Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodatni otkazi

Država će u teretni promet HŽ-a ulupati još 915 mil. kuna

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
12.04.2014.
u 15:26

Osim 804 radnika koji su ovih dana proglašeni viškom, otpustit će još 950 zaposlenih

Vlada je HŽ Cargu odobrila novo državno jamstvo za kredit vrijedan 250 milijuna kuna koji se podiže da bi se financiralo otpuštanje viška radnika i podmirile obveze prema dobavljačima. U Vladi i HŽ Cargu pri tome optimistično tvrde da će tih 250 milijuna kuna Cargo sam servisirati, odnosno kako se taj teret neće prevaliti na državni proračun.

Prodaja lokomotiva

U upravi Carga, naime, planiraju taj kredit refinancirati iduće godine većim dijelom kod Svjetske banke, a ostatak kod komercijalnih banaka.

No, za sve se kredite HŽ Carga koje je dosad ta tvrtka dizala sada aktiviraju državna jamstva.

Prema tzv. smjernicama plana restrukturiranja HŽ Carga od 2014. do 2018. godine, koje je Vlada prihvatila na svojoj posljednjoj sjednici, naime, jasno se navodi da će Ministarstvo financija, odnosno državni proračun vraćati kredite HŽ Carga, koji sada iznose 730 milijuna kuna (bez novog kredita od 250 milijuna kuna).

U smjernicama je tako navedeno da je državni proračun dosad podmirio kredite HŽ Carga u ukupnom iznosu od 185 milijuna kuna. U ovoj godini pak država će platiti 190 milijuna kuna dospjelog kreditnog duga HŽ Carga.

A država će onda te otplaćene kredite pretvoriti u temeljni kapital Carga, naravno, ako to odobri Europska komisija. Tako bi se temeljni kapital sa 531 milijun kuna pretvaranjem potraživanja s osnova preuzimanja duga i neplaćenih obveza povećao na 1,44 milijarde kuna, a to znači da bi država u Cargo utukla 915 milijuna kuna.

Do 2018. godine, osim 804 radnika koji su se ovih dana našli na listi viška, prema smjernicama, iz HŽ Carga otići će još 950 ljudi putem racionalizacije, prodaje i likvidacije ovisnih društava. Za tvrtku RŽV Čakovec predviđena je prodaja, Agit bi se trebao spojiti s Cargom, a Održavanje vagona otišlo bi u likvidaciju.

Usto, tvrtka nešto planira zaraditi i od prodaje 1500 vagona, knjigovodstvene vrijednosti 130 milijuna kuna te od prodaje 26 lokomotiva, čija je procijenjena knjigovodstvena vrijednost devet milijuna kuna.

Novi pokušaj privatizacije

U 2013. godini HŽ Cargo poslovao je s gubitkom od 178 milijuna kuna, dok je u 2012. godini taj gubitak iznosio 248,5 milijuna kuna.

U smjernicama se pak navodi da uprava Carga na čelu s Danijelom Krakićem planira u ovoj godini ostvariti 588 milijuna kuna prihoda, a do 2018. godine prihodi bi trebali narasti na 706 milijuna kuna. Kad cijeli proces restrukturiranja bude gotov, planira se novi pokušaj privatizacije.

>> U HŽ Cargu na jednu lokomotivu 8 strojovođa, a njih do posla vozi 25 vozača

Komentara 1

RE
Reflektor
22:57 12.04.2014.

Očito je ovo jeftinija varijanta za državu od stečaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije