Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudac Arbitražnog suda:

I Kina je odbila arbitražu, ali postupak traje

arbitraža
28.07.2015.
u 11:00

Slovenska vlast i oporba: Hrvatska ne može jednostrano raskinuti sporazum

Večernji list jučer je stupio u kontakt s jednim od arbitara Stalnog arbitražnog suda u Haagu.

– S velikim zanimanjem pratim što se događa između Slovenije i Hrvatske. Planiram napisati znanstveni rad o toj temi – kazao nam je, pod uvjetom anonimnosti, napomenuvši kako je ova situacija iznimno neugodna i za sud, pogotovo zato što je glavni arbitar Gilbert Guillaume i predsjednik suda, te za sve uključene u postupak.

Filipinski poučak

Na pitanje je li moguće jednostrano izaći iz arbitraže, nije htio decidirano reći da ili ne, objašnjavajući kako ga pravila obvezuju da ne komentira slučajeve, ali je uputio na praksu.

Postoje slučajevi kad jedna strana ne pristaje na arbitražu, a postupak ide, kao u slučaju Filipina i Kine u kojem Kina nije ni imenovala zastupnika – natuknuo je, ograđujući se od komentiranja slučaja Hrvatska – Slovenija.

Naime, Manila je tužila Peking 2013. tražeći da se potvrdi njezino pravo da eksploatira isključivu gospodarsku zonu široku 200 nautičkih milja od obale, kao što to definira Konvencija UN-a o pravu na moru. Filipini smatraju da je arbitražni sud mjesto za rješavanje spora jer su obje zemlje potpisnice Konvencije. No Kina je odbila sudjelovati jer smatra da sud nema nadležnost zbog toga jer je riječ o sporu oko teritorijalnog suvereniteta, a ne oko iskorištavanja morskih bogatstava. Peteročlano vijeće arbitražnog suda odlučuje ima li nadležnosti za taj slučaj, a Filipinci su već iznijeli argumentaciju tomu u prilog.

Hoće li se ovako, na krnjoj arbitraži, nastaviti hrvatsko-slovenski postupak? Strasti smiruje slovenski premijer Miro Cerar, no očekuje nastavak arbitražnog postupka i donošenje presude. Novi konsenzus na slovenskoj političkoj sceni je upravo taj: Hrvatska ne može jednostrano izaći iz sporazuma. Jedini oponent, kao i uvijek dosad, bivši je premijer Janez Janša koji i dalje smatra da je arbitražni postupak loš te neće sudjelovati u izboru novog arbitra kojega Slovenija mora predložiti.

– Želim da se političke strasti smire i da ih se ne potiče ni na našoj ni na hrvatskoj strani – kazao je premijer Cerar, gotovo ponavljajući riječi hrvatskog premijera Zorana Milanovića o odnosima među susjedima.

– U duhu dobrosusjedskih odnosa obje bi strane trebale odlučiti da se arbitražni postupak nastavlja te da sud završi posao. Tako će se pokazati da sporove treba rješavati na pravni i konstruktivan način.

Zauvijek susjedi

Najveća opozicijska stranka SDS neće predložiti kandidata za slovenskoga arbitra jer nisu ni potvrdili arbitražni sporazum, kazao je predsjednik te stranke Janez Janša. Neuobičajeno pomirljivim tonom zapitao se zašto se dosad nisu susreli čelnici Hrvatske i Slovenije, koje će, bez obzira na rasplet, uvijek biti susjedi.

>> Cerar pisao Milanoviću, Arbitražni sud traži objašnjenja od Slovenije. Erjavec: Ostajem ministar!

>> Vlada i oporba složne: Hrvatska izlazi iz arbitražnog sporazuma!

>> Ustrajemo da se bezuvjetno i trenutno stavi izvan snage Sporazum o arbitraži!

Komentara 60

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:01 28.07.2015.

a sta bi SUD ustaske pare..ahahhahahahha kad nas vec prozivate ustasama onda vam nedamo ustaske kune...

DU
Deleted user
11:16 28.07.2015.

Postoji pak i slučaj brane HE Gabčikovo gdje ne "šljive" ni presudu ICJ u Den Haagu odnosno države su subjekti međunarodnog prava i ne može ih nitko prisiljavati - eventualno im mogu nametnuti sankcije OUN, ali dalek i trnovit je put do toga (preko prava veta velesila). U Sloveniji je frka i panika i stalno se "trubenta" o bizantizmu i prijetvornosti Hrvata po medijima, a ni zuc da je Erjavec fasovao opomenu arbitražnog vijeća jer se hvalisao ishodom po slovenskim medijima, i to nekoliko puta. I onda je još izbilo na svjetlo dana da slov. arbitar se ponaša po FIFA načelima i dojavljuje kako i zašto dalje svojoj Vladi te nastoji "obrlatiti" ostale arbitre, uključivo večere i tako to. Doc dr Sancin je u mikrofone slovenskih medija iznijela da je Slovenija kršila arbitražu, a za to nije kriv navodan bizantizam i ne znam ti ja što već s hrv. strane nego njihove šepurenje po medijima i prepotencija. Sjetite se proroka, ajmo reć in whisky veritas, Rupela koji je u maliganskoj omaglici još 2007. govorio po Ljubljani: Arbitre bomo najedli, napili in €€€€€€, šele potem bodo Hrvati ugotovili kje bo potekala meja! Upravo Rupel blebnuo i što bi napravila SLO da je eventualno nezadovoljna ishodom arbitraže - sazvali bi referendum na kojem bi odbacili razgraničenje. Kako vele u provinciji: Kartu čitaj, seljaka pitaj! Tako i u Sloveniji: čitaj suhoparne odredbe arbitraže i "prisluhni" Rupelu!

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:07 28.07.2015.

to se zovu Lovci na tudje resurse...ehheheheheh ukradi ,popljackaj jel to moto u EU-i..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije