Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednički izbori

Četiri kandidata: Kolinda ignorira Kujundžića, a Josipović sve kandidate

izbori
Foto: Pixsell
1/5
07.12.2014.
u 19:45

Iz HDZ-ovog stožera kažu da K. Grabar Kitarović ima samo jednog protukandidata, a to je Ivo Josipović

Iako je kandidaturu za predsjednika najavilo desetak kandidata, u utrku će ih ipak samo četvero – Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić. Ostali ili nisu skupili potrebnih 10 tisuća potpisa (kao Ivan Rude i Ivan Bavčević) ili su usred kampanje odustali (poput Ivana Grubišića i Ante Đapića) ili su se samo šalili (kao Slobodan Midžić i Ratko Dobrović).

Manje kandidata bilo je samo u kampanji za predsjedničke izbore 1997. kada su se natjecali Franjo Tuđman, Zdravko Tomac i Vlado Gotovac. Na prošlim predsjedničkim izborima bilo ih je 12, a na pretprošlima čak 13 kandidata. Što se same strategije u finišu kampanje tiče, iz stožera dvoje najjačih kandidata poručuju kako se ništa ne mijenja.

Strategije ostaju iste

Predsjednik Ivo Josipović danas će predstaviti svoj program, a glavne točke već su poznate – ustavne promjene u smislu veće decentralizacije, podjele Hrvatske u regije koje bi imale veće budžete i veće ovlasti te jača participacija građana u političkom životu nacije. Dakle, građani bi imali pravo Saboru predložiti temu za raspravu ako skupe 10 tisuća potpisa, a birači bi imali i znatno veći utjecaj na sastav Sabora.

Pola zastupnika biralo bi se većinskim sustavom, a pola sa stranačkih lista uz pravo na preferencijalne glasove.Iz Josipovićeva stožera najavljuju da neće mijenjati strategiju, tvrde kako se “neće baviti protukandidatima, nego biračima”.Strategija nam ostaje ista, poručuju i iz stožera Kolinde Grabar Kitarović. Kažu da će voditi “pozitivnu i aktivnu kampanju”.

Iako ih je njihov bivši stranački kolega Milan Kujundžić, kandidat Saveza za Hrvatsku, posljednjih dana počeo sve jače pritiskati pa i napadati, u stožeru HDZ-ove kandidatkinje kažu kako se na Kujundžića uopće neće referirati. On za njih ne postoji.

Sinčić za izlazak iz EU

– Imamo samo jednog protukandidata, a to je Ivo Josipović – kažu u stožeru K. Grabar Kitarović. Ne postoje, kažu, tri jaka i jedan slabiji kandidat, već “dva velika i dva mala”. Jedini pravi autsajder je Ivan Vilibor Sinčić, koji je široj javnosti poznat po angažmanu u udruzi Živi zid koja sprečava deložacije diljem zemlje. Sinčić najavljuje borbu protiv dugova i deložacija, izlazak iz EU, povlačenje vojnika iz Afganistana...     

>> Sinčić dostavio 15.200 potpisa, u prvom krugu najvjerojatnije četiri kandidata

Komentara 118

Avatar Stjepan_J
Stjepan_J
21:57 07.12.2014.

Ovo je samo pokazatelj kako Josipović živi u svom vlastitom univerzumu, okružen podanicima koji mu pričaju maštarije. Čovjek koji tako lako, na jedan specifično ignorantski način, podcjenjuje svoje protivnike ne zaslužuje ništa drugo nego poraz. A Kolinda će to znatiati iskoristiti. A to samo može biti

Avatar puky
puky
19:57 07.12.2014.

... jedini protivnik kojeg ima Kolinda, HDZ i svaki Hrvat su jugo komunisti ... svako drugo tumačenje pojava na domovinskoj sceni je razlog dugovječnosti crvene peronospore na svetom našem tlu ... strava ...

Avatar Debeli14
Debeli14
20:11 07.12.2014.

Zar nije svakome jasno da je najbolji kandidat Kolinda Grabar Kitarovic. Karijera bez mrlje, obitelj, domoljublje, vjera, svjetonazor koji dijeli vecina naroda, jake diplomatske veze, sarm... ima sve. Ljudi, izadjimo u sto vecem broju i glasujmo za Kolindu, ustedjet cemoo 50 milijuna kuna. Tim novcima mozemo Pantovcak preurediti u najbolji centar za djecu s poteskocama u razvoju u Europi, a ured predsjednice preseliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije