Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontrola ispravnosti

Laboratorij u Zagrebu, ali se potvrda aflatoksina čeka iz Beča

'19.06.2009., Varazdin - Od krave do tetrapaka. Na farmi obitelji Sambarek iz Kelemena krave se muzu ujutro i navecer, a sve rade strojevi, tako da mlijeko izravno iz vimena mljekovodom odlazi u lakto
Marko Jurinec/Pixsell
Autori: Jolanda Rak Šajn, Sonja Hoffman
10.02.2013.
u 20:20

Moguće je da će se pokazati i da nije bilo kontaminacije, no to je mala vjerojatnost, kaže prof. Plavšić

Preuranjeno je i neopravdano na štetu naše proizvodnje dizanje tenzija. Čak 98% hrvatskoga mlijeka prve je klase. Imamo najkvalitetnije mlijeko u Europi, kontrola na farmama provodi se tri do šest puta mjesečno - i najmanje šest puta provjera kakvoće, kazao je Antun Laslo, čelnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, na izjavu pomoćnice ministra Mirjane Mataušić Pišl kako je mlijeko s opasnim aflatoksinom M1 dolazi s domaćih farmi, a glavni uzrok kontaminacije je stočna hrana - domaći kukuruz!

Toksin zbog loše godine?

I dok se tvrdi kako je njihova promptna reakcija pokazala da sustav funkcionira jer su reakcije ministarstva bile i više nego brze, mnogi se pitaju, kako bi tek bile brze da su prvi i najodgovorniji u lancu, mjerodavne službe Ministarstva poljoprivrede, sporni mikotoksin našle u stočnoj hrani, što se moglo očekivati zbog loše godine, pa u mlijeko ne bi ni dospio. Seljaci, međutim, i dalje tvrde da to mlijeko nije domaće, tim više što je i graničnoj inspekciji jučer naređena pretraga na aflatoksin u sklopu Državnog programa monitoringa rezidua. Laslo ističe kako je domaća proizvodnja u posljednjih godinu manja za dodatnih 100 milijuna litara, kojega na hrvatskom tržištu treba nadoknaditi iz uvoza. A i Mađarska i Bugarska imale su aflatoksin u mlijeku, Srbija pljesnivi kukuruz, pa se potrošači opravdano pitaju što piju i kakve su kontrole, ako je hrvatska strana za zatrovano mlijeko saznala od BiH. Od stručnjaka koje smo kontaktirali doznajemo kako su svojedobno u mlijeku bile dopuštene i određene količine žive, kadmija, arsena... No hrvatski su zakoni i pravilnici danas usklađeni s EU, neki i rigorozniji, te se ne može reći da hrana u nas nije zdravstveno neispravna. U novom pravilniku iz 2012., uz opasni mikrotoksin aflatoksin M1 u količinama do 0,05 mikrograma po kilogramu (u nas je nađen u količinama do 0,11), dopušteno je još olovo do 0,02, te dioksin do 2,5 pg/g masti. Iako se često upozorava na antibiotike u hrani, mljekare imaju izuzetno dobre i brze testove na njih, tvrdi naš izvor, te dodaje kako bi prije mogli provjeravati odgovaraju li osnovni sastojci mlijeka količinama na deklaraciji. Orijentacijska analiza na aflatoksin na Dukatovu i Vindijinu mlijeku u Hrvatskoj je, a vjerojatno i u BiH, napravljena metodom ELISA, koja nerijetko daje i lažno pozitivne rezultate.

Imaju licencu, ali ne rade

Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar ima akreditiranu potvrdnu metodu analize, ali nema ovlaštenje ministra da je službeni laboratorij za to, pa se potvrda aflatoksina čeka iz Beča, kazali su u ministarstvu.

- Moguće je da će se pokazati i da nije bilo kontaminacije, no to je mala vjerojatnost - kaže prof. Franjo Plavšić iz Zavoda za toksikologiju. 
U ministarstvu kažu je lani s ELISA metodom u stočnoj hrani u RH utvrđen jedan pozitivan uzorak, ali je potvrdnom metodom on bio negativan.

Tvrdnje seljaka kako je mlijeko s aflatoksinom uvezeno, iz ministarstva opovrgavaju. Do tih su saznanja, tvrde, došli praćenjem procedure sljedivosti.

>> Otrovano mlijeko ipak je hrvatsko!

>> Zbog opasnih toksina povučeno Dukatovo i Vindijino mlijeko

>>Blog Ružice Cigler: Liječnici bez odgovora o toksinu u mlijeku, građane upućuju na medije

Komentara 8

BA
baš
21:38 10.02.2013.

Podnaslov je dobar; da se češće kontrolira hrana , ne bi bila puna opasnog aflatoksina. E, sada je samo pitanje tko i zbog čega ne kontrolira "češće" hranu. Kod nas je moguće pojesti sav svjetski otpad. I ovo me začudilo, a onda sam u konkurentnom listu, pročitao zapravo kako su "majstori" iz BiH, zapravo otkrili otrov u mlijeku, a naši su samo svirači, dakle prate. Sramota je da stručnjaci BiH uče zemlju koja uskoro ulazi u EU i da joj skreće pozornost kako je aljkava. Nije to zbog sramote nego zbog ljudi koje trujemo tko zna čime. Što se mene tiče kada smo već toliko zaduženi koliko jesmo, ja bih državu još jednom zadužio kako bi prebrodila ono loše što je ostavljeno. Istovremeno bi i na svim razinama tražio odgovorne, počevši odozgo. J

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
06:56 11.02.2013.

Ministarstvo poljoprivrede kroz usta pomoćnice ministra uradilo je ogromnu medijsku i stručnu grešku i pouzdanje u politiku ove vlade dovelo u pitanje. Kada se istupa u medijima podaci moraju biti provjereni. Pomoćnica je istupila s neprovjerenim podacima. 1. Aflatoksini sese u Hrvatskoj detektiraju screening metodom koja ne daje pouzdane rezultate. Brza je, zasniva se na analitičkim metodama kratkih kolona ali zbog moguće mjerne pogreške metode koristi se za brzo detektiranje ali ne i za izračunavanje vrijednosti koncentracije. Za pouzdana mjerenja koriste se druge metode za koje u Hrvatskoj ne postoje akreditirani laboratoriji, a i screening metoda nema pouzdanih provjera sposobnosti mjerenja laboratorija međulaboratorijskim mjerenjima na jedinstvenome uzorku. 2. Zemljopisno porijeklo mlijeka, za koje je pomoćnica ministra poljoprivrede javno utvrdila da je izvorno od hrvatskih seljaka, apsolutno se ne mjeri u Hrvatskoj i to je potpuno izmišljen podatak. Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi opreznije istupati u javnost i to jedino s provjerenim i stručno obrazloženim podacima i stavovima.

CH
chemica
21:27 10.02.2013.

Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar ima OVLAŠTENJE ministra Jakovine, potpisano prošle godine! Zašto onda ne rade svoj posao? Njihova metoda je uistinu najpouzdanija moguća, ali je i opet nejasno zbog čega se još uvijek ne koristi. Zato sada imamo, da prostite, opće sranje. Tko će normalan kupovati Vindijine i Dukatove proizvode? Zato što institucija za koju je predviđeno da obavlja kontrolu to ne radi kako treba? Pobogu, da se radi o nekakvim velikim novcima ili skupoj opremi...HPLC uređaj ima svaki bolji labos u Hrvatskoj, a za uhodavanje same metode je potrebno maksimalno DVA tjedna! Ministar je ovlaštenje labosu za analizu aflatoksina u mlijeku potpisao pred više od pola godine pa je krajnje vrijeme da u ovoj nakaznoj zemlji netko napokon i počne odgovarati za nerad i javašluk. Nanesena je velika financijska šteta našoj mliječnoj industriji i nikom ništa? I opet se laže i zamagljuje. Svi smo krivi, nitko nije kriv!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije