Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.08.2014. u 12:00

Na put bi trebali ideolozi iz Zagreba koji dociraju kako 
se treba ponašati i živjeti “pravi Hrvat”

Apsolutna ljepota. Baš tako mogu opisati prizor rijetki sretnici koji su imali priliku prespavati u franjevačkom samostanu Rama-Šćit u srcu Bosne i Hercegovine. Nije potrebno odlaziti Švicarsku da bi se uživalo u nestvarnom pogledu na planine i jezero. Dok sunce izbija iza planine i baca prve zrake sunca na Ramsko jezero koje okružuje samostan, razmišljam o tome znaju li Hrvati u Hrvatskoj uopće da postoji ovakvo mjesto.

Za većinu Hrvata BiH je potpuno nepoznata zemlja. Bolje poznaju Tursku koja im je, zahvaljujući sapunicama i neodoljivom Sulejmanu, postala nekako bliža. Čini mi se da imaju manje predrasuda prema njoj nego prema “tamnom vilajetu” u našemu susjedstvu.

Stoga preporučujem BiH kao turističku destinaciju koja bi u ovoj blaziranoj turističkoj ponudi u Europskoj uniji, koju sada baštini i Hrvatska, dala onu prijeko potrebnu dozu avanturizma i mistike bez koje nema pravog provoda, a ni odmora. Ovaj dio Balkana uvijek je privlačio europske znatiželjnike raznih vrsta. Dubrovnik je svjetska destinacija, ali BiH nudi autentično uzbuđenje i avanturu. Turističke izlete u BiH mogla bi subvencionirati i hrvatska Vlada jer, nakon što vidite bosanske ceste i ostalu javnu infrastrukturu, odmah prestanete biti čangrizavac kojemu ništa nije dobro. Shvatite da u Hrvatskoj i nije tako loše dok god možete kritizirati Vladu zato što nije nešto napravila. Barem postoji realna nada da će ispuniti obećanja. U BiH također postoji sloboda govora, ali to je više lajanje na Mjesec. Veće su šanse da se pomire bosanski i hercegovački franjevci nego da vlast nešto napravi. Što bi ljudi u BiH dali da im država pomaže barem upola koliko Vlada Zorana Milanovića pomaže našim ljudima u Gunji.

Jedna turistička ruta bila bi namijenjena isključivo za upoznavanje statusa Hrvata u BiH s naglaskom na povijesnoj ulozi franjevaca. U tom slučaju pokraj Rame treba posjetiti i franjevačke samostane u Središnjoj Bosni, prije svih Fojnicu, Kraljevu Sutjesku i Kreševo.

Samo putovanje do Središnje Bosne, u kojemu se izmjenjuju muslimanska i katolička naselja s ponekim pravoslavnim, možda najbolje pokazuje koliko je umijeća potrebno da se preživi i opstane. Ova “turistička ruta” posebno je korisna za ideologe iz Zagreba koji vole docirati i propisivati kako se treba ponašati i živjeti “pravi Hrvat”. Tek se na terenu vidi koliko je svaki Hrvat u BiH prava dragocjenost. Posjetom franjevačkim samostanima svaki putnik iz Hrvatske, pa bio on agnostik i nevjernik, može osjetiti samo ponos. Nakon Bosne turist treba otići u Hercegovinu kako bi se uvjerio da ni svim Hrvatima u BiH nije jednako teško (jer ovdje nikome nije dobro). Jedna je stvar živjeti u desetkovanoj hrvatskoj zajednici u Fojnici, a druga u većinskom Širokom Brijegu. Dok su franjevački samostani u Bosni pogodniji za one koji su željni mira, meditacije i razmišljanja o povijesti, oni koji žele dašak vjerskog glamura svakako trebaju posjetiti Međugorje. (Možda ćete mi zamjeriti na lokalpatriotizmu, ali svejedno preporučujem da posjet BiH počnete s Karmelom svetog Ilije na Buškom jezeru i franjevačkim samostanom u Livnu).

“Razgledavanje” BiH svakako bi dobrodošlo i onim ne tako malobrojnima u Hrvatskoj koji idealiziraju unitarnu BiH i multikulturalnost Sarajeva. Čak i najdobronamjerniji promatrač može na ulici primijetiti radikalizaciju. Nisu posve u krivu oni koji tvrde da se gradnjom vjerskih objekata, koji aktivno pomažu neke islamske zemlje, želi pokazati politička dominacija “temeljnog naroda”, kako je još Alija Izetbegović nazvao Bošnjake.

>> Razlike između Hrvata, Bošnjaka i Srba pretočit ćemo u bogatstvo

Komentara 7

JM
jezero-matica
16:59 18.08.2014.

Zaboravio si napisati Istinu o BiH,da smo mi Hrvati potlaceni i obespravljeni kao u vrijeme Turskog zuluma!

Avatar noesiss
noesiss
12:56 18.08.2014.

Sramotno je sta su uradili od Kraljice Bosne zatucani fanatici, Bosna je upravo Svicarska u malom, najljepsa Republika bivse drzave. Naravno neobrazovani seljani to ne znaju prepoznati, riznicu prirodnih ljepota i kulturne bastine u svoj svojoj ljepoti. Za Sarajevo i Mostar zna citav svijet, vise nego za Zagreb i Beograd, i tog Dodika treba sta prije skinuti, i sve te fanatike sto unistavaju jednu tako prekrasnu zemlju dijamant Balkana. Bosna je predivna upravo radi te svoje multikulture, sav normalan svijet jeza hvata na monokulturne zabokrecine, na zatucane pecine, gdje fanatici gledaju mrko sve sto nije njihovog cistokrvnog zrnca. Bosnu treba napraviti tocno po CH modelu, zmontirati Republiku Srpsku, skinuti Dodika, i sve te fanatike, staviti obrazovane ljude na kljucna mjesta, jedan Parlamenat i samo tri Kantona sa svojim Vladama. Naravno u tom slucaju treba priznati i tri konstutivna naroda.

DU
Deleted user
13:06 18.08.2014.

Ispod Ćurićevih tekstova obično je malo komentara, jer se tu nema što dodati ni oduzeti. Točna, temeljita i jetka analiza stanja i ne pravi se da zna rješenje onog što nitko ne zna riješiti. Samo što jedna lasta ne čini proljeće a ni jedan vrsni ćuran dobru redakciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije