Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESKALIRALI BROJNI PROBLEMI

Čović: Separatizam i unitarizam prijete opstanku BiH i stabilnosti regije, Hrvati obespravljeni

Dragan Čović
Foto: Michael Kappeler/DPA/Pixsell
25.08.2016.
u 12:34

'Danas Hrvati nemaju nikakve mogućnosti utjecati na prekid političkih procesa pogubnih za opstojnost BiH odnosno na politike podjela i unitarističko-asimilacijske politike, pa čak ni ravnopravno odlučivati o svojoj političkoj sudbini. U sadašnjim okolnostima put kojim ide BiH jednostavno ne ovisi o Hrvatima'

Opstanak Bosne i Hercegovine ali i stabilnost cijele regije ugrožavaju separatističke i unitarističke politike a Hrvati koji žive u toj zemlji s takvim planovima nemaju ništa i ne snose odgovornost za krizu koja je iz toga proistekla no opravdano su zabirnuti za svoju sudbinu, posebice stoga jer u postojećim okolnostima nemaju nikakvih mehanizama kojima bi osigurali stvarnu jednakopravnost, ocijenio je član Predsjedništva BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović u pismu koje je u četvrtak uputio predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Čovićevo pismo je adresirano na visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka te na veleposlanike država-članica Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), tijela zaduženog za nadzor nad provedbom Daytonskog sporazuma sa svim ovlastima za osiguranje njegova poštivanja.

Naveo je kako su u posljednje vrijeme eskalirali brojni problemi s kojima se BiH suočava već godinama a posljedice takvog razvoja stanja mogu biti dalekosežne i nepredvidive su.

"Obraćam vam se u trenutku u kome su predugo taloženi i nerješavani sustavni problemi ove zemlje, po tko zna koji put, na dramatičan način došli do izražaja i ugrozili ne samo političku stabilnost i budućnost BiH nego i stabilnost cijele regije", naveo je Čović u pismu.

Na taj se čin odlučio u trenutku kada se BiH suočava s velikim napetostima zbog najave da će se u Republici Srpskoj 25. rujna organizirati referendum kojim se kani osporiti autoritet Ustavnog suda BiH dok su s druge strane vidljive blokade i rastuće nepovjerenje između hrvatskih i bošnjačkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Federaciji BiH.

Krizu u kojoj se BiH nalazi Čović je označio kao "izravnu posljedicu simultanog i sustavnog provođenja separatističkih i unitarističkih politika koje ne ugrožavaju samo jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata već i elementarnu stabilnost pa i opstojnost BiH kao države"

"S punom odgovornošću tvrdim kako hrvatska politika u BiH u sebi nema elemenata separatizma niti unitarizma, već čvrsto i dosljedno zagovara kombinaciju konsocijacijskih i federalističkih načela ustroja koji jedini mogu osigurati održivost BiH te punu konstitutivnost i jednakopravnost na cijelom njenom teritoriju, ne samo pripadnicima tri konstitutivna naroda nego i svim građanima BiH koji se ne smatraju njihovim pripadnicima", naveo je Čović.

Istaknuo je kako su Hrvati opravdano zabrinuti jer su im u proteklim godinama bila uskraćena elementarna prava poput onoga da sami biraju člana Predsjedništva BiH ali i da bitno utječu na proces donošenja odluka u Federaciji BiH.

Da bi se to izbjeglo nužno je uspostaviti mehanizme stvarne jednakopravnosti Hrvata a prema Čovićevom sudu to je moguće kroz unutarnju reorganizaciju Federacije BiH ili pak kroz federalizaciju cijele države odnosno uspostavom tri ili više federalnih jedinica.

Ponovo lansirajući svoj stari prijedlog o "tri ili više" federalnih jedinica Čović je dodao kako bi ih valjalo ustrojiti tako da u svakoj od njih jedan od konstitutivnih naroda ima većinsku poziciju "na simetričan način".

Hrvatsko pitanje u BiH, sugerira Čović, može se riješiti i bez teritorijalnog preustroja.

Za to bi bile potrebne ustavne i promjene izbornog zakona na izvornim načelima Washingtonskog sporazuma iz 1994. godine odnosno izvornog Ustava Federacije BiH. U biti je riječ o prijedlogu da se unutar Federacije BiH ponovo uspostavi sustav pariteta i konsenzusa pri odlučivanju o svim pitanjima na entitetskoj razini a u HDZ-u BiH su odavno na stajalištu kako su Hrvati oštećeni preinakama nametnutim u poratnim godinama, posebice odlukama ranijih visokih predstavnika međunarodne zajednice.

"Danas Hrvati nemaju nikakve mogućnosti utjecati na prekid političkih procesa pogubnih za opstojnost BiH odnosno na politike podjela i unitarističko-asimilacijske politike, pa čak ni ravnopravno odlučivati o svojoj političkoj sudbini. U sadašnjim okolnostima put kojim ide BiH jednostavno ne ovisi o Hrvatima", napisao je Čović.

>> Pupovac: Milanović za šaku glasova druge proglašava šakom jada, to je ozbiljan indikator bijede

Komentara 5

HE
hr.eu
12:53 25.08.2016.

Tri "nacionalne" federalne jedinice i distrikt Sarajevo. Jedino rješenje. Ali gotovo nemoguće izvedivo jer "puca" na pitanju granica federalnih jedinica. Hrvati ako nemaju Posavinu uz Hercegovinu čisti su gubitnici. Srbi neće dati našu Posavinu koju su inače etnički očistili a Muslimani neće dati da nemaju "izlaz na more" tj. neće prihvatiti ništa gdje gube kontrolu iživljavanja nad slabijim Hrvatima jer nemaju hrabrosti i znanja suprotstaviti se Srbima koji su ih istrijebili skoro, znači nigdje smo opet.

DU
Deleted user
13:53 25.08.2016.

Nema rješenja za BiH! Nije ga bilo ni za YU pa ga neće biti ni za njezinu umanjenu kopiju! Stoga političari u Eu i BiH imaju zadatak na vrijeme omogućiti miran razlaz. Koja je svrha tjeranja jednog naroda da živii u državi koju ne doživljava svojom a naslonjen je na maticu zemlju od koje je odvojen samo umjetno povučenom crtom (ponekad doslovno prolazi kroz dvorišta i kuće), koju je netko povukao da ne bi bilo velike Hrvatske, velike Srbije, velike Albanije, ...? Ta nesretna EU uvijek je na Balkanu željela i imala mjesto na kojem je mogla po potrebi potpaliti fitilj, i bi to Bosna.

BO
Bogodol
14:48 25.08.2016.

U BiH je problem što su sadašnjim riješenjem pola-pola zadovoljni i Srbi i Muslimani, na duge staze Muslimani planiraju da će dobiti 100% BiH, a za sada su zadovoljni sa 50% iako glumataju da nisu. ako će biti svi iskreni onda bi trebalo napraviti tri republike ili kantona kao u Švicarskoj, ako može tamo država sa Nijemcima, Francuzima i Italijanima može i BiH sa Hrvatima, Muslimanima i Srbima (navodim po abecedi), treba primjeniti samo švicarski model. Problem je što amerikanci i EU-činovnici (Petrić, Ešdaun) ovdje provode svoju politiku stvaranja problema i njegovanja problema kako bi tu bili nazočni. Ruku na srce veliku ne pravdu je Hrvatima nanio Račan kada se složio sa Petrićem koji je tenkovima nasrnuo na Hercegovačku banku i srušio Herceg-Bosnu te posmjenjivao i zatvarao Hrvatske političare, a onda ne sretno razdoblje sa komunistom Komšićem kojeg su birali Muslimani te sve činio da se slome Hrvati. U podpunosti se slažem sa Čovićem i Hrvati moraju istaći zahtijev za trećim entitetom inače će biti materijal za podkusurivanje kao što su do sada bili, jedini način obstanka je treći entitet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije