Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
K. Grabar-Kitarović:

'Nisam bila Sanaderova štićenica, ne volim tu riječ'

Kolinda
Foto: Screenshot
29.06.2015.
u 23:29

Europska komisija procijenila je da će oko 200.000 napustiti Hrvatsku do 2019. - rekla je K. Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju za Euronews komentirajući teme kao što su recesija, feminizam i Europska unija. Nije mogla sa sigurnošću ocijeniti koliko je Hrvatskoj bolje otkako je članica EU.

- Teško je procijeniti, moram reći da se u glavama ljudi još nije sleglo da smo članica EU - rekla je K. Grabar-Kitarović, dodajući da nismo dovoljno koristili europske fondove.

- Rekla bih da javnost u Hrvatskoj vjerojatno postaje euroskeptičnija i moramo nešto učiniti oko toga - dodala je. Smatra da bi Hrvatska trebala postati članica eurozone.

- Mislim da bi bilo u našem interesu da uđemo u eurozonu čim to bude moguće. Da, nadam se da će to biti spremno do 2020. ali, znate, to nije samo tehnički proces, to je često i politički proces, tako da će to ovisiti i o nekim političkim odlukama. Cijelo gospodarstvo je tako orijentirano na euro da mislim da će, što se prije pridružimo, to biti bolje za cijelo gospodarstvo - rekla je predsjednica.  

Kao najveću prijetnju hrvatskom gospodarskom rastu i stabilnosti istaknula je negativne demografske trendove.  

- Europska komisija procijenila je da će oko 200.000 napustiti Hrvatsku do 2019. - rekla je K. Grabar-Kitarović. Dodala je da će, ako ne preokrenemo trendove, broj nezaposlenih i umirovljenika uskoro premašiti broj radnika.  

 

Kao političke uzore istaknula je Margaret Thatcher i Angelu Merkel, a distancirala se od bivšeg premijera Ive Sanadera rekavši da nije znala za njegove koruptivne djelatnosti. Nije joj se svidjelo kada ju novinarka nazvala Sanaderovom štićenicom.  

- Ne volim tu riječ, žao mi je, nisam bila štićenica - rekla je.

Na pitanje kako je biti prva hrvatska predsjednica odgovorila je kako je nekad morala raditi teže od muškaraca, da je bila izložena seksizmu, ali da se ne bori samo za jednakost žena.

- Nisam feministica. Ja sam osoba koja želi vidjeti jednakost, jednak tretman za sve - poručila je predsjednica.  

Komentirajući situaciju u hrvatskom okruženju, K. Grabar-Kitarović rekla je da bi kod susjednih država htjela vidjeti više prevencije organiziranog kriminala, suradnje u sigurnosnim pitanjima, snažniju borbu protiv korupcije, medijske slobode, demokratske sustave, kontrolu i propisno korištenje obavještajnog sektora u skladu sa zakonom.

>> Evo što je Kolinda Grabar-Kitarović poručila u poslanici u povodu Dana državnosti!

>> Pogledajte tko je sve došao na prijem K. Grabar-Kitarović

Komentara 110

ŽU
žuti
09:00 30.06.2015.

KGK Sanaderova štičenica?!? Pa taj gospon je upravo nju maknuo iz fotelje ministrice vanjskih poslova, jer nije plesala po njegovim notama, za razliku od kumrovečke školarke i potom oktroirane premijerke Jadranke Kosor, koja je činila: kud Ivo okom, ja skokom!

Avatar stonoga
stonoga
09:16 30.06.2015.

Kolinda, pozovi na izbore!

FR
FRA2015
02:36 30.06.2015.

Živila Predsjednica! Živila Hrvatska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije