Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlostavljanje

Djevojčicu silom razodjenuli u školi i rekli: Sama je kriva!

škola
PIXSELL.
18.04.2013.
u 11:33

Pojedini profesori su naveli da je učenica sama pridonijela takvom ponašanju iz čega je vidljiva njihova nesenzibililiranost, ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Svjedoci smo gotovo svakodnevnih slučajeva zlostavljanja u Hrvatskoj. Posljednji posebno zabrinjava jer se radi o maloljetnicima počiniteljima i žrtvi.

Učenicu su njene muške kolege u dva navrata pokušali skinuti u školi. Kada se to drugi put dogodilo, prema izjavi učenice, na hodniku su joj skinuli tajice te sa njima povukli i gaćice. Škola, međutim, nije prepoznala spolno uznemiravanje, piše Novi list.

 - Iz izvješća škole proizlazi kako je takvo ponašanje učenika ''njihov uobičajeni način komuniciranja'', odnosno ''njihov stil'', a što ukazuje da se ne radi o izdvojenom incidentu, već o ustaljenom obrascu ponašanja koji predstavlja spolni stereotip i diskriminaciju. To škola nije prepoznala, navodi Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Iz zapisnika Nastavničkog vijeća vidljivo je  da su pojedini profesori imali saznanja o ovom slučaju spolnog uznemiravanja učenice, ali nisu poduzeli adekvatne mjere.

– Štoviše, pojedini profesori su naveli da je učenica sama pridonijela takvom ponašanju iz čega je vidljiva njihova nesenzibililiranost, ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. No, škola je prihvatila upozorenje i preporuke pravobraniteljice, pa je Nastavničko vijeće razgovaralo o "senzibiliziranju nastavnika za prepoznavanje spolnog uznemiravanja kao posebnog oblika diskriminacije koji predstavlja prekršaj i kao takav je kažnjiv."

>>Uhićena trojica: Djevojka koju su seksualno zlostavljali se objesila

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
14:14 09.10.2014.

Nista ne pise zasto su to ucenici ucinili. Bas nikakvih podataka o incidentu u clanku nema. Slucajno, ili namjerno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije