Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dejan jović:

'Cijeli Balkan treba pustiti u Uniju po brzom postupku'

analitičar
Foto: Pixsell
1/3
01.04.2014.
u 12:47

Inicijativu Jović objašnjava opasnošću da Rusija nakon krize u Ukrajini proširi utjecaj na dijelove Balkana

Glavni analitičar hrvatskog predsjednika “privatno” smatra da bi EU trebao sniziti pristupne kriterije za sve zemlje zapadnog Balkana i da bi sve te zemlje, uključujući i Kosovo i Srbiju, trebale biti primljene u EU po ubrzanom postupku, najdulje za osam do deset godina. Tu je tezu Dejan Jović iznio u članku objavljenom prošlog tjedna na blogu Centra za južnoeuropske studije u Grazu i u časopisu Politička misao, a potrebu ubrzane integracije zapadnog Balkana u EU Jović vidi zbog opasnosti da Rusija, nakon krize na Krimu i zbog zaoštravanja odnosa sa Zapadom, proširi svoj utjecaj na dijelove Balkana. U kombinaciji s mogućim širenjem utjecaja Turske, Jović smatra kako postoji opasnost da se stvore nova razgraničenja u Europi.

Tomašić: Jugonostalgičar!

“EU će pogriješiti ako nastavi inzistirati na istim ili čak i ‘višim’ kriterijima za BiH, Srbiju/Kosovo, Makedoniju i Albaniju nego što su bili za Hrvatsku ili Finsku”, piše Dejan Jović (zajednički način pisanja dviju država Srbije i Kosova autentično je prenesen iz Jovićeva članka u časopisu Politička misao, koji završava napomenom da je riječ o osobnim stavovima autora, a ne Ureda predsjednika).

“Ako odluči nastaviti sa starom praksom ili čak krene i ‘podizati letvicu’ za članstvo, EU riskira da se te zemlje nađu u dodatnoj izolaciji, a sada – nakon ukrajinskih događaja – i stisnute između novog Istoka i novog Zapada. Kako će one na to reagirati? U njima će se razviti osjećaj neuspjeha, odbačenosti i neizvjesnosti. Obnovit će se nacionalizam, a u nekima od njih možda i militarizam. Konačno, neke od njih pokušat će flertovati s alternativnim velikim silama: Rusijom (Srbija), Turskom i SAD-om.”

On jest stručnjak, ali njegovi pogledi snažno su obojeni političkim uvjerenjima

Tonino Picula

Suprotno izjavama predsjednika Ive Josipovića o tome da se Hrvatska tijekom pregovaranja s EU pretvorila u bolju zemlju, Jović sugerira da je u slučajevima mnogih zemalja ta “transformacija samo dobro odglumljena, odnosno simulirana”. Jović ne kaže koje su to “mnoge” zemlje, no nakon dviju rečenica spominje Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku.

Reakcije na ovaj Jovićev članak uglavnom su negativne ili skeptične prema ostvarivosti Jovićevih teza.

– On jest stručnjak, ali njegovi pogledi snažno su obojeni političkim uvjerenjima. Nije on posve neutralan analitičar kad govori o međunarodnim odnosima – kaže europski zastupnik Tonino Picula (SDP).

– Princip uvjetovanosti mora biti proveden kao u prijašnjim krugovima proširenja EU. Dignuti rampu i kazati da uvjetovanost nema smisla jer će se pojaviti nekakav neosovjetski i neootomanski interes, to je za mene kontradiktorno – dodaje Picula.

Hrvatska diplomacija pod vodstvom Vesne Pusić nedavno je predložila Vijeću EU da se za BiH odobri status specifične zemlje kandidatkinje i otvori ubrzani put prema EU, no naši sugovornici smatraju da takva ideja ima smisla samo za BiH.

– To ne znači da neka zemlja treba svoje slabosti pretvarati u vrline – kaže Picula.

Europska zastupnica Ruža Tomašić (HSP AS) kaže kako je “vidljivo da je Jović jugonostalgičar”.

– On želi iskoristiti situaciju u Ukrajini da ostale bivše jugoslavenske republike ugura u EU. Ja nisam za to – kaže Tomašić.

Judah: To nije realno

Tim Judah, dopisnik tjednika Economist, specijaliziran za Balkan, smatra da nije realno očekivati da će EU ubrzati europski put za zemlje zapadnog Balkana.

– Dejan ne sagledava ključni problem, a to je da u EU nema političke volje za takvim ubrzanjem. Posebno sada, kad rastu populistički pokreti i kad se raspravlja o imigrantima. Nema pravih dokaza da bi Rusija ili Turska mogle pojačati svoj utjecaj na Balkanu – kaže Tim Judah.

>> Dejan Jović prošao je provjeru, ali tek pet mjeseci nakon imenovanja

>> Jović: HDZ me napada, a savjetovao sam njihova dva ministra!

Komentara 196

DU
Deleted user
13:02 01.04.2014.

Dejan Jovic ocito radi za Srbiju ili ti ga za Region a najmanje za Hrvatsku iako je savjetnik predsjednika Josipovica za medunarodnu politiku.Placi jadna zemljo.

SH
SAMOSTALNA HRVATSKA
15:29 01.04.2014.

Dragi Joviću tvoja jugoslovenski nacija naime nije imala neke svoje dovoljno duge jedinstvene povijesti , svoje vlastite kulture ili svoga vlastitog teritorija , nije imala ama baš ništa od onoga što je redovito konstituiralo neki narod u naciju , štovišee , nije imala ni neki svoj jasno određen narod. I jer nije imala ni narod ona se nastojala formirati iz slojeva postojećih naroda na osnovi pretapanja što je stara unitaristička zamisao. Znači Dejane znamo da su sva nastojanja koja su poduzimana nisu nikad ostvarila da se taj tzv. Narod Jugoslavena pretvori u naciju bila bezuspiješna. Dobro znaš da se sve u krvi raspalo. Ne bude li pameti i mudrosti i uvažavanja ovih činjenica to čeka i Bosnu i zato ti sada inzistiraš na ulasku u EU. Gdje si bio do sada podržavao si nekakvo nepostojeće jugoslovenstvo da ne kažem velikosrpstvo . Sram vas bilo da u našoj krvavo izborenoj državi sjede takvi ljudi da ponovit ću našoj , našoj Hrvatskoj državi.

Avatar MK
MK
12:57 01.04.2014.

Ispada da predsjednik Ivo i ministrica Vesna sprovode politiku Deana Jovica... Gospodin Jovic sasvim je u krivu - kao vec i Ukrajina, tako se i Srbija i Crna-Gora same moraju odluciti o svojoj sudbini... Problem u Ukrajini nije "ruski utjecaj" koji je prirodan, vec "ruska aneksija ukrajinskog teritorija"... Ukrajina se okrenula Europskoj Uniji - a Srbija i Crna-Gora mi se cini jos nisu... Ubrzano spletkaranje samo moze dovesti do nove katastrofe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije