Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autonomija sudaca

Identični predmeti, različite presude: Brkiću diplomu vratili, Ljutiću nisu

vaso
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
16.07.2015.
u 09:22

Sudac Abramović obrazložio je da nije bitno tko je oduzeo diplomu, a sutkinja Bogdanović smatra kako je to važno

Istog dana 18. ožujka 2014. dekan Visoke policijske škole oduzeo im je diplome. Optužba je bila da su diplomske radove – plagirali. Godinu i nešto dana kasnije Upravni sud u ta dva identična predmeta donio je dvije različite presude. Milijanu Brkiću, glavnom tajniku HDZ-a, sutkinja Tamara Bogdanović prihvatila je prekjučer upravnu tužbu i presudila da mu je diploma, tj. zvanje diplomiranog kriminalista oduzeto na proceduralno pogrešan način.

Diplomu je oduzeo dekan, a ne, kako je prema pravilniku trebalo, stručno vijeće te škole. Brkiću je diploma vraćena, a Visoka policijska škola očito će podnijeti žalbu Visokom upravnom sudu. Robertu Ljutiću, zaposleniku gradonačelnika Milana Bandića, 17. lipnja predsjednik tog istog suda Andrej Abramović odbio je tužbu i u obrazloženju presude naveo kako smatra da nije bitno tko mu je oduzeo diplomu te da Visoka policijska škola u to vrijeme nije imala detaljno regulirano tko je nadležan za oduzimanje zvanja. Kako to, prema sucu Abramoviću, nije bilo regulirano, taj se postupak na neki način morao provesti.

Visoka policijska škola tog 18. ožujka 2014. oduzela je, uz Brkićevu i Ljutićevu, još 15 diploma pod optužbom plagijata, a na Upravnom sudu, kako doznajemo, pokrenuta su četiri upravna spora. U navedena dva donesene su presude. Je li u pravu sutkinja Bogdanović koja je Brkiću vratila diplomu ili sudac Abramović koji je Ljutiću odbio tužbu, presudit će Visoki upravni sud. Naime, nije neuobičajeno da sudovi nižeg stupnja u jednakim predmetima donose različite presude. Riječ je, kako kaže sutkinja Bogdanović, o autonomiji sudaca, a sudsku praksu svojim odlukama ujednačuju sudovi višeg stupnja, u ovom slučaju Visoki upravni sud.

Sutkinja Bogdanović objašnjava kako ona smatra da je bitno je li nadležna osoba oduzela diplomu i, kada je utvrdila da je došlo do proceduralne pogreške, prihvatila je tužbu i donijela presudu u korist tužitelja Brkića koji je protiv Visoke policijske škole podnio ukupno pet upravnih tužbi. U roku od 15 dana sutkinja će napisati i pisani otpravak presude. Još je jedna zanimljivost u cijeloj priči. I Brkića i Ljutića zastupa isti odvjetnik – Ivo Farčić. Jednom je tužba prošla, a drugom nije.

Robert Ljutić zbog odbijene tužbe podnio je žalbu Visokom upravnom sudu, a i dalje je ogorčen što mu je oduzeto zvanje diplomiranog kriminalista jer je, kako nam je jučer rekao, položio sve ispite. Budući da mu je diplomski rad bio na temu ustroja Ministarstva unutarnjih poslova, ne vidi načina kako je mogao biti drugačiji od ostalih napisanih na tu temu.

– Sve je to politika. Podnio sam žalbu pa ćemo vidjeti tko je u pravu – rekao nam je Ljutić. Sutkinja Bogdanović nije ulazila u to je li Brkićev rad plagijat, tužbu je prihvatila zbog proceduralne pogreške

>> Sud ukinuo rješenje kojem je Milijanu Brkiću oduzeto zvanje diplomiranog kriminalista

Komentara 96

MS
mama salama
11:39 16.07.2015.

I dobro - što se čeka?...Neka mu sad stručno vijeće oduzme diplomu

DU
Deleted user
10:20 16.07.2015.

U Americi ovakav tip više ne bi mogao biti na političkom mjestu. Plagijat je tamo ravan krađi a onoga kojega se uhvati u tome instantno bi bio izbačen iz stranke jer stranka ne bi željela sa takvom osobom imati ništa.

SA
Sauron
10:45 16.07.2015.

Plagijator je plagijator.....što je isto što i lopov.....s obzirom iz koje je stranke ništa čudno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije