Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbolje poduzetnice

Grabar-Kitarović: Nedostatak jasne gospodarske politike danas opterećuje sve poduzetnike

najbolje poduzetnice, kolinda grabar-kitarović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
19.05.2015.
u 16:12

Gordana Nikolić, osnivačica i dekanica Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke, poduzetnica je godine prema izboru Hrvatske udruge poslovnih žena Krug

Gordana Nikolić, osnivačica i dekanica Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke, poduzetnica je godine prema izboru Hrvatske udruge poslovnih žena Krug. Na svečanosti u HGK, koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, menadžericom godine proglašena je Jadranka Boban Pejić, suosnivačica i direktorica Biovege, a poduzetnicom u kategoriji socijalnog poduzetništva Vesna Plavšić, osnivačica zdravstvene ustanove Zlatne ruke.

Iako je ravnopravnost spolova među najvišim ustavnim vrednotama, istinska jednakost i ravnopravnost žena na svim područjima još nije potpuna, kazala je predsjednica Grabar Kitarović koja se danas dotakla i stereotipa kako je tradicionalna uloga žene njezina jedina uloga, diskriminacije trudnica i majki u sustavu zapošljavanja, razlike u plaćama na istim radnim mjestima za žene i muškarce, kao i nasilja u obitelji čije su žrtve najčešće žene.

Osim što se treba držati zakona, treba stvoriti i infrastrukturu koja će pomoći ženama da ne odgađaju majčinstvo zbog posla, pri čemu treba i dovoljan broj vrtića i jaslica, kao i prilagođeno vrijeme vrtića i škola, kazala je, ističući kako tvrtke koje ostvaruju profite, često goleme, ne bi smjele biti neosjetljive na probleme svojih zaposlenica i njihovih obitelji. Ipak, ocijenila je, nedostatak jasne gospodarske politike danas jednako opterećuje poduzetnike, bez obzira na spol.

Predsjednik HGK Luka Burilović poručio je poduzetnicama kako je do puta na kojemu su danas trebalo puno truda, znanja i volje te da budu ponosne na sebe. Muškarci su u prosjeku 10% više plaćeni od žena za iste poslove i to jest problem koji se mora sustavno rješavati, kazao je. Ipak, danas je 30% tvrtki u vlasništvu žena, dok ih je prije desetak godina bilo 11%. Na rukovodećim položajima danas je 24 posto žena, na čelu nadzornih odbora 14%, a predsjednica uprava je 9%. Zato je, istaknuo je Burilović, u HGK-u 70% žena, a od 8 direktora sektora šest su direktorice. Volio bi, tvrdi, da i njega u HGK naslijedi žena.

Danas je najviše poduzetnica u Lihtenštajnu, 43%, u Latviji i Letoniji, 39% u Luksemburgu, a najmanje – 15 do 20 posto u Turskoj, Malti i Rusiji.

>> 'Niti jedna zemlja u svijetu još nije postigla potpunu jednakost spolova'

Komentara 27

CR
crnaroda
17:13 19.05.2015.

Najveći problem poduzetništva je nelikvidnost. Percepcija općeg stanja u gospodarstvu negativnija je nego procjena stanja u vlastitom poduzeću. Prevladava izraziti poslovni pesimizam, a u takvom je okruženju vrlo teško očekivati značajnije investicije. Buduća vlast trebala uzeti s velikom pozornošću jestst činjenica da se nelikvidnost kao problem vratila na prvo mjesto jer ova vlaste je dovela poduzetnika od ruba propasti. Gospodarsko stanje nikada gore.

Avatar __________
__________
17:22 19.05.2015.

Tako je Kolinda, uzmi si vremena da upoznaš i otkriješ zemlju čija si predsjednica. Nema žurbe.

RE
realisticki
18:59 19.05.2015.

Mali osvrt na komentare. U članku se radi o ravnopravnosti spolova, više nego o nekom poduzetništvu, ali ovacije predsjednici, od onih koji ne razumiju tekst su očite. I sam sam otac ženskog djeteta, i zato sam da i "slabiji spol" uspije u životu, na nivou svojih sposobnosti. Ovaj sastanak je po uzoru na zapadne države, gdje se žene silom guraju u razne političke i privredne funkcije bez obzira na sposobnost, To se radi na taj način da se odredi, na primjer, broj žena u jednoj političkoj stranci, upravi, ili drugim položajima. Tim načinom kvotiranja žene dolaze na položaj, počnu borbu karijeru, a djeca, muž i ostala familija su u drugom planu, s obzirom da takvi poslovi zahtijevaju više od običnog radnog vremena. Za što nitko iz udruge " u ime obitelji" ne reagira na ovakve poteze predsjednice? Ne bi me čudilo, da sljedeća briga Kolinde Kitarović bude opadajući natalitet u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije