Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dođe li HDZ na vlast

Karamarko: Pričat ćemo o smanjenju PDV-a, nećemo ukidati županije

Tomislav Karamarko
Foto: HRT
02.03.2015.
u 20:09

- Očekujemo pobjedu i to uvjerljivu - rekao je Karamarko

- HDZ ima gospodarski program koji će biti komplementiran sa smjernicama koje će nam dati prijatelji iz IFO Instituta iz Münchena, koristimo iskustvo prijatelja iz Bavarske i Slovačke - rekao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko u intrevjuu za HRT-ov Dnevnik.

- Sami program u smislu paketa koji ćemo prezentirati građanima bit će tjedan dana prije izbora. Dopustite nam neku stranačku taktiku - rekao je Karamarko. Na pitanje zašto u kreiranju gospodarskog programa sudjeluju stranci Karamarko je rekao kako se ovdje radi o jednom od najjačih njemačkih instituta koje ima veliko iskustvo u ovakvim poslovima.

- Velike su i poslovne veze, tamo je veliki broj naših ljudi, a ljudi iz tog instituta su nam skloni i s posebnim zadovoljstvom sudjeluju u ovom projektu - rekao je. Šef HDZ-a ponovio je kako drugog puta osim reformi nema. - To su duboke reforme, ne možemo više fingirati situaciju i kupovati socijalni mir. Imamo odluku, volju i hrabrost - rekao je.

- Očekujemo pobjedu i to uvjerljivu, imamo tim koji sudjeluje u izradi programa - rekao je Karamarko i otkrio da još nemaju buduće ministre. - Zašto bi ih imali pa da stvaramo zlu krv? - rekao je. Na opasku novinarke neće li zbog toga, dođu li na vlast, biti nespremni kao što je bio slučaj s Kukuriku koalicijom Karamarko je ocijenio kako 'Kukuriku nije imao program, zato su bili nespremni'.

Dodao je i kako će oni lako izabrati stručne ljude na ministarske pozicije te da njihova Vlada neće biti primarno stranačka.

Karamarko se osvrnuo i na izjave Drage Prgometa kako će HDZ zbog Karamarka postati stranka radikalne desnice. - Prgomet ima neke frustracije koje nemaju veze s onim što bismo mogli nazivati definicijom stranke. Mi smo desni centar, ako je odnos prema braniteljima i Domovinskom ratu micanje i distanca od bilo kojeg totalitarizma radikalna desnica, to bi (HDZ, op.a.) možda mogao biti, ali nije - rekao je.

Izjave da će prosvjed branitelja u Savskoj prestati kad HDZ dođe na Vlast Karamarko je nazvao 'laganim, neinteligentnim spinovima' kojima se vrijeđa branitelje jer se sugerira da iza prosvjeda stoji HDZ.

Karamarko je gostovao i u Dnevniku Nove TV gdje je rekao kako se može očekivati, dođe li HDZ na vlast, da će se razgovarati i o smanjenju PDV-a.

- U svakom slučaju javnu službu i državu moramo pojeftiniti, učiniti efikasnijom, učiniti je servisom građana, upravom koja suportira i poduzetnike male i srednje, i investitore - rekao je.

Predsjednik HDZ-a otkrio je i kako, pobjede li na izborima, neće ukidati županije. - Ne, na regije nećemo ići. Županije moramo učiniti efikasnima, racionalnijima, moramo digitalizirati državnu upravu. Imamo jedan povijesni razlog zašto ne idemo na regije, nego ostavljamo županije koje će biti puno, puno jeftinije - rekao je Karamarko i izrazio uvjerenje kako će se, dođu li na vlast, poboljšanja početi osjećati već na polovici mandata.

>> HDZ-ov savjetnik za gospodarstvo: Jedino rješenje su reforme

>> 'Gospodarski program HDZ-a jedina je alternativa krizi i depresiji'

Komentara 142

NI
nibunika
21:30 02.03.2015.

Karamarko je rekao da kada dođe na vlast neće smanjivati broj županija, gradova i općina. Baš me zanima kakav će prijedlog dati Bavarski institut. Zašto bi Hrvatska racionalizirala lokalnu i regionalnu samoupravu, a treba još dosta podobnih uhljebiti? Racionalizaciju inalizaciju i štednju neka provodi bogata Danska, koja je reformu provela 2008. godine. Danska, koja ima 5,5 milijun stanovnika, smanjila je broj općina i gradova od 270 na 98, a umjesto 13 županija formirano je 5 regija. Usvojen je kriterij da svaka općina, ili grad, mora imati minimalno 20.000 stanovnika (iznimka je jedino omogućena za otočne općine). Baš me zanima kakav će prijedlog dati Bavarski institut.

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
20:39 02.03.2015.

Baš me zanima koji plan će nam partija pokušati servirati ove godine... Plan 22 možda?

RE
renjo4
20:38 02.03.2015.

Da je rekao da zna tko će biti ministri počeli bi sipat drvlje i kamenje, stoga ne serite....gore od ove vlade ne može sigurno da bilo tko dođe na vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije