Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.03.2015. u 12:00

Poticanje sive zone da prijeđe u zdravu ekonomiju teško može biti izvedivo

Jedna od ideja koju su ekonomski stručnjaci iz njemačkog instituta IFO stavili na papir u ovoj fazi izrade gospodarskog programa za HDZ jest poticanje velikog broja hrvatskih građana, obrta i poduzeća, koji često posluju u sivoj zoni, da se premjeste u legalnu zonu. Tako barem neslužbeno tvrde izvori koji surađuju s IFO-om. No, već taj jedan prijedlog dočarava svu kompleksnost projektnog zadataka. Nije pitanje hoće li IFO dati pametne ideje. To je pametan institut i sigurno je da hoće. Pitanje je hoće li te ideje biti primjenjive u Hrvatskoj. Jer, od pisanja gospodarskog programa puno je važnija primjena.

Ideja kako sivu ekonomiju treba poticati da prijeđe u legalnu sferu zvuči odlično i uspjela je dovesti u red neke druge države. No, Hrvatska se trenutačno nalazi u upravo suprotnom trendu, koji se teško može promijeniti samom političkom činjenicom da se mijenja vlada. To je trend u kojem mnogi iz legalne ekonomije odlaze u sivu ekonomiju jer su im računi zbog neplaćenih dugova u blokadi, a oni moraju od nečega živjeti. Stolar koji je prije krize radio legalno, a sada je u blokadi, dolazi u napast da napravi klijentu novi ormar bez računa, na crno. Prezaduženost je golem hrvatski problem i rješenja poput poticanja sive zone da prijeđu u zdravu ekonomiju teško mogu biti izvediva, osim ako ne sadrže ideju o masovnom otpisu dugova, što je opet kontroverzno na svoj način te nosi sasvim drugi set učinaka i lekcija za društvo.

Drugi je problem kako stranka koja je postala sinonim za sivu političku zonu (afera Fimi media) može uvjeriti čitav svemir aktera hrvatske sive ekonomije da se promijene.

Treba čestitati HDZ-u na pametnom potezu pisanja detaljno promišljenog gospodarskog programa s uglednim svjetskim institutom. To se zove dobra priprema za osvajanje vlasti. Ipak, od sposobnosti pripreme još uvijek je važnija sposobnost primjene. Tek treba vidjeti koliko je HDZ za to sposoban.

>> Je li HDZ spreman na masovna otpuštanja i bolne reforme zbog kojih može puno izgubiti?

>> 'Gospodarski program HDZ-a jedina je alternativa krizi i depresiji'

Komentara 42

Avatar mili99
mili99
12:12 03.03.2015.

PLAN 21 smo svi vidjeli, doveo nas je na samo dno, vrijeme je da sposobni ljudi preuzmu Hrvatsku i da gospodarstvo krene naprijed! Vjerujem u HDZ!

Avatar aj_ća
aj_ća
12:14 03.03.2015.

Naravno da ce proci pa nisu ovo neka prosla vremena. U HDZ-ovoj vladi ce sudjelovati strucnjaci koji znaju kako treba raditi.. a ne kao ovi sto trenutno griju ministarske stolice...

Avatar mirica19
mirica19
12:13 03.03.2015.

Da, svako da će ideje pretvoriti u stvarnost, pa netko to mora, a HDZ jedini pokazuje stvarni interes!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije