Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon sastanka s ministrom

Hrvatski ratni vojni invalidi lakše do antidekubitalnih madraca

Branitelji i Varga
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
30.10.2014.
u 15:30

Jedan je to od rezultata sastanka ministra zdravlja i v. d. ravnateljice HZZO-a, Siniše Varge i Tatjane Prenđa Trupec, održanog jučer kod pravobraniteljice za osobe s invaliditetom s predstavnicima HRVI i Udruge paraplegičara i tetraplegičara.

Pravo na antidekubitalne madrace debljine do 10 cm od sada ostvaruju osiguranici s paraplegijom čime je spomenutim kategorijama osiguranih osoba znatno poboljšana zdravstvena skrb te omogućena kvalitetnija prevencija i sprečavanje komplikacija vezanih uz dekubituse. Priopćeno je to nakon današnje sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Ovime je i hrvatskim ratnim vojnim invalidima (HRVI), koji ulaze u navedenu kategoriju, omogućeno ostvarivanje ovog prava. Jedan je to od rezultata sastanka ministra zdravlja i v. d. ravnateljice HZZO-a, Siniše Varge Tatjane Prenđa Trupec, održanog jučer kod pravobraniteljice za osobe s invaliditetom s predstavnicima HRVI i Udruge paraplegičara i tetraplegičara.

Također, na Popis pomagala uvrštena su cjenovno povoljnija pomagala, uz očuvanje kvalitete, čime se omogućava više prostora za opskrbu novih osiguranih osoba pomagalima.

Utvrđeni su iznosi sredstava za sufinanciranje troškova informatizacije bolničkih procesa u okviru projekta povezivanja bolničkih informacijskih sustava s Centralnim zdravstvenim informacijskim sustavom Republike Hrvatske (BIS2CEZIH) u ugovornim bolničkim zdravstvenim ustanovama za razdoblje do 31. prosinca 2014. godine u iznosu od 3,6 milijuna kuna.

Maksimalni iznos sufinanciranja po bolnici ovisi o tipu i kategoriji bolnica. Projekt BIS2CEZIH obuhvaća informatizaciju bolničkih poslovnih procesa za: provjeru statusa osiguranih osoba HZZO-a u obveznom i dopunskom zdravstvenom osiguranju, preuzimanje elektroničkih uputnica (eUputnica) iz CEZIH-a i slanje elektroničkih specijalističkih nalaza (eNalaz) i otpusnih pisama (eOtpusno pismo) u CEZIH.

Kada u potpunosti bude implementiran ovaj projekt na nacionalnom nivou osiguranici HZZO više neće morati odlaziti u bolnice samo radi podizanja nalaza za usluge izvršene u bolničkim specijalističkim ordinacijama ili otpusnih pisama nakon liječenja. U tom smislu povrat investicije očekuje se nakon četiri mjeseca uštedom na putnim troškovima osiguranika. Elektronički zapis nalaza i otpusnog pisma bolnički liječnici slati će na CEZIH, a izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite preuzimati će nalaz i otpusno za svoje pacijente putem aplikacije u svojoj ordinaciji.

Podići će se kvaliteta zdravstvenih usluga, smanjiti troškovi, povećati transparentnost i dostupnost uz veću efikasnost rada zdravstvenih djelatnika.

Upravno vijeće donijelo je Odluku o provođenju Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova, a na temelju prihvaćene Odluke o utvrđivanju referentnih skupina s referentnim cijenama lijekova unutar svake referentne skupine i podskupine s ciljem smanjivanja cijena lijekova i uvođenjem novih lijekova. Nositelji odobrenja imaju rok od 30 dana da se očituju prihvaćaju li predložene referentne cijene, a odluke će biti objavljene na web stranicama HZZO-a. Osiguranicima, koji su imali ranije ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje kod drugog osiguravatelja i koje je isteklo najkasnije 30 dana prije sklapanja ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju, rok važenja police i iskaznice počinje teći s danom podnošenja ponude HZZO-u. Rok važenja police i iskaznice nakon proteka svakog ugovorenog osiguravateljnog razdoblja od jedne godine produžava se na daljnju godinu dana, ako se osiguranik/ugovaratelj prije isteka tog razdoblja pisano ne izjasni da ne želi produljenje sklopljenog ugovora za sljedeće osiguravateljno razdoblje od godine dana.

Komentara 1

SC
sc0rpion
18:25 30.10.2014.

ja sam dao krv 65 puta , svoju krv, i kakva prava ja mogu ostvariti u odnosu na neke sa privilegijama " na žalost niti besplatni parking za vrijeme davanja " sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije