Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Džetlmenski dogovor s ministrom

Ivičić spreman na potez – da iz HTZ-a ode sam

07.09.2016., Zagreb - Ratomir Ivicic, direktor Hrvatske turisticke zajednice.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
19.02.2017.
u 21:50

Od ministra Capellija se dosad nije čula loša riječ o šefu HTZ-a, a još je šutljiviji o tomu koga bi eventualno volio na njegovu mjestu

Dvaput je direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomira Ivičića sreća poslužila. Prvi put u zadnjim minutama utakmice Milanovićeve Vlade. Tadašnji ministar Darko Lorencin, iako je Ivičić bio njegov izbor, na kraju, nezadovoljan, nije krio kako bi potražio zamjenu za njega samo da novi izbori nisu pred vratima. Sa smjenom vlasti, činilo se, karijera je Ivičiću u HTZ-u definitivno zapečaćena. Međutim, sreća mu se i taj put osmjehnula. Oreškovićeva garnitura, u kojoj je turizam vodio Anton Kliman, potrajala je prekratko da bi pozicija šefa HTZ došla na dnevni red. Sutra mu, pak, predstoji podnošenje izvještaja o radu HTZ-a u 2016. članovima Turističkog vijeća, o čemu ovisi hoće li dobiti još godinu mandata. Je li moguća i treća sreća? Malo se tko na to spreman kladiti. S tim da je moguć i gospodski razlaz: da Ivičićev izvještaj bude prihvaćen, a da on sam odstupi. Posljednje informacije govore da bi se baš takav scenarij mogao odigrati već tijekom sutrašnjeg dana.

S klupe za rezerve

Ivičić bi na taj način dobio satisfakciju za dvije i pol godine na čelu HTZ-a, a smanjila bi se mogućnost da se repriziraju drame kakve su obilježile odlazak Meri Matešić. Njezina smjena protekla je u javnim svađama s Lorencinom, a u mučnoj je atmosferi, uostalom, maknut i dugovječni Niko Bulić.

Od ministra Garija Capellija se dosad nije mogla čuti loša riječ o šefu HTZ-a, a još je šutljiviji o tomu koga bi eventualno volio vidjeti na njegovu mjestu. Najveća kritika koju je javno izgovorio bilo je da hrvatska promocija mora biti globalno jaka, a da je sada – slabašno jaka. Što bi, pak, turizam izgubio odlaskom čovjeka koji se na direktorskoj poziciji zadržao dulje od očekivanog i koji je neke stvari odradio i bolje od očekivanog? U HTZ je ušao s klupe za rezerve, s mjesta Lorencinova zamjenika ministra, kad se na natječaju nije pojavilo zadovoljavajuće rješenje. O njemu se tada znalo samo da je vodio NP Brijuni, a nakon toga i nikad zaživjeli projekt Brijuni Rivijera. Slabašna preporuka za nacionalnu promidžbenu organizaciju s budžetom od 270 milijuna kuna.

Hrvatska bila hit

No, pomalo introvertni Ivičić prionuo je svom novom poslu. U njegovoj je eri pokrenuto produljenja sezone ‘Hrvatska 365’, uvedena je elektronička evidencija turista eVisitor, HTZ je nastavio snažno jačati online komunikaciju i promociju, krenulo se u rebrendiranje hrvatskog turizma, koji je dobio i novi slogan “Hrvatska puna života”. I sve to tijekom dviju sezona u kojima je Hrvatska bila hit, pa se i opet može reći; sreća ga je pratila. U zasluge mu ide i što se, nakon turbulentne epizode s Meri Matešić, Glavni ured stabilizirao. S Bulićem, koji je tužio za mobbing u vrijeme svoje nasljednice, postignut je dogovor, a koliko se atmosfera povratila u smirenije vode, potvrđuje i nedavni oproštajni domjenak priređen Buliću za odlazak u mirovinu.

Prema novinarima uvijek oprezni Ivičić istovremeno je javnost držao na distanci. Direktori HTZ-ovih ureda u inozemstvu nisu imali slobodu davati izjave mimo Glavnog ureda, a njihovu ulogu dodatno je minorizirao angažirajući agencije za globalni PR. Malo koga je u turizmu fascinirao tim angažmanima, a antipatično je bilo i što se brojke – a radilo se o desecima milijuna kuna – nije uvijek jasno podastiralo javnosti. Važnu polugu u animaciji partnera, modele za udruženo oglašavanje, postavio je, pak, prilično perfekcionistički i neki su turoperatori zbog komplicirane procedure odustali od suradnje s HTZ-om.

Kad se crta podvuče, sad može pogriješiti samo Capelli ako na Ivičićevo mjesto ne dovede nekog boljeg...

> > Cappelli: Ove godine u Hrvatskoj otvara se 40-tak novih hotela s četiri ili pet zvjezdica

Komentara 2

DU
Deleted user
22:17 19.02.2017.

Ovo je naruceni komentar Buliceve simpatizerke. A Bulic je radio sve transparentno. Prijateljima namjestao milijunske poslove , a vjerovatno se i ova gospodja naputovala na teret HTZ a. Koji to turoperatori odustas eod suradnje???? samo laprdanja Srami se

BL
blackstone
07:38 20.02.2017.

U htz je gore stanje nego u havc-u. Milijuni se trose na gluposti a sve sa jednim ciljem,pretociti 350 mil.kuna javnog novca u privatni. I onda ovaj nesposobni ideesovac valjda treba dobiti pisanu zamolbu da se makne nakon godinu i pol otkad su njegovi izgubili izbore. Ukinuti htz pod hitno i platiti google ads oglase direktno googlu i platiti lowcost avioprijevoznicima da lete cijelu godinu na jadran. A sve zaposlene u htz na trziste pa nek rade u svojim privatnim turistickim agencijama ,kad su tako pametni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije