Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ INA

GONG: Karamarkove prijateljske veze ugrožavaju nacionalni interes

Tomislav Karamarko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
21.04.2016.
u 13:38

GONG tvrdi da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa treba pokrenuti postupak i hitno se očitovati o slučaju Tomislava Karamarka

- Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko mora se izuzeti od svih utjecaja na donošenje odluka vezanih uz INA-u sve dok ne regulira potencijalni i percipirani sukob interesa koji proizlazi iz njegovih veza s Josipom Petrovićem, samopriznatim lobistom MOL-a, tvrtke protiv koje je Vlada RH pokrenula arbitražu - poručili su danas iz GONG-a u priopćenju, poručujući da "Karamarkove prijateljske veze ugrožavaju nacionalni interes".

Istovremeno, dodaju, "potrebno je hitno osigurati da povlaštene i strateški bitne informacije o INA-i ne mogu procuriti „dugogodišnjim prijateljima – lobistima“, za što se mora pobrinuti ne samo prvi potpredsjednik Vlade, nego i neovisno o njemu, Vlada u cjelini". GONG tvrdi i da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa treba pokrenuti postupak i hitno se očitovati o slučaju Tomislava Karamarka.

- Nakon što je Josip Petrović jučer javno priznao da je prijatelj Tomislava Karamarka i lobist MOL-a, treba podsjetiti da je on hrvatskoj javnosti poznat još iz vremena Vlade Ive Sanadera koji mu je dao povjerenje za rad u Upravi INA-e iz čega je proizišlo nekoliko suđenja za korupciju. U slučaju INA-MOL bivši direktor Plinacroa Branko Radošević svjedočio je o pritisku Petrovića oko izdvajanja plinskog biznisa iz INA-e, a u slučaju Fimi-media je o Petrovićevom pritisku da se angažira ta marketinška tvrtka svjedočio bivši direktor INA-inih korporativnih komunikacija Tomislav Štengl. Petrović je jedan od optuženika u slučaju curenja tajnih policijskih informacija iz istraga o organiziranom kriminalu i korupcijskim aferama. Neupitno je i da je sudjelovao na sastanku u Banskim dvorima kad je Sanaderu doveo predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija – bjegunca od hrvatskog pravosuđa koje ga traži radi razjašnjavanja 10 milijuna eura mita koje je Sanader prema optužnici primio od MOL-a kako bi mu zauzvrat prepustio upravljačka prava u INA-i. Zaključno, GONG traži neodgodivo djelovanje nadležnih institucija: same Vlade i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa - navodi se u priopćenju.

>> 'Cijela haranga koja je podignuta protiv mene ide na pogrešnu adresu, ugroženi smo moja obitelj i ja'

Komentara 18

CR
CROLINDA
13:57 21.04.2016.

i vrapci na grani znaju da GONG je pristrani instrument SKHa pardon SDPa

KL
Klarahrv
13:50 21.04.2016.

Molim povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da se hitno očituje od odnosu GONG-a i Zorana Milanovića.

MI
Miilekubura
14:24 21.04.2016.

GONG što je zo, koga oni predstavljaju, tasto im dajete iopce prostor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije