Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.05.2015. u 12:00

Iz Houellebecqova “Pokoravanja” naša vlada nije preuzela formulu o privatiziranju srednjeg i visokog školstva. Ne. Oni su privatizirali policiju

Nevjerojatno što je sve isplivalo nakon kazališno-policijsko-političkog igrokaza oko Houellebecqovih “Elementarnih čestica” na Dubrovačkim ljetnim igrama. Prvo mi je djelovalo da ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ne zna za Hoellebecqa i njegov, sada već opsežni opus. No, nakon što sam pročitao bosansko izdanje “Pokoravanja”, shvatio sam da je hrvatska Vlada jako dobro proučila najnovije djelo francuskog romanopisca kojeg svi papagajski nazivaju kontroverznim, a netko bi im već jednom trebao reći da samo dobar pisac može biti kontroverzan. Oni loši su nezanimljivi i nerelevantni, pa nikome i ne mogu biti kontroverzni. Kontroverznost je u srži umjetničkog i ljudskog stvaranja, pa to se valjda nikome, uz iznimku isilovaca, ne treba objašnjavati u 21. stoljeću.

Ali da se vratimo na našu načitanu Vladu. Oni su očito pročitali “Pokoravanje”, ali formulu muslimanskog francuskog predsjednika koji je zavladao Elizejskom palačom 2022. godine (što i nije tako daleko) o privatiziranju srednjeg i visokog školstva ipak nisu prihvatili. Ne. Oni su privatizirali policiju. Pa se sada ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić hvali da Dubrovačke ljetne igre mogu igrati “Elementarne čestice”, ali da će im u tom slučaju on ispostaviti račun za posebne sigurnosne mjere. Naravno, s PDV-om. A to u prijevodu znači da je Ostojić u međuvremenu, valjda uz znanje premijera Milanovića, privatizirao MUP pretvorivši ga u zaštitarsku agenciju, pa će sada i svom kolegi iz Vlade ministru obrane Anti Kotromanoviću naplatiti i osiguranje parade koja će se u Zagrebu održati u povodu dvadesete obljetnice Oluje.

Novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobro je prošla jer u veljači naš MUP nije bio privatiziran pa nije morala platiti osiguranje svoje predsjedničke inauguracije. No, u strahu su svi budući organizatori kulturnih događanja u Hrvatskoj jer ministar Ostojić još nije objavio tarifu po kojoj će naplaćivati osiguranje. Za kazališne predstave, operne izvedbe, ali i za predstavljanja knjiga, likovne izložbe, filmske premijere… Tako će stavku o plaćanju policajaca (a da o tajnoj službi i ne govorim) ubuduće u svoje budžete morati uvrstiti Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri, Pulski filmski festival, Šibenski festival djeteta, Trijenale kiparstva, pulski Sanjam knjige, Festival glumaca, Festival u Zagvozdu, Riječko kulturno ljeto, Animafest, Zagreb Dox, Dani Milka Kelemena, ali i Festival gange, rere i ojkalice.

U povijesti je bilo poznato da na otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara aktualni predsjednik Hrvatske (sada predsjednica) kao počasnog gosta zove nekog svog kolegu. Tako je bivši predsjednik Mesić jednom ugostio svoje kolege iz Češke Vaclava Havela i Slovenije Milana Kučana. Lani su na otvaranju bili brojni ministri vanjskih poslova iz Europske unije i zemalja regije. No, ubuduće će u Dubrovačkim ljetnim igrama moliti Boga da im nitko od štićenih osoba na otvorenje ne dođe. Jer će za to morati iskeširati poduzetnom ministru policije Ranku Ostojiću novac koji će uveliko nadmašiti iznose koje imaju za program. Tako bi se uskoro moglo dogoditi da novac koji izdvajamo za kulturne programe zapravo završi u policijskoj kasici prasici jer kulturnih programa sa sigurnosnim rizikom imamo koliko ti srce voli. Sjetite se samo koncerta Beogradske filharmonije na Rachlinovu festivalu usred Dubrovnika, na koji je došao i srpski prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević. Zašto onda nitko nije zatražio procjenu sigurnosnog rizika?

>> Dobroslavić: To vrijeđa osjećaje muslimana; Gotovac: To je skandal!

>> Ostojić: Houellebecqa nitko nije zabranio, neka Dubrovčani odluče!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije