Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'to je čudo'

HDZ-ovac pohvalio i podržao SDP-ov zakon!

tomislav tolušić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
07.11.2014.
u 08:29

Tomislav Tolušić vidi mane u Zakonu o regionalnom razvoju koji je jučer usvojila Kukuriku vlada, ali smatra da je dobar iskorak unaprijed

Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade nije bez manjkavosti, no nužan je kako bi se izjednačio razvoj u svim hrvatskim regijama. Zaključili su to Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU i Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija gostujući jutros u emisiji Hrvatskog radija 1 ''U mreži prvog''.

– I dan-danas imamo tri sustava potpora po zakonu o regionalnom razvoju, uključujući i područja posebne državne skrbi. Ovim zakonom htjeli smo uskladiti poticajne mjere i prestati s paralelnim sustavom potpora. To je suština prijedloga – naglasio je Puljiz te precizirao da se trenutno nerazvijenim područjima pomaže različitim potporama kao što su potpore lokalnim upravama te porezne olakšice poduzetnicima i građanima što državu ukupno košta 1,1 milijardi kuna godišnje. Upitan postoji li način da se taj novac povuče iz EU fondova i tako prestane dodatno opterećivati proračun, Puljiz je odgovorio: – EU fondovi su velika razvojna šansa i mi prijedlozima nastojimo dovesti do toga da se većina novca povlači iz EU fondova.

Dodao je da suština novog zakona promjena preraspodjele novca. Zakonom će, istaknuo je Puljiz, 100 jedinica lokalne uprave donijeti određena prava, a 65 će ih izgubiti, no riječ je o jedinicama koje su na većoj razini razvoja pa će se novac dobro distribuirati. HDZ-ovac Tolušić zadovoljan je zakonom koliko može biti jer ovo je, kako je istaknuo i dalje ''daleko od nove pravednosti, što je rekao premijer''.

– Mnoga područja toliko su devastirana da ih jedan dobar zakon ne može spasiti – smatra Tolušić koji je, unatoč tome, zakon pohvalio.

– Ministarstvo je prihvatilo 29 od 33 primjedbi koje mu je zajednica županija poslala. Vjerujem da sam osobno, ali i drugi kolege župani zadovoljni prijedlogom. Nelogičnosti će uvijek biti, ali sustav ne može zadovoljiti 100%. Ono što govori o pravom stanju je činjenica da je od 100 najsiromašnijih gradova njih 98 ih Slavonije i središnje Hrvatske jer ovaj kontinentalni dio zaostaje za ostatkom zemlje – precizirao je Tolušić.

– U samom zakonu ima dosta mogućnosti i dosta prigovora kada se govori o manjim gradovima, uvjetno rečeno poput Pule ili Zadra koji se boje da će ih sada aglomeracijom Zagreb ili Osijek ''progutati''. Imamo primjer slabo razvijenih regija i one su strpane u koš s onima koje to nisu. Primjerice, Virovitičko-podravska županija ima 5,50 % razvijenosti EU koji su strpani sa Zagrebom koji ima 100%. To je problem – naglasio je Tolušić. Podsjetio je da su ona područja EU koja su, poput Baskije, bila nerazvijena prije 20 godina upravo zahvaljujući usmjeravanju EU fondova u razvoj tih područja doveli do njihova prosperiteta. Dodao je da još uvijek ne zna hoće li njegova županija novim zakonom profitirati, ali je pohvalio inicijativu jer je dobra.

– Pa ovo je čudo da jedan HDZ-ovac hvali SDP-ov zakon – komentirala je voditeljica Elijana Čandrlić, na što je Puljiz odgovorio: – Ovo je zaista bilo je lijepo čuti i nadam se da će se to pokazati i na glasovanju.

– Mogu samo reći da mi je drago da je ministarstvo prihvatilo županije kao ravnopravnog partnera – pojasnio je Tolušić.

Puljiz se osvrnuo i na problematiku kategorizacije koja se danas računa prema indeksu razvijenosti. On se pak, kaže zamjenik ministra Grčića, uspoređuje s nacionalnim prosjekom i ''nije savršen, ali je najbolje što se moglo napraviti u ovom trenutku''. Jedan od frapantnih primjera je Gorski kotar koji se prema parametrima ne nalazi u nerazvijenom poručuju što u stvari jest.

– Ondje imaju demografski problem, a ne problem nezaposlenosti pa je uvedena kategorija razvojne posebnosti – rekao je Puljiz i naznačio da će takve regije s tzv. značajnim demografskim teškoćama biti definirane i uvrštene u zakon sljedeće godine. Isto tako, uskladit će se i državna izdavanja za Dubrovnik koji je, kaže Puljiz, propulzivan i najrazvijeniji dio Hrvatske a koji je zbog rata bio obuhvaćen Zakonom o posebnoj državnoj skrbi.

Puljiz je kazao i da će se zakon početi primjenjivati od 1. siječnja 2015. godine te da će se stupanj razvijenosti revidirati svakih 7 godina prema kriterijima EU. Svi oni koji žele proučiti tko je razvijen, a tko ne, informacije mogu pronaći na internetskim stranicama Ministarstva.

>>Vlada braniteljima otpisala 12,4 milijuna kuna duga

>>HDZ: Izmjena poreza na dohodak šteti građanima. Izgubit će djeca i bolesni
 

Komentara 27

NE
nekni
08:40 07.11.2014.

Pa razumna ce osoba gledat zakon i ono sto se njima zeli postici, a ne od koga dolazi.

Avatar johny21
johny21
08:49 07.11.2014.

Jasno da je podržao kada je to jedina pametna stvar koju su napravili u 4 godine!

EV
Evaluna0309
08:58 07.11.2014.

To je ono što čini još jednu razliku između HDZ - a i SDP - a, priznao je i pohvalio nešto dobro (iako je to vjerojano prvo i zadnje korisno što su napravili za nas), no SDP nikada ni za koga ne kaže da išta dobro radi, samo su si oni sami u centru pažnje i zbivanja, drugi ne postoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije