Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadnji rok 2. 1.

Koncesije ili nam prijete tužbe i povlačenje ulagača

nafta
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
Autor
Marko Biočina
25.12.2014.
u 19:29

Prema zakonu, odluka o ishodu ovog natječaja mora biti donesena u roku od šezdeset dana od roka za predaju ponuda

Ni treći tjedan zaredom, unatoč neformalnim najavama, na dnevnom redu Vlade nije se našla odluka o dodjeljivanju koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu vrijednih više od 2,5 milijardi američkih dolara. Cijeli proces sada je u cajtnotu.

Prema zakonu, odluka o ishodu ovog natječaja mora biti donesena u roku od šezdeset dana od roka za predaju ponuda. Taj je rok bio 3. studenoga, što znači da bi odluka o dobitnicima koncesija morala biti donesena najkasnije 2. siječnja 2015. Upravo tog dana zakazana je sljedeća sjednica Vlade pa je to i posljednji rok na kojem ova odluka može biti donesena. U suprotnom, Hrvatska bi zbog kršenja svoje zakonske procedure mogla biti izložena tužbama potencijalnih investitora, ali i – što je još važnije – podnesene ponude više ne bi imale status obvezujućih, odnosno ponuđači bi se mogli povući iz posla bez sankcija, odnosno naplate priloženih bankarskih garancija. S obzirom na trend pada cijena nafte na globalnom tržištu, nije isključeno da bi u takvom slučaju neki od ponuđača revidirali svoj interes za investicije u ovom projektu. U tom crnom scenariju potencijalni posao desetljeća u Hrvatskoj mogao bi se pretvoriti u teški udarac za ugled Hrvatske kao investicijske destinacije.  

Zašto je dopušteno da projekt dođe u ovu fazu neizvjesnosti? Barbara Dorić, predsjednica uprave Agencije za ugljikovodike, koja je vodila natječaj, nema odgovore.  

– Stručno povjerenstvo završilo je s evaluacijom ponuda i svoj prijedlog odluke uputilo Vladi još 24. studenog. Za sve daljnje informacije morate se obratiti Vladi – rekla je Barbara Dorić.  

U Vladi pak ne govore ništa, a u kuloarima se može doznati kako je donošenje odluke zaustavio potpredsjednik Vlade i čelnik Vladine Koordinacije za gospodarstvo Branko Grčić zbog prigovora Vladina Ureda za zakonodavstvo. O kakvim se prigovorima radi, ne može se doznati, no situacija je čudna s obzirom na to da je riječ o odluci koja se donosi temeljem natječaja na osnovi Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, koji je ta ista Vlada donijela prije nešto više od godinu dana, i to uz pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo.

Komentara 64

KA
kasuv
19:41 25.12.2014.

ako kao firma imate posla sa ministarstvom gospodarstva posebno rudarstvo onda je to nemoguća misija jer je izmišljeno puno prepreka da se određeni "krpelji"koji u svemu tome gledaju samo svoj interesnešto zaraditi. NIje ni puno bolje sa ninstarstvom graditeljstva,a nana lokalnom nivou puno je lakše dobiti papire u rijeci,puli,zadru nego kod ovih domačih mudrijaša u zagrebu. Svi misle da si moraju naći posla opravdat svoje radno mjesto, obzirom na broj koliko ih ima i njihovu komociju i radne navike. Kad hočete srediti papire za zemlje nema toga ispod dvije godine lp

Avatar Ivica_ponovo
Ivica_ponovo
19:55 25.12.2014.

Nije mi jasno što je sada ovdje čudno. Pa i ovi stranci ponude šalju kada Vlada ode na kolektivni godišnji. Neće ljudi valjda propustiti skijanje radi nekih ponuda ili posla. Treba otići u Italiju, Austriju, Francusku, Švicu... dok imaju pravo na korištenje limuzina.

Avatar gusjenica
gusjenica
21:18 25.12.2014.

Inače uopće nisam gadljiv, ali kada ovo čitam ( AKO je sve istina !!) osjećam da ću se ispovraćati od neizrecivo velike gadosti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije