Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.05.2015. u 11:20

Njemački Bild, najtiražnije tamošnje dnevne novine, naglašava kako je za našu ekonomiju važno dokazati da je Hrvatska pravna država

 Hrvatska se cijeli svibanj bavi Drugim svjetskim ratom. I tako već desetljećima. Zadnji takav slučaj jest subotnji kumrovečki pir sumanute pameti. Istodobno, njemački Bild, daleko najtiražnije njemačke dnevne novine, donio je opširan članak u naslovu kojega strši upozorenje – Hrvatska bi mogla postati nova Grčka! Što su to Nijemci napisali? Prvo, naglasili su glavne hrvatske probleme – korupcija, dugovi i tvrtke u stečaju. I onda pišu dalje: „Grčka i Hrvatska imaju štošta zajedničkog: obje države omiljene su destinacije Nijemaca i objema prijeti stečaj zbog lošeg upravljanja. Grčka ostaje najkasnije u srpnju bez novca. I za Hrvatsku, koja je već dvije godine članica EU, Bruxelles nema dobru prognozu. Prema povjerljivoj analizi Europske komisije od 19. svibnja, ekonomska situacija se u toj jadranskoj državi dramatično pogoršala. U pet od osam ključnih zadaća za sanaciju deficita državnog proračuna i stvaranja pouzdanog pravnog sustava de facto se ništa nije dogodilo.“

Nijemci zatim nabrajaju što ne valja kod nas: „1. Nedostaje kontrola državnog proračuna; 2. Val prijevremenog umirovljenja nije prestao; 3. Mjere za oživljavanje ekonomije nisu poduzete; 4. Detaljni poslovni plan za državnu imovinu, koji je trebao već u listopadu 2014. biti gotov, nije ni do danas napravljen; 5. Trgovački sudovi za izbjegavanje neurednih stečajeva igraju samo sporednu ulogu.“ List posebno naglašava kako je za hrvatsku ekonomiju jako važno dokazati da je Hrvatska doista pravna država te u tom kontekstu navode i Sanaderov slučaj. „Bild“ zaključuje: „No je li Hrvatska na putu prema pravnoj državi, pokazat će se i ranije. Očekuje se da će do 15. lipnja Ustavni sud odlučiti hoće li kazneni postupak protiv bivšeg premijera Ive Sanadera biti ponovno otvoren.

Sanader je 2012. bio osuđen na deset godina zatvora zbog korupcije, ali mnoga su pitanja ostala bez odgovora. Tako je najvažniji svjedok optužbe sjedio u zatvoru, a nestao je nakon suđenja sa švicarskom putovnicom. Na ponovni poziv EK Hrvatska sada ima priliku konačno dokazati da je zemlja ozbiljne vladavina prava, kaže Peter Ramsauer (CSU) predsjednik ekonomskog odbora njemačkog Bundestaga. To je jako važno za hrvatsku ekonomiju, to očekuje Europa i svi koji žele ulagati u nju. Slučaj Sanader mogla bi biti prilika da se to dokaže.

“Ne ulazeći u svaki detalj ovog teksta, posve je jasno da je Hrvatska pod velikim povećalom ostatka Europske unije. I nitko se ne smije i ne može doma oslastiti ovim činjenicama te ubirati političke bodove. Jer su nas u ovo stanje doveli i SDP i HDZ, i svi drugi koji su godinama obnašali vlast. Svi su oni odgovorni za današnje stanje. I baš sam o „Bildu“ diskutirao s domaćim ekonomskim analitičarem Nenadom Bakićem koji je jako dobro proučio EU zakonodavstvo i zakone zemalja EU. On tako kaže da je sreća da Nijemci ne znaju da su Slovenija i Hrvatska jedine dvije zemlje u Europi gdje je radno vrijeme zakonom određeno kao 7,5 sati.

Naime, to su jedine dvije zemlje gdje je plaćena pauza dio radnog vremena. Naravno da u nekim bogatim društvima neke branše kolektivno ispregovaraju kraće radno vrijeme. Ali mi smo jedini gdje je plaćena pauza dio radnog vremena. Nama u privatnom sektoru to je ionako svejedno jer radimo koliko treba. Ali oni koji rade za naš novac?! Zamislite naslov u „Bildu“: Državni službenici propale Hrvatske rade 7,5 sati, a njemački 8!’

Zaključili smo da je u Hrvatskoj i Sloveniji najjači socijalizam u Europi. Ostale bivše komunističke zemlje pale su na dno i morale su se osvijestiti. Hrvatska je imala sreću da je turizam (rentijerstvo) stalno spašava od bankrota, a Slovenija je imala kvazikolonijalno tržište bivše Jugoslavije. I to se vidi na tom fascinantnom podatku o radnom vremenu. Njemački službenik je na poslu devet sati: dođe u osam, ima pauzu za ručak sat vremena i ide kući u pet. Ali neće reći da radi devet sati, nego zna da radi osam. U nas se ne radi ni 7,5, zato rapidno propadamo!     

>> Hrvati se i dalje
 glođu oko prošlosti, 
a svijet ide dalje

Komentara 25

OL
olrajt
12:04 25.05.2015.

...pa tko je počeo mahati kapom partizankom?...tko je počeo mahati crvenom zvijezdom?...tko je iskopao mrtvog zločinca ? ....tko izmišlja ustaške zmije?.....pa što niste konkretni i ne reknete tko širi mržnju i tko dijeli narod i lupa -mi ili oni?

Avatar tituš
tituš
11:59 25.05.2015.

jedan osrednje bogat Njemac može sanirati sve hrvatske nevolje, samo tko želi rasipnog sina ili kćer pomagati?

CR
CROLINDA
13:37 25.05.2015.

iđe kapa su tri roga ne boji se Boga - ova partizanska vlast politički nije još ušla ni u pubertet - nakon katastrofalnog mandata nemaju se u što uzdati nego se samo nabacuju statistikama Sanaderom i homićima ne bi lili im slučaj Sanader laži i nastranjaci osiguralo još jedan mandat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije