Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČARI SAVJETUJU

Državni vrh mora jasnije stati u obranu prava svih manjina

stier
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
23.02.2017.
u 15:15

Da su Vlada i predsjednica reagirale jasno i razgovijetno, mediji ne bi morali analizirati njihov odgovor na nasilje, kaže Milardović

Fizički napadi na 18-godišnjeg azilanta, na navijače Partizana i Hajduka, napad suzavcem na homoseksualce i vrijeđanje na rasnoj osnovi filmske zvijezde Jamieja Foxxa, i to sve u manje od dva tjedna, događaji su koji su ponovno potaknuli komentare o porastu nasilja iz mržnje u Hrvatskoj. Pod povećalom su i državne institucije i njihov odgovor na te događaje, a posebne su zamjerke upućene predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zbog zakašnjele reakcije na napad na klub Super Super, u koji je bačen suzavac za tematske LGBT večeri.

Propuštena prilika

Za razliku od Vlade, čiji je potpredsjednik Davor Ivo Stier došao na lice mjesta, osudio napad kao kukavički čin i poručio da se mora poštovati dostojanstvo svake osobe, reakcije predsjednice nije bilo puna dva dana. Na kraju se oglasila priopćenjem i osudila “svaki oblik nasilja i nesnošljivosti”, ali i apelirala na suzdržavanje od komentara dok se ne utvrdi stvarni motiv napada.

Josip Kregar s Katedre za sociologiju zagrebačkoga Pravnog fakulteta smatra da je predsjednica time relativizirala napad i propustila priliku da s pozicije moralnog autoriteta koji joj daje njezina funkcija jasno i nedvosmisleno osudi netrpeljivost.

– I premijer i predsjednica žele istodobno biti dobro primljeni na dvije strane pa onda govore kontradiktorne stvari, ovisno o tome s kim razgovaraju i koji je trenutak – uvjeren je Kregar.

Smatra da je riječ o licemjerju koje ohrabruje govor mržnje. Da bi predsjednica trebala jasnije i konzistentnije štititi prava manjinskih skupina, smatra i profesorica ustavnog prava Sanja Barić koja podsjeća da je Grabar-Kitarović iznoseći svoj politički program isticala da želi biti faktor zajedništva.

– Ona bi morala više i jasnije stati u zaštitu manjina, ovako je nekonzistentna – kaže Barić.

Podsjeća da predsjednica nije čekala da se utvrde motivi “bakljade” na utakmici s Češkom, nego ju je odmah proglasila djelovanjem Orjune, a smeta joj i što se Grabar-Kitarović, odgovarajući na prozivke zbog mlake reakcije na nasilje, požalila na govor mržnje protiv institucije predsjednice.

– Govor mržnje precizno je definiran zakonom i ne može se primijeniti prema institucijama. Predsjednica bi to morala znati, posebno zato što nam bolno nedostaje obrazovanje o temeljnim funkcijama države – upozorava Barić.

Na osobnoj razini

Da je izostala jasna i razgovijetna reakcija predsjednice, smatra i politolog Anđelko Milardović.

– Da su Vlada i predsjednica reagirale usklađeno, jasno i razgovijetno, mediji ne bi morali analizirati njihov odgovor na nasilje – tumači Milardović.

Smatra da predsjednica loše reagira na kritike, čak i kad su argumentirane, ali i upozorava da protiv Grabar-Kitarović “postoji i jedna pljuvačka razina kritika koje nisu usmjerene na djelovanje institucije, nego na nju kao osobu, prije svega kao ženu”.     

>> Dva pijana Dubrovčanina vrijeđali Jamieja Foxxa na rasnoj osnovi

>> Ozlijeđeni posjetitelj kluba Super Super: 'Nastao je pravi stampedo dok smo bježali van'

Komentara 14

Avatar niwrad
niwrad
15:56 23.02.2017.

Manjina je naziv za manji dio iz brojive cjeline. Političari ne uzimaju novac od manjina nego od svih građana pa bi trebali braniti prava građana, neovisno o udjelu u brojivoj cjelini.

Avatar niwrad
niwrad
16:42 23.02.2017.

Ovdje imamo jednu nevjerojatnu činjenicu i primjer na čemu žive te silne udruge. Naime, onaj tzv. napad na LGBT mogao je komotno biti osveta ljubomornog dečka koji nema nikakve veze sa nasiljem iz mržnje prema manjini. Ali samo zato što se dogodio u okružju pojedinaca sa LGBT sklonostima to se po automatizmu tretira kao napad na LGBT manjinu. I nitko niti ne pomišlja o tome da se možda radi o individualno motiviranom napadu. Ako crnac provocira(mogućnost u slučaju Foxx) i ti mu vratiš jednakom mjerom, onda se ti ne braniš od provokatora, nego ti napadaš ni manje niti više crnačku manjinu te si rasist kojega mediji moraju progoniti kao Hitlera. Nevjerojatno da mediji i javnost tu priču puše bez filtera već desetljećima, a razne udruge na njoj mlate masne pare, ne radeći apsolutno ništa.

Avatar niwrad
niwrad
16:25 23.02.2017.

O bilo kakvim minornim napadima piše se na veliko i na široko samo kad se radi o pripadnicima skupina koje profesionalni uhljebi koriste kao platformu s koje ubiru novac od države i raznih Sorosa, a samo zato što su sami sebe proglasili nekakvim braniteljima "ljudskih prava" te glume paralelnu policiju i vojsku - što su ustvari institucije koje brane prava građana. S druge strane, o svakodnevnim i puno gorim napadima i nepravdama na obične građane niti slova. Kako žalosno i kako jadno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije