Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srpsko narodno vijeće

'Još uvijek nema spomena na stradanje hrvatskih državljana srpske nacionalnosti u Oluji'

pupovac
Foto: Srpsko narodno vijeće
1/2
03.08.2015.
u 14:47

Poručuju i kako se 'oslobađajuća presuda dvojici generala pred sudom u Haagu tumači kao „pravosudna 'Oluja'“

Srpsko narodno vijeće izjavilo je danas kako 'suosjeća sa svima, i Hrvatima i Srbima, koji su  tom razdoblju ratnih strahota u Republici Hrvatskoj patili zbog gubitaka svojih najbližih, koji su ostajali bez zdravlja, koji su ostajali bez svojih domova, zavičaja i svega što su generacijama i stoljećima stjecali, te posebno s onima koji su proveli veći dio ovih godina u progonstvu ili su još uvijek prognani iz svojeg zavičaja i svoje zemlje'.

 - Povodom dvadeset godina od akcije „Oluja“ izražavamo potresenost činjenicom da u našoj javnosti, u istupima predstavnika države i društva ni nakon dvadeset godina nema spomena na historijsko stradanje hrvatskih državljana srpske nacionalnosti kao ni iskaza moralne i istinske pravne odgovornosti za zločine koji su tokom i nakon ove akcije počinjeni. Većina naših sugrađana zbog načina obilježavanja „Oluje“ i dominatne politike sjećanja nema svijest o tome da je tokom i nakon „Oluje“ izbjeglo 230.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti, bez mogućnosti i prava da sami odluče o tome gdje će živjeti i u koji će se ustavno-pravni poredak integrirati i da je pobijeno na stotine onih koji su ostali, a mahom su bili stari i nemoćni. Također, većina nema znanja da je zapaljeno na stotine naselja i gradova, izvan i bez ikakvih borbi i da je optuženo hiljade Srba kao odgovornih za ratne zločine i da je sva imovina izbjeglih proglašena državnom imovinom i dijeljena onima koje je država naseljavala u sklopu programa etnički homogene, čiste države, te da je njihov povratak otežavan nasilnim, pravnim i političkim sredstvima, poručuju iz SNV-a.

Poručuju i kako se 'oslobađajuća presuda dvojici generala pred sudom u Haagu tumači kao „pravosudna 'Oluja'“ nakon koje su i država i društvo razriješene i očišćene od moralne i zakonske obaveze da se sa nesumnjivim i višestrukim zločinima suoče, a potom i da ih se sankcionira'.

 - Umjesto toga predstavnici političkih i društvenih elita se međusobno natječu i pri tome sukobljavaju oko toga čije je slavlje autentičnije. Umjesto toga razvija se netolerancija i anti-manjinska atmosfera prema pripadnicima manjinskih naroda, posebno prema pripadnicima srpskog naroda, kažu u SNV-u.

>> Pupovac i Vesna Teršelič ove godine komemoriraju i hrvatske i srpske žrtve

Komentara 51

Avatar kravata
kravata
15:12 03.08.2015.

Malo je srba koji su poginuli a da su željeli hrvatsku državu.

Avatar mirica19
mirica19
15:03 03.08.2015.

Mislim da oni koji ne žele biti dio ove države i veličati njenu pobjedu, trebaju što prije otići.

PA
pajokola1
16:00 03.08.2015.

Slažem se da treba podignuti spomenik svim poginulim građanima Hrvatske koji su Srbi a borili su se na strani Hrvatske,Hvala im!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije