Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.04.2014. u 12:00

Vladajući nisu s oduševljenjem dočekali njegove inicijative

Predsjednik Ivo Josipović priprema pravi mali udar na lidere velikih stranaka. U sklopu svojih ovlasti razrađuje prijedlog ustavnih promjena. Uz onih “15 do 20 gorućih” tema, predložit će da se “demokratskim institutima ojača politički život u strankama”. Načelno u Ustavu, detaljnije zakonom. Prevedeno, želi dokrajčiti ili barem ograničiti samovolju lidera i njihovo autokratsko vođenje stranaka. Prije nekoliko dana, na Hrvatskom radiju istaknuo je potrebu da “unutarstranačka demokracija temeljem zakona i statuta bude življa i primjerenija” te da je to kritika raširene prakse političkog života u svim strankama. Opet prijevod: nitko ništa ne može poduzeti, reći ili napraviti mimo (ili ne daj Bože – protiv) Milanovića u SDP-u i Karamarka u HDZ-u.

“Možda bi trebalo propisati određene slučajeve kada se moraju provesti unutarstranački izbori, a trebalo bi vidjeti da li se vezuju ili ne vezuju uz parlamentarne izbore”, kaže Josipović. Uz to, trebalo bi preciznije utvrditi “kako prestaje članstvo ili ne prestaje članstvo u nekoj stranci”, te koji su mehanizmi zaštite. Čitaj: slučaj Jadranaka Kosor u HDZ-u i slučaj Aleksandra Kolarić u SDP-u. Izbačene zbog verbalnog delikta.

Vladajući nisu s oduševljenjem dočekali njegove inicijative. Kako Josipović sam kaže, Milanović je sve to saslušao i hladno nazvao predsjedničkom inicijativom. Karamarku neće biti nimalo drago podsjećanje na svojedobno obećane a nikad održane unutarstranačke izbore po principu jedan čovjek – jedan glas.

Predsjednik je u predizbornoj kampanji, to je potpuno jasno. Prema anketama, više nema potporu više od 70 posto birača. A kako kaže Karamarko, Kolinda nije rekla ni ‘A’, a već ima 27 posto. Kolinda Grabar-Kitarović još nije službeno potvrdila svoju kandidaturu, ali u HDZ-u su uvjereni da je sve dogovoreno. A Kolinda nije samo HDZ. Ona se vraća s visoke dužnosti u NATO-u, ali i s američkim preporukama. Josipović je toga očito svjestan.

>> Pravi fajt donosi samo finale: Kolinda Grabar-Kitarović – Ivo Josipović

Komentara 25

DU
Deleted user
14:34 20.04.2014.

suvišan - suvišniji - josipović!

Avatar deziderij
deziderij
14:55 20.04.2014.

Najbolje bi bilo "dokrajčiti" Yusipovića i na njegovo mjesto izabrati čovjeka koji ima svoje JA i koji ima nekakvu karizmu i karakter a ovog postoječeg maknuti s te pozicije. Pun mi je kofer njegovih fraza, uopćavanja, podilaženja svemu i svakomu, poštapalica i zamagljivanja svega što može zamagliti.

AS
asi2013
16:38 20.04.2014.

Najvažnija promjena koju Josipović najavljuje, jest ukidanje zakona o sprječavanju izručenja naših branitelja za ratne zločine. Uz suradnju među ostalima Zorana Pusića i Vesne Teršelić. Tisak se je ušutio o toj skandaloznoj suradnji. Odnos zločina je sigurno blizu 100 :1, Vesna i Zoran surađuju tko zna sve s kim, ali sigurno ne sa prijateljima Hrvatske. Za Zorana se zna da je čovjek Save Štrbca, lažljivog svjedoka protiv naših ljudi i naših generala. U normalnim zemljama oni bi bili optuženi, a ovdje Predsjednik države koji je okružen ljudima koji su sami po sebi još jedan skandal, nastavlja rabotu koju je počeo i inicirao 2000 godine. Do nedavno, niste smjeli prozboriti jednu riječ protiv njega, bili bi odmah brisani 49 sati sa ovog portala. I sada on govori o smanjenju autokratskog ponašanja drugih. On muti svugdje, a nema odgovornosti nigdje. Nastupa sa nekog autoriteta, a ne snosi posljedice za ništa. Uvjeren sam da je narod u pogledu njegovih dosadašnjih djelovanja zaveden i ne obaviješten. I nitko ga još ni da dirne i upre prstom u njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije