Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznata paška sirana

Gligorin sir u vinskoj komini najbolji je ovčji sir na svijetu

gligorin sir
Foto: Dino Statin/PIXSELL
20.08.2014.
u 07:44

Sirana Gligora iz Kolana proizvodi najbolji europski i najbolji svjetski tvrdi ovčji sir, i to nije subjektivno mišljenje vlasnika pa ni brojnih koji su ga kušali i koji samo zbog njega dolaze u Kolan na otoku Pagu...

Sirana Gligora iz Kolana proizvodi najbolji europski i najbolji svjetski tvrdi ovčji sir, i to nije subjektivno mišljenje vlasnika pa ni brojnih koji su ga kušali i koji samo zbog njega dolaze u Kolan na otoku Pagu. To je stav najcjenjenijih svjetskih sirarskih stručnjaka koji su siru Kolanjaca Ivana i Šime Gligore opet dali priznanje najnovijom nagradom na svjetskom natjecanju najboljih sireva.

Ocjenjivalo 200 sudaca

Ovaj put paški sir Sirane Gligora nagrađen je svjetskom titulom u kategoriji tvrdih ovčjih sireva odnosno u kategoriji ovčjih sireva s dodacima. Titulu je primio izvršni direktor Šime Gligora, a natjecanje je održano prije nekoliko dana u Nantwichu u Engleskoj gdje je u konkurenciji bilo više od 4400 sireva iz 26 zemalja iz cijeloga svijeta. Sireve je ocjenjivalo više od 200 sudaca. O kakvoj je manifestaciji riječ govori i podatak o više od 40.000 posjetitelja.

– Prezadovoljni smo nagradom, to je potvrda našeg rada i toga da je Sirana Gligora jedan od najboljih proizvođača sireva u svijetu - rekao nam je Šime Gligora. - Kada smo nedavno dobili svjetsku titulu za najbolji sir za naš novi sir u maslinovoj komini, rekao sam malo sebi u bradu a malo i prijateljima i suradnicima da ćemo biti svjetski prvaci i u siru koji smo proizveli dvije godine ranije, i to u vinskoj komini. Neki su mi rekli da sam malo prepotentan, no tu je četrdeset godina iskustva - kaže smiješeći se Ivan Gligora.

Naime, ni pola godine ranije paški sir Sirane Gligora osvojio je s novitetom na tržištu, sirom u maslinovoj komini, prvo mjesto u kategoriji ovčjih sireva na “World Cheese Championship” u Wisconsinu u Sjedinjenim Američkim Državama. Dobili su tada, a natjecalo se ondje više od 2500 sireva, nevjerojatnih 99,9 od sto mogućih bodova i time nadmašili i nešto prije osvojenu europsku titulu.

Aroma Gligorina sira s okusom maslinova ulja fascinirala je žiri, a kada se zna da su mu konkurirali sirevi iz po sirarstvu puno jačih zemalja uspjeh je tim značajniji i rezultirao je i povećanom proizvodnjom tog sira. No, sir u vinskoj komini doslovno je opio žiri u Nantwichu, a stručnjaka sudaca, spomenuli smo već, bilo je više od dvije stotine.

- Zlatna medalja je veliko priznanje za naš rad. Još je moj ćaća stavljao sir u vinski mošt da omekša, dulje traje i nepcu bude prihvatljiviji. Sirevi prije nisu mogli zrijati u kontroliranim uvjetima i zbog toga su stavljali sireve u vinski mošt da ne bi bili pretvrdi. Taj sir napravili smo da oživimo tradiciju. Okus je ugodan vinski i vinska aroma osjeti se lagano. Boja kore je zatamnjena do crvenkaste boje. U komine se zreli sir stavlja na kraju rujna i ondje dodatno dozrijeva i prima sve te karakteristike - kaže Ivan Gligora, direktor i vlasnik Sirane Gligora koji je već četrdeset godina u mljekarstvu i pamti i dane kada je skupljao litru po litru mlijeka u vrijeme kada se osamostaljivao i stvarao pogon koji danas vrijedi više milijuna eura.

Radi cijela obitelj

Gotovo sav sir, a proizvede ga i do šezdesetak tona i doseže cijenu i do 260 kuna po kilogramu, Sirana Gligora proda. Stručnost i ljubav cijele obitelji Gligora prema sirarstvu jamči, uvjereni smo, i nove vrste sireva i, dakako, nagrade za delikatese koje su, podsjetimo, bile i na stolovima pape Ivana Pavla II, Billa Gatesa, Vladimira Putina...

>>Gligora: Nisam imao mira dok nisam proizveo najbolji sir na svijetu

Komentara 5

DU
Deleted user
07:57 20.08.2014.

Bravo! Svaka vam čast na predanom radu. Stvarno velik uspjeh!

ZA
zahira45
12:24 20.08.2014.

Bravo momci! Nego gdje da ga kupim da baš ne trčim u Kolan?

TH
thekurcula
09:20 20.08.2014.

Nisam nikad probao ovaj nagrađeni sir ali jesam jedan italijanski (u vinskoj komini) i mogu da posvedočim da je reč o vrhunskoj gastronomiji! Dakle, ne sumnjam da je i ovaj nagrađeni bar toliko dobar, a sudeći po nagradi, još i bolji. Čestitike zbog toga. Međutim ja vidim ovde jedan, da ga tako nazovem, elitistički problem. Ovaj proizvod, kao i drugi njemu slični, toliko se izdvaja iz hrvatskog proseka, da će teško poneti u bilo kom kontekstu pridev hrvatski, Hoću da kažem da i gastronomski, i po ceni, ovaj proizvod jeste, i ostaće, nepoznat iole široj hrvatskoj publici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije