Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štrajk pirotehničara

'Deset godina radim na razminiranju i nikad nije bilo gore'

pirotehničari
Petar Glebov/PIXSELL
26.06.2013.
u 14:31

Sindikalci su izrazili uvjerenje da će da će dobiti kolektivni ugovor kojim bi se riješio krajnje obespravljen položaj pirotehničara

Na Trgu bana Jelačića pirotehničarima su se pridružile radnice DTR-a, koje štrajkaju više od 50 dana, a pozdravljene su pljeskom. Sindikalci su najavili da će ih sa štrajkom solidarnosti podržati i drugi pirotehničari iz privatnih tvrtki, koji ne štrajkaju jer njihove tvrtke ne pripadaju Hrvatskoj udruzi poslodavaca pa nisu u istoj zakonskoj proceduri propalog kolektivnog pregovaranja.

Oni će se solidarizirati od subote ujutro. Sindikalci su izrazili uvjerenje da će štrajk uroditi plodom odnosno da će dobiti kolektivni ugovor kojim bi se riješio krajnje obespravljen položaj pirotehničara, među kojima ih je dosad 60 poginulo, više od 200 ostalo invalidima tijekom razminiranja, a oni koji rade su uz stalni stres zbog osjetljivosti posla, opterećeni i egzistencijalnim problemima.

Mario Barjaktarić naveo je da ima još problema, pa tako kazao da postoje naznake da bi im se krajem godine diralo u beneficirani radni staž i mirovine. Zakonski pak nacrt predviđa mogućnost rada i stranih radnika, koji, tvrde, ne bi imali odgovornost za loše urađen posao.

- Deset godina radim na razminiranju i nikad nam nije bilo gore. Od naših poslodavaca tražimo da shvate kako je to ići svaki dan u minsko polje, ne znajući kada ćeš dobiti plaću i kako ćeš prehraniti obitelj. Većina nas hrvatski su branitelji i mi ćemo razminirati Hrvatsku, ali i dobiti ono što tražimo - kazao je Tomislav Ledić, glavni povjerenik Novog sindikata za humano razminiranje.

>>Pirotehničari započeli sa štrajkom na Trgu Franje Tuđmana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije