Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.04.2015. u 14:00

Radi se, kako je objasnio saborski zastupnik Vuljanić reporteru Vlahovu, o porezu od 45 posto kojim bi se kaznili svi oni koji ne bi mogli poreznicima dokazati porijeklo svoje imovine

"Hrvatska uživo" često zna biti aktualnija i informativnija od udarnih televizijskih emisija, kako na konkurentskim televizijama, tako i na vlastitom HRT-u. Bilo je tako i jučer kada je Petar Vlahov (usprkos naletima vjetra) ispred Hrvatskog Sabora u izravnom javljanju posvetio pažnju jučer vrlo aktualnoj temi, a to je inicijativa Kluba nezavisnih ljevičara (trojca Linić-Vukšić-Vuljanić), koji je predložio Saboru zakon o "kaznenom porezu".

Radi se, kako je objasnio saborski zastupnik Vuljanić reporteru Vlahovu, o porezu od 45 posto kojim bi se kaznili svi oni koji ne bi mogli poreznicima dokazati porijeklo svoje imovine. Tako je to u svim normalnim zemljama, a ne kako je Vuljanić rekao da kod nas Porezna upravo može (što ne znači da i mora!) provesti takvu kontrolu. Na "ubod" Petra Vlahova znači li to da sad netko može opljačkati banku i platiti na to porez od 45 posto te zadržati ostatak, Vuljanić je rekao kako to ni u snu tako biti ne može. Štoviše, na imovinu nesrazmjernu prihodima obračunavala bi se zatezna kamata od 14 posto, što bi moglo kaznu podići i do 120 posto, objasnio je Vuljanić. Profesor Pravnog fakulteta Josip Kregar iz studija "Hrvatske uživo" rekao je kako je to dobra inicijativa te da nikako nije legalizacija pljačke, jer ne isključuje kaznenu odgovornost.

Osobito je važno, rekao je Kregar, zbog toga što je privatizacija bila masovna pljačka. Trojac Linić-Vukšić-Vuljanić svojim prijedlogom, zapravo, provocira SDP i HDZ, jer o njima ovisi kako će zakonski prijedlog proći u Saboru. No, ako je suditi po minimumu jučerašnje medijske pažnje (osim "Hrvatske uživo", dakako) lako bi mogli biti ignorirani i od političkih središta moći.

PLUS

RTL je sinoć doista imao ekskluzivu iz Ministarstva unutarnjih poslova kako će izgledati nove hrvatske automobilske pločice. Za svaku pohvalu!

MINUS

No, ista stvar i pokudu. Naime, nije trebalo s tim ekskluzivnim prilogom čekati termin od 18,59 kako bi se "zaskočio" Dnevnik HTV-a. Bila je to jaka "roba" sama po sebi.

>> Je li ovo ista ona vlada koja je preuzela vlast prije tri godine?

Komentara 1

CA
campa
15:07 01.04.2015.

Inicijativa je sama po sebi dobra ali neprovediva.Tko će takav zakon predložiti a kamoli usvojiti.Kako će politička elita protiv sebe.Upitno od kuda im milijun kuna od bavljenja politikom a kamoli neloliko više.Teško da bi se nešto učinilo jer se je večinom privatiziralo radi predprodaje .Tko će naprimjer kazniti i pozvati na odgovornost Luku Rajića itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije