Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporan natječaj

Odbili 6 mil. kuna jeftiniju ponudu zbog lošeg uveza?!

12.06.2013., Zagreb - Ivan Pavelic, predsjednik Uprave Hrvatskih suma.Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
27.03.2015.
u 16:23

Hrvatske šume: Za otvaranja ponuda se Auto Zubaka raspala, što su primijetili i prisutni predstavnici drugih ponuđača i na to reagirali

Državna tvrtka Hrvatske šume na natječaju za uslugu popravka i održavanja te nabavu rezervnih dijelova za osobna vozila odabrala je za čak šest milijuna kuna skupljeg ponuđača zbog toga što se najjeftinijem konkurentu za otvaranja ponude raspao uvez kojim je bila povezana dokumentacija!?

Na spomenuti natječaj, raspisan potkraj prošle godine, javile su se tri tvrtke.

Cijene bez PDV-a

Tvrtka TRCZ Autoservis ponudila je cijenu za traženu uslugu od 22,7 milijuna kuna, ponuda Auto Hrvatske bila je teška 17,8 milijuna kuna, dok je Auto Zubak ponudio 11,7 milijuna kuna.

Sve su navedene cijene bez PDV-a. Procijenjena vrijednost te nabave bila je pak 20 milijuna kuna bez PDV-a.

No u Hrvatskim šumama odabrali su ponudu Auto Hrvatske, a ostale su dvije ponude odbijene. TRCZ Autoservis odbijen je jer nije dokazao sposobnost sukladno dokumentaciji nadmetanja, a i ponuda mu je bila veća od procijenjene vrijednosti. No ponuda Auto Zubaka bila je u okviru procijenjene vrijednosti, ali je odbijena, kako se navodi u dokumentima Hrvatskih šuma, zato što je "prilikom rukovanja s tom ponudom kod otvaranja ponude došlo do rastavljanja jednog dijela ponude uvezane toplim uvezom". Pri tome su se u Šumama kod odbijanja te ponude pozvali na Zakon o javnoj nabavi koji propisuje da ponuda mora biti sukladna dokumentaciji za nadmetanja, a koja pak propisuje da ponuda mora biti uvezena na način da se onemogući naknadno vađenje i umetanje listova te da je to Auto Zubak propustio učiniti.

U Hrvatskim šumama kažu da su na javnom nadmetanju za nabavu usluga popravka i održavanja i nabavu rezervnih dijelova za osobna vozila odabrali najpovoljniju ponudu.

Kažu da ponuda Auto Zubaka nije razmatrana jer nije zadovoljila uvjete nadmetanja te su nam ponovili ono što su napisali u obrazloženju odluke o odabiru Auto Hrvatske – da ponuda Auto Zubaka nije bila u skladu s dokumentacijom nadmetanja.

– Prilikom otvaranja ponuda se raspala, što su primijetili prisutni ovlašteni predstavnici drugih ponuditelja i na to reagirali pa je to evidentirano i u zapisniku o otvaranju ponuda – tvrde u upravi Hrvatskih šuma. Dodaju da je u tijeku žalbeni rok u kojem ponuditelji mogu iskoristiti svoje zakonske mogućnosti za žalbu.

A tu će zakonsku mogućnost iskoristiti Auto Zubak, u kojem su nam kazali da će se žaliti na odluku Hrvatskih šuma jer smatraju da je suprotna Zakonu o javnoj nabavi.

Kakvi su to argumenti

U Auto Zubaku za objašnjenje Hrvatskih šuma zašto je njihova ponuda odbijena kažu da argumentiranog objašnjenja zapravo i nema. Kažu da Hrvatske šume njihovu ponudu nisu uopće meritorno razmotrile zbog potpuno pogrešnog stava i ocjene da je ponuda Auto Zubaka suprotna dokumentaciji za nadmetanje u dijelu koji se odnosi na uvezivanje.

– Zauzeti stav Hrvatskih šuma pravno i poslovno gledano potpuno je neopravdan, a po našem mišljenju i groteskan jer se radi o navodnom problemu uvezivanja dokumentacije koja se odvojila u rukovanju upravo osoba u Hrvatskim šumama, što potvrđuje zapisnik s otvaranja ponuda. Zapravo je naše pitanje postoji li ijedna tvrtka u Hrvatskoj koja bi odbila ponudu relevantnog ponuditelja povoljniju za šest milijuna kuna zbog navodnog problema s uvezom dokumentacije – pitaju se u Auto Zubaku.

Komentara 31

DU
Deleted user
17:42 27.03.2015.

nevjerojatno! ovo će sad biti dobar povod sdp-u da uvede novu struku "ovlašteni otvarač ponuda", za koju će trebati imati magisterij ekonomije i licencu od novoformiranog Ministarstva za otvaranje ponuda; to će pak novo ministarstvo zaposliti 2000 pouzdanih ljudi iz SDP-a i iznajmiti Esplanadu dok se ne nađe prikladnije mjesto za urede.

SU
sumar
16:53 27.03.2015.

u šumama je sve moguče pogotovo sada kada šume prolistaju.

OB
ObrenM
18:00 27.03.2015.

Radi takove banalnosti ne uzeti ponudu u razmatranje i uz to baciti sest milijuna kuna.Kada treba pomoci teskom bolesniku,nahraniti gladne ili bilo koje drugo dobrocinstvo,trebaju se sastati vise komisija i gubiti mjesece za ocite stvari.Ovi stvarno izazivaju mrznju naroda prema njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije