Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović u UN-u:

'Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova današnjice'

josipovic
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
23.09.2014.
u 19:26

Josipović je naglasio kako treba uskladiti standarde, posebno u emisiji ugljikovog dioksida, i kako sve zemlje trebaju u tome sudjelovati prema svojim mogućnostima

Predsjednik Ivo Josipović danas je u New Yorku održao govor na UN sastanku na vrhu posvećenom klimatskim promjenama, na kojemu se okupilo više od 120 šefova država i vlada. Ovim summitom Ujedinjeni narodi žele dati novi, globalni poticaj međunarodnim pregovorima o smanjenju emisija štetnih plinova, s ciljem postizanja novog dogovora o klimi i novog kompleta ciljeva održiva razvoja na međunarodnoj konferenciji koja će se održati u Parizu krajem 2015. Pariški sporazum stupio bi na snagu 2020., a jedan od glavnih ciljeva bit će globalno zatopljenje ograničiti na dva stupnja Celzija više od predindustrijskog doba.

 – Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova s kojima se svijet danas suočava. Znanstvenici smatraju da su klimatske promjene dosegle takve razmjere da imaju direktan utjecaj na održivost i razvoj svih dijelova planeta pa čak i na budućnost čovječanstva. Moramo graditi svijest o tome da su klima i razvoj međusobno povezani i da se svaka kuna potrošena na borbu protiv klimatskih promjena višestruko isplati. Od životne je važnosti shvatiti povezanost klime, prirodnih resursa, napretka i sigurnosti čovječanstva. Moramo se ujediniti u globalnoj viziji i akciji, i interes nijedne zemlje ne smije nadvladati zajednički interes cijelog svijeta – rekao je.

Josipović je naglasio kako treba uskladiti standarde, posebno u emisiji ugljikovog dioksida, i kako sve zemlje trebaju u tome sudjelovati prema svojim mogućnostima.

 – Usmjerenost na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u cilju smanjivanja razina ugljikovog dioksida može pridonijeti stvaranju velikog broja novih "zelenih radnih mjesta", istaknuo je Josipović i dodao kao čvrsto vjeruje u novi sporazum o klimi s jasnim mjerama za sve zemlje do 2020.

Naglasio je važnost ovog summita na kojem se “po prvi put klimatske promjene prepoznaju kao važne sigurnosne promjene i kao ugroza sigurnosti i stabilnosti cijelog svijeta”, dodavši da se čak može govoriti o tome “da je ugrožen način života kakav poznajemo i da je ugrožena ljudska civilizacija”.

Josipović će biti jedan od uzvanika na primanju koje za sudionike Opće skupštine priređuje predsjednik SAD-a Barack Obama.

>> DiCaprio molio: Ovo je najveći izazov čovječanstva, poduzmite nešto!

Komentara 14

AA
aabbcc
19:41 23.09.2014.

održao govor ...___ pa mogao je to fino snimiti i poslati im na CD, pa neka si naviju govor da ne leti radi toga.

CI
cicibela
20:22 23.09.2014.

Ukratko: Treba svjetskoj oligarhiji pribaviti globalni porez. Danas ćemo platiti za ugljični dioksid kojeg proizvodimo, a sutra ćemo za kisik kojeg previše udišemo. Još nam trebaju objasniti kako je čovjek tj. koja industrija je utjecala na pojavu ledenih doba ua u prekambriju (prije 940 i 615 milijuna godina), u devonu (prije 400 milijuna godina), i u gornjem karbonu i permu (otprilike prije 295 milijuna godina).

DM
dr_max
20:29 23.09.2014.

i ovaj trabunja o izmisljenim problemima zatopljenja koja su krinka za porobljavanje svijeta i naroda u ime sacice morbidnih bogatasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije