Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Novi početak'

Imunološki zavod u rukama države. Milanović: To je jedini način da se zavod sačuva

Imunološki zavod
Foto: Marko Prpić/PXSELL
30.07.2015.
u 10:28

Vlada će ovako sačuvati radna mjesta i radnike te opstojnost proizvodnje, kazao je ministar zdravlja Siniša Varga

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila odluku o pokretanju postupka radi preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d. d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva Imunološki zavod. Time je Imunološki zavod vraćen državi.

– Vlada će ovako sačuvati radna mjesta i radnike te opstojnost proizvodnje – kazao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Premijer Zoran Milanović na to je kazao kako je rješenje Imunološkog bio povratak državi.

– To nije najbolje rješenje, ali je dokaz da probleme koje nismo prouzročili ozbiljno shvaćamo. To je jedini način da se Zavod sačuva i da mu se omogući novi početak – kazao je Milanović.

Ministar zdravlja Siniša Varga, odgovarajući na novinarsko pitanje kako misli riješiti pitanje zaostalih plaća radnika Imunološkog zavoda i kako osigurati 100 milijuna kuna koliko se procjenjuje da je potrebno za modernizaciju proizvodnih procesa, rekao je da je napravljen prvi korak, znači da Imunološki zavod ponovno postaje državni zdravstveni zavod i da će imati pune ruke posla u transformaciji Imunološkog zavoda iz trgovačkog društva u državni zavod.

- Želimo sačuvati sve radnike i nastaviti proizvodnju derivata krvne plazme kao i bakterijskih i virusnih cjepiva. Očuvanje svega toga je strateški cilj ove vlade, rekao je ministar Varga dodajući da će financijski dio priče rješavati u suradnji s Ministarstvom financija i da se nada da će ukupna ulaganja u nove tehnologije i proizvodne pogone na kraju bi ti nešto manja od 100 milijuna kuna.

Varga je rekao da će u tom prijelaznom razdoblju Imunološki zavod imati suradnju za Zavodom za transfuzijsku medicinu koji ima proizvodne pogone u Hrvatskom Leskovcu, ali i sa domaćim farmaceutskim kompanijama koje mogu biti vanjski suradnici na početku procesa uspostavljanja novih proizvodnih linija. Rekao je da će za prvu ruku Imunološki zavod koristiti postojeći prostor u Rockefellerovoj ulici, a da je cilj izgradnje novog proizvodnog pogona.

Varga je rekao da će tijekom kolovoza Ministarstvo zdravlja obaviti sve pravne poslove nužne za transformaciju Imunološkog zavoda iz trgovačkog društva u Državni zavod, a kako vjeruje da će otprilike u istom razdoblju biti riješena i financijska strana priče odnosno da će se u tom vremenu naći rješenje i za isplatu zaostalih plaća radnicima Imunološkog.

>> Imunološki zavod postaje javna ustanova

Komentara 15

Avatar mirica19
mirica19
11:04 30.07.2015.

Pitanja imunološkog je pitanje nacionalnog interesa, da izbori nisu za par mjeseci, vi dopustili da propadne....tj ne bi radili ništa po tom pitanju kao i do sada!

BE
berija
10:54 30.07.2015.

"To nije najbolje rješenje, ali je dokaz da probleme koje nismo uzrokovali ozbiljno shvaćamo." Nakon dvije godine? Ostalima je to jasno već dvije godine. To je strateška proizvodnja, vrlo specifična i na malom tržištu kao što je naše nemamo drugog izbora.

Avatar mirica19
mirica19
11:05 30.07.2015.

Dokazali ste cijelom svijetu da ste najneučinkovitija Vlada na svijetu, što još čekate za raspisivanje izbora??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije