navigacija Hrvatska 3
zlostavljanje

Djevojčicu silom razodjenuli u školi i rekli: Sama je kriva!

Pojedini profesori su naveli da je učenica sama pridonijela takvom ponašanju iz čega je vidljiva njihova nesenzibililiranost, ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Djevojčicu silom razodjenuli u školi i rekli: Sama je kriva!

Foto: PIXSELL.

Svjedoci smo gotovo svakodnevnih slučajeva zlostavljanja u Hrvatskoj. Posljednji posebno zabrinjava jer se radi o maloljetnicima počiniteljima i žrtvi.

Učenicu su njene muške kolege u dva navrata pokušali skinuti u školi. Kada se to drugi put dogodilo, prema izjavi učenice, na hodniku su joj skinuli tajice te sa njima povukli i gaćice. Škola, međutim, nije prepoznala spolno uznemiravanje, piše Novi list.

 - Iz izvješća škole proizlazi kako je takvo ponašanje učenika ''njihov uobičajeni način komuniciranja'', odnosno ''njihov stil'', a što ukazuje da se ne radi o izdvojenom incidentu, već o ustaljenom obrascu ponašanja koji predstavlja spolni stereotip i diskriminaciju. To škola nije prepoznala, navodi Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Iz zapisnika Nastavničkog vijeća vidljivo je  da su pojedini profesori imali saznanja o ovom slučaju spolnog uznemiravanja učenice, ali nisu poduzeli adekvatne mjere.

– Štoviše, pojedini profesori su naveli da je učenica sama pridonijela takvom ponašanju iz čega je vidljiva njihova nesenzibililiranost, ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. No, škola je prihvatila upozorenje i preporuke pravobraniteljice, pa je Nastavničko vijeće razgovaralo o "senzibiliziranju nastavnika za prepoznavanje spolnog uznemiravanja kao posebnog oblika diskriminacije koji predstavlja prekršaj i kao takav je kažnjiv."

>>Uhićena trojica: Djevojka koju su seksualno zlostavljali se objesila

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

2
Registracija
 • molonlabe molonlabe

  09.10.2014 u 14:56h

  Ovaj tvoj komentar pokazuje da uopće nisi shvatio problem na koji je pravobraniteljica ukazala. Ti tražiš razlog zašto su maloljetnu curicu seksualno uznemiravali? Pa razlog može biti samo jedan, a to je da su neodgojeni glupani.
  0 0% 0
 • Ironman0105 Ironman0105

  09.10.2014 u 14:14h

  Nista ne pise zasto su to ucenici ucinili. Bas nikakvih podataka o incidentu u clanku nema. Slucajno, ili namjerno?
  0 0% 0
 • Ironman0105 Ironman0105

  09.10.2014 u 14:14h

  Nista ne pise zasto su to ucenici ucinili. Bas nikakvih podataka o incidentu u clanku nema. Slucajno, ili namjerno?
  0 0% 0