Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE U MÜNCHENU

Grafolozi će utvrditi je li Vukušić pisao plan otmice Zelića i Gudelja

Josip Perković
Foto: Andreas Gebert/DPA/Pixsell
1/2
26.02.2015.
u 20:20

Perkovićeva obrana u napadu na vjerodostojnost svjedoka Bože Vukušića uz pomoć slučaja koji je u Hrvatskoj pao u zastaru

Obrana Josipa Perkovića zatražit će grafološko vještačenje kako bi se utvrdilo je li Bože Vukušić napravio plan otmice Udbaša Blagoja Zelića i Petra Gudelja 1991. godine.

Naime, Vukušić je pred Višim pokrajinskim sudom u Münchenu na suđenju Perkoviću i Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića rekao da nije sudjelovao u toj otmici, za koju je bio nepravomoćno oslobođen pred sudom u Splitu. Vrhovni sud oslobađajuću je presudu ukinuo i vratio na ponovni postupak. Međutim, bilo je za to kasno jer je to bilo mjesec dana prije nego što je predmet pao u zastaru, u proljeće 2012. godine. Optužnica je podignuta gotovo dvadeset godina nakon otmice, i to tek nakon što je o tome javno govorio predsjednik Josipović.

Istraga je u Hrvatskoj trajala 10 godina. Za hrvatsko pravosuđe ostalo je tako nerasvijetljeno je li Vukušić pisao plan otmice koji se nalazio u sudskom spisu. Perkovićevoj obrani to bi trebao biti argument koji koristi u napadu na vjerodostojnost svjedoka Vukušića.

– Bio bi to dokaz da je svjedok lagao pred sudom – kaže Perkovićev branitelj Anto Nobilo, koji kaže da su usporedili rukopis u planu otmice s popisom svjedoka koji je napisao Vukušić. Vukušić je u sklopu sadašnjeg trodnevnog svjedočenja rekao da mu je u siječnju ove godine Vice Vukojević rekao da je Vanja Špiljak inicijator ubojstva, a Lidija Horvat, braniteljica Zdravka Mustača, pitala je kako to da je onda o tome govorio još lani u ožujku. Suđenje se nastavlja 9. ožujka.

>> 'Perković bi mogao u pritvoru ostati dulje od dvije godine'

>> Sudac Dauster: O funkcioniranju Udbe govorit će povjesničari

Komentara 11

CI
cicibela
21:47 26.02.2015.

Sramotno je kako izvještavate sa suđenja udbašima. Po vašim novinama izgleda da se sudi Vukušiću, a ne udbašima i zločinačkom režimu za koji su ubijali po svijetu. Ne pišete o čemu je Vukušić svjedočio, koliko dokaza je sudu dostavio ii kako je sudac Dauster ismijao Antu Nobila i njegovu neprofesinalnost. Mediji u Hrvatskoj su čista blamaža novinarske profesije.

GU
gustirna
22:23 26.02.2015.

Silvanice,idi na hrvstske portale i 'informisi' se sto se dogadjalo na sudjenju.....kako te nije sram lagati.da li su te to u komrovackoj skoli ucili....

TP
tpencro
22:31 26.02.2015.

VL, kada ćete početi s jasnim i točnim izvještavanjima s ovog, za Hrvate i RH itekako važnog procesa titovim i komunističkim ubojicama? Ovo je 'dno dna novinarstva'!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije