatraju da će ZOR poslodavcima omogućiti manipulacije radnim vremenom jer će im omogućiti da radni tjedan protegne na čak 60 sati, a zlouporabe očekuju i u agencijskom zapošljavanju.

Tako je Zlatko Tušak podsjetio da ZOR-a predviđa da se isti agencijski radnik na istom radnom mjestu može zaposliti na najdulje tri godine, pa da će se te odredbe zaobići zapošljavanjem ljudi na slična ili gotovo ista radna mjesta.

- Agencijski radnik je u puno nepovoljnijem položaju, oni su robovi modernog vremena i radnici drugog reda – tvrdi Tušak te naglašava da ti radnici neće imati ista prava kao drugi zaposlenici, dakle ni regres, jubilarne nagrade, troškove puta, božićnice...

Lesar je podsjetio da je država lani kroz subvencije i potpore privatnicima transferirala 4,1 milijardu kuna.

- Oni uzimaju javni novac u privatne svrhe, a brigu za radnike u potpunosti prebacuju na državu – kaže Lesar koji se nikako ne slaže s tvrdnjama HUP-a da su hrvatski radnici prezaštićeni, skupi i da rade manje nego radnici u EU.

- Radni tjedan u Hrvatskoj traje 40 sati, a u EU sukladno kolektivnim ugovorima prosječno 38,71 sat. Prosječna satnica u Hrvatskoj je 4,77, a u EU 11,95 eura. Ukupni trošak radnika poslodavcu po satu rada u Hrvatskoj iznosi 8,8 eura, a u EU 23,7 eura – rekao je Lesar te dodao da se rad u Hrvatskoj oporezuje više, dok su porezi na kapital gotovo upola niži nego prosječni porezi u EU. 61 posto radnika u Hrvatskoj prima plaću nižu od prosječne, a prosjek dižu visoke plaće male skupine zaposlenih.

Laburisti su zaključili da sporna rješenja utječu na zapošljavanje, nesigurnost, obiteljsku situaciju i demografiju.

>> HUP: Ne podržavamo konačni prijedlog Zakon o radu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije