Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.02.2017. u 16:32

Politika još jednom sugerira da krivce za loše pravosuđe ne treba tražiti samo u njemu

Ništa novo u Hrvatskom saboru. Ponovno nisu imenovana dvojica članova Državnog sudbenog vijeća iz reda zastupnika, tako da će ta institucija i dalje raditi u krnjem sastavu, a ne onako kako je definirano Ustavom.

HDZ-ov Branko Bačić u pravu je da SDP-ov Arsen Bauk kao predsjednik Odbora za pravosuđe radi predstavu, ali tko god to radi kako bi se poštovao Ustav, u tomu ga treba podržati, pa i Bauka.

Osim toga, simpatično je što se SDP-u u oporbi vratila vjera u Ustavni sud, što se može iščitati iz toga što je Bauk najavio da će tražiti od Ustavnog suda ocjenu je li riječ o narušavanju Ustava.

Premda, od tog obraćanja nema nikakve koristi. Jer, da bi se Ustavni sud očitovao, morao bi postojati neki zakonski ili niži propis, ili pojedinačni akt u odnosu na koji je iscrpljen predviđeni put osporavanja pred redovnim sudovima, da bi se tada od Ustavnog suda mogla tražiti ocjena ustavnosti.

U ovom slučaju nema odluke, već je riječ o pukom nepoštovanju propisa. Uostalom, da je nešto moguće, Ustavni sud to bi učinio kad je i sam djelovao u krnjem sastavu jer Hrvatski sabor šest godina nije imenovao jednog ustavnog suca, a pola godine djelovao je bez tri suca.

Doduše, Ustavni sud ima u svojim ustavnim ovlastima propisano da “prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti izvješćuje Hrvatski sabor”. Međutim, o ovom slučaju neustavnosti Ustavni sud nema potrebe izvješćivati jer Hrvatski sabor već sve zna, što proizlazi i iz reakcije samog Arsena Bauka.

Uzgred, Ustavni sud je prije više godina i više parlamentarnih izbora izvijestio Hrvatski sabor o uočenoj neustavnosti s velikim odstupanjima u broju birača po izbornim jedinicama pa su se svi saborski sazivi na to oglušili.

Ali, ponovimo, dobro je što Bauk radi politički cirkus kako bi što više birača spoznalo da krivce za loše funkcioniranje hrvatskog pravosuđa nije pravedno uvijek i samo tražiti u pravosuđu. 

>> Dinko Cvitan: DORH i policija istražuju ulaženje u škole Ivana Pernara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije