Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaši komentari

Kako pomoći izbjeglicama? 'Pripremite vagone jer ne žele ostati u Hrvatskoj'

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
02.09.2015.
u 13:14

U našoj VL Inicijativi pitali smo vas kako Hrvatska treba prihvatiti izbjeglice koje dolaze u Europu i kako EU treba riješiti taj problem

U našoj VL Inicijativi pitali smo vas kako se Hrvatska treba postaviti prema problemu izbjeglica koje dolaze u Europu i kako EU treba riješiti taj problem.

U svojim komentarima iznijeli ste prijedloge da prihvatni centri za izbjeglice budu izvan gradova, tražite da se tim ljudima pomogne dijeljenjem hrane, higijenskih potrepština, vode i odjeće, ali i smatrate da treba pripremiti prijevozna sredstva koja će ih voziti izvan Hrvatske jer ih većina ne želi ostati u našoj zemlji već krenuti prema zapadnoj Europi.

Prihvatni centri pod nadzorom

Komentatorica Dotoresa predlaže da izbjeglice dočeka policija na ulazu u Hrvatsku te da se potom prebace u prihvatne centre koji moraju biti "izvan gradova i pod nadzorom". "U njima treba pustiti da svoj posao odrade humanitarne organizacije, uzeti podatke od svih izbjeglica i napraviti datoteke sa slikama i podacima", piše Dotoresa te dodaje da se "u toj trijaži" jasno može vidjeti tko je doista ugrožena populacija koja treba biti tretirana kao kandidat za azil u EU. Smatra da boravak u prihvatilištu ne smije biti dulji od mjesec dana, a da rješenje za EU ne može i ne smije biti azil duži od godinu dana. Kao najbolje rješenje predlaže da se izbjeglice smjeste u "dobrostojeće arapske države" jer bi to za njih bilo "daleko najbolje i najmanje stresno rješenje".

Komentatorica Riječanka predlaže da se izbjeglicama pomogne "hranom, higijenskim potrepštinama, u vodi i odjeći jer dolaze hladni dani". "Ipak, bilo bi najbolje da se odmah pripreme vagoni i autobusi za odlazak iz Hrvatske jer i tako tu ne žele ostati. Treba provjeriti što imaju oni koji ostaju i odmah oduzeti sve sumnjivo", kaže Riječanka te dodaje kako u Hrvatskoj ne želi gledati "scene iz Makedonije" te da bi je bilo sram da se "na taj način pokažemo svijetu".

Ne smijemo kopirati Makedoniju i Srbiju

Mnogi komentatori ističu da bi problem izbjeglica trebali rješavati oni koji su ga i napravili, odnosno zemlje koje su "imale svoje prste" u stvaranju konflikata u državama iz kojih dolaze izbjeglice u Europu. "Ove invazije ne vode ničemu. Zašto se europske države ne slože i ne nađu rješenje sa sirijskim vlastima da se pomogne, ako treba, Siriji i da svi ti ljudi ostanu u svojoj državi", piše komentator Blomberg koji strahuje da među izbjeglicama ima "kriminalaca i atentatora".

"Nadam se da su hrvatski političari svjesni toga da je Hrvatska mala zemlja ovisna o svom jedinom produktu koji se uspješno prodaje - turizmu. Hrvatska ne smije kopirati zemlje poput Srbije i Makedonije koje nekontrolirano puštaju izbjeglice u zemlju jer će onda Mađari i Slovenci morati dignuti zid i prema Hrvatskoj. Mi moramo točno znati koliko izbjeglica možemo primiti, a da posljedice ne budu štetne", napisao je komentator repan 52.

"Želim sve najbolje tim jadnim i napaćenim ljudima, a pogotovo toj dječici", napisao je u komentaru Starotopoljanin i dodao kako ima "očevinu u kojoj nitko ne živi" te da bi mogao smjestiti jednu obitelj. "Ima zemlje gdje bi mogli uzgajati životinje, a na početku bi im mogao i nešto financijski pomoći", napisao je Starotopoljanin.

Sudjeluje svojim komentarima i u drugim VL Inicijativama

Komentara 19

DJ
djurex
13:41 02.09.2015.

"nece oni ostat u hrvatskoj" rece vecernji list...a gdje ce ostat kad svi ovi sa zapada koji su ih i istjerali zatvore svoje granice? pricate nam price pa ce te ih kasnije nama ostavit ..

JA
Jasamtotalnopoludio
15:28 02.09.2015.

Jedno je jasno: ljudima treba pomoći!! Ali kao sto i kažu drugi: evidentirat tko je tko i odakle je došao! Svi moraju imati papire i poštovati zakone EU, jer samo tako ih se moze smijestiti u određene zemlje! Njima se mora objasniti da je ovo drugačiji svijet od njihovog i da ne mogu oni nama određivati pod kojim uvjetima ćemo im pomoći!(odbijali su pomoć od crvenog križa,radi križa na kutijama?!?!? Molim??) To je neprihvatljivo u EU! Oni žele našu pomoć i to je u redu ali na onaj način na koji im mi možemo pomoći! Mi trebamo i moramo maximalno se organizirat da se njima pomogne jer samo je to od svega ljudski u ovome ludilu i jadu sto si ga opet po ko zna koji put stvorile USA i njezini partneri! Možda bi bilo dobro i tražiti od SAD da osigura određeni financijski iznos i da sudjeluju tako barem djelomično u ovoj krizi i sami! Jer je to njihova kreacija, da se tako izrazim!

LA
Lavica7
23:57 02.09.2015.

Hrvatska prazna, a ni Hrvati a ni izbjeglice ne zele biti u njoj. Jako tuzno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije